Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν αμφισβήτησε ελληνική κυριαρχία σε νησιά, σύνορα και μίλησε για «εγγυήτριες δυνάμεις» στο Αιγαίο

Ο Ερντογάν αμφισβήτησε ελληνική κυριαρχία σε νησιά, σύνορα και μίλησε για «εγγυήτριες δυνάμεις» στο Αιγαίο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ευθεία ήταν η αμφισβήτηση των συνόρων στο Αιγαίο από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά και μεταδόθηκε από τον ΣΚΑΪ το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφερόμενος στο Αιγαίο αποκάλεσε την Ελλάδα και την Τουρκία “εγγυήτριες δυνάμεις”.

Εγγυήτριες δυνάμεις ποιανού πράγματος; Υπάρχουν ξεκάθαρα σύνορα στον χάρτη που προέκυψαν από τους ελληνικούς απελευθερωτικούς πολέμους και η Τουρκία συμφώνησε υπογράφοντας διεθνείς συνθήκες.

Η κάθε χώρα έχει τα εδάφη της και τη θάλασσά της. Δεν υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις στο Αιγαίο γιατί δεν υπάρχει καμία συγκυριαρχία στο Αιγαίο.

Ό,τι έχασε η Τουρκία με πόλεμο και ύστερα συμφώνησε ότι το έχασε δεν αλλάζει. Αμφισβήτησε επίσης και την ελληνική κυριαρχία στα νησιά, αναφερόμενος σε κάποια “συζήτηση που συνεχίζεται” για τα νησιά.

Μιλάμε για απαράδεκτες δηλώσεις που φανερώνουν ότι η Τουρκία δεν έχει καμία διάθεση να συμπεριφερθεί ως κανονικό κράτος, παρά μόνο ως πρόβλημα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε:

«…η Συνθήκη της Λωζάννης δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την περιοχή. Αυτή η συνθήκη αφορά ολόκληρη την περιοχή και ακριβώς εξαιτίας αυτού, πιστεύω ότι συν τω χρόνω όλες οι συνθήκες χρειάζονται μια επικαιροποίηση. Και η Λωζάννη, με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, χρειάζεται μια επικαιροποίηση. Αυτή η επικαιροποίηση δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα. Θα μπορούσε να είναι αμοιβαία επωφελής, ωστόσο προφανώς υπάρχουν όλοι εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται για το τι ακριβώς πρόκειται. Εκείνοι που δεν έχουν αρκετή γνώση για το τι εμπεριέχει η συνθήκη αμέσως με κατηγορούν και προσπαθούν να βρουν νέες ερμηνείες πίσω από τις δηλώσεις μου, όμως δεν υπάρχει κάτι που κρύβεται πίσω από αυτές τις δηλώσεις.

»Η ασφάλεια και η φιλία μεταξύ των χωρών μας μπορούν να κάνουν περισσότερα για να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας. Δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Η συζήτηση για τα νησιά και άλλα θέματα συνεχίζεται, και μόνο από μία εξέλιξη τα πράγματα περιπλέκονται. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να υπερβούμε σε μια μεγάλη θάλασσα, όπως το Αιγαίο. Τα ταξίδια των εμπορικών και των τουριστικών πλοίων θα πρέπει να γίνονται ανενόχλητα και θα πρέπει να υπερβούμε τις όποιες περιπλοκές. Γι’ αυτόν τον λόγο φέρνω το θέμα αυτό στην επικαιρότητα».

Η Ελλάδα δεν συζητά τίποτα με τους Τούρκους για νησιά και άλλα θέματα στο Αιγαίο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψεύδεται θρασύτατα.

Στη συνέχεια αμφισβήτησε ευθέως τα σύνορα:

«Στο Αιγαίο, υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των νησιών που είναι αρκετά προβληματικές. Και θεωρώ ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν.

»Έχουμε θέματα στην οριοθέτηση του εναέριου χώρου και των θαλάσσιων συνόρων και στον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας. Και νομίζω ότι υπάρχουν τα συγκεκριμένα θέματα που μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν και εφόσον υπερβούμε αυτά τα προβλήματα, τότε και οι δύο χώρες θα ανακουφιστούν. Όλο το πρόβλημα αφορά αυτό».

Όλο το πρόβλημα αφορά ότι η Τουρκία θέλει να αναθεωρήσει τα σύνορα περιφρονώντας το διεθνές δίκαιο και τις υπογραφές της. Βεβαίως η Τουρκία δεν είναι χώρα που φημίζεται ότι τηρεί συνθήκες. Και συνέχισε:

«Ως εγγυήτριες χώρες, ως δίκαιες χώρες, μπορούμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες διαδικασίες στα σχετικά κλιμάκια. Δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι, αλλά μπορούμε να κάνουμε υποχωρήσεις, να οδηγηθούμε σε αμοιβαίες υποχωρήσεις με στόχο να ξεπεράσουμε το θέμα αυτό. Το ζήτημα της οριοθέτησης των χωρικών υδάτων είναι πολύ σημαντικό σε αυτή τη φάση και αν μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις σε σχέση με τα χωρικά ύδατα, νομίζω ότι θα έχουμε αντιμετωπίσει τη διαδικασία μια για πάντα. Θα αναρωτιέστε γιατί είναι πολύ προβληματικό τα τουρκικά πλοία να πλέουν στο Αιγαίο. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να το ανεχθούμε. Αυτές είναι οι προκλήσεις που μπορούμε εύκολα να ξεπεράσουμε».

Στο Αιγαίο υπάρχει μόνο μια κυρίαρχη δύναμη, η Ελλάδα. Τα άλλα για «εγγυήτριες δυνάμεις» ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου από την πλευρά του. Και το μεγάλο αυθάδικο στόμα του, ενώ έρχεται στην Ελλάδα ικετεύοντας για «πλάτη» επειδή είναι διεθνώς απομονωμένος, φανερώνει το πόσο καταστροφικός αλαζονικός είναι.

Εάν τολμά ας βγάλει τον στόλο του στο Αιγαίο και τότε θα δούμε ποιος είναι κυρίαρχος σε αυτή την πανάρχαια ελληνική θάλασσα.

Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης:

Την έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά και προβλήθηκε από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ το βράδυ της Τετάρτης, λίγες ώρες πριν την άφιξη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα.

Η δυσφορία της Αθήνας αποτυπώνεται ξεκάθαρα στη γραπτή δήλωση του κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος το βράδυ της Τετάρτης εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της ελληνικής κυβέρνησης για όσα ειπώθηκαν από τον κ. Ερντογάν σχετικά με την ανάγκη «επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης» και «αμοιβαίων υποχωρήσεων στο Αιγαίο», με τον Τούρκο πρόεδρο να αμφισβητεί ευθέως τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.

«Η σημερινή συνέντευξη του κ. Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα», αναφέρει στη δήλωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και συνεχίζει:

«Η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη.

»Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών.

»Οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Οι Τούρκοι «σάλταραν» με τη δημιουργία αντι-drone ομπρέλας πάνω από το Αιγαίο – «Οι Μπαρμπαρόσα της Γαλάζιας Πατρίδας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...