Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Πρώτα ο αλυτρωτισμός μετά το όνομα – Ζάεφ: Θα αλλάξουμε ονομασία σε αεροδρόμιο και δύο εθνικές οδούς

Τσίπρας: Πρώτα ο αλυτρωτισμός μετά το όνομα – Ζάεφ: Θα αλλάξουμε ονομασία σε αεροδρόμιο και δύο εθνικές οδούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ως απόδειξη καλής θέλησης να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Ζόραν Ζάεφ ανέφερε μετά την τρίωρη συνάντηση του, στο Νταβός της Ελβετίας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ότι προτίθεται άμεσα να αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου των Σκοπίων, που μετονομάστηκε το 2006 σε «Μέγας Αλέξανδρος» και τις ονομασίες δύο αυτοκινητόδρομων. Συγκεκριμένα, η εθνική οδός που οδηγεί προς την Ελλάδα έχει μετονομαστεί σε «Αυτοκινητόδρομος Μέγας Αλέξανδρος» και ο αυτοκινητόδρομος από τη Γευγελή στα Σκόπια ονομάζεται «Φίλιππος ο Β’ της Μακεδονίας».

Λίγο νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο αλυτρωτισμός από την πΓΔΜ και μάλιστα με εγγυήσεις και στη συνέχεια να υπάρξει συζήτηση για την ονομασία.

«Κατέστησα σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία, με ισχύ έναντι όλων προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ, που επιθυμεί η γειτονική χώρα, πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στο Νταβός της Ελβετίας.

«Ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε υπό την εποπτεία μας τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη υπό την εποπτεία του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Είπε επίσης ότι, τόσο εκείνος, όσο και ο κ. Ζάεφ, «έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αγωνιζόμαστε και οι δυο να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας, προσπαθώντας παράλληλα να βρούμε λύσεις σε αυτά που μας χωρίζουν».

Όπως τόνισε, χρειάζεται να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιωνα, και να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας.

Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγύησεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον, συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ζάεφ: Αλλάζουμε όνομα σε αεροδρόμιο και εθνικές οδούς

«Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας , με απώτερο στόχο να συμβάλουμε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ των χώρων μας. Είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας» επισήμανε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσουμε όλο το πλαίσιο των δυσκολιών», σημείωσε.

Ως απόδειξη καλής θέλησης να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου ανέφερε ότι προτίθεται άμεσα να αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου των Σκοπίων και δύο αυτοκινητόδρομων.

Το αεροδρόμιο των Σκοπίων μετονομάστηκε, από αεροδρόμιο «Πέτροβετς», σε «Μέγας Αλέξανδρος» το Δεκέμβριο του 2006 από την τότε κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διαιτητής της Euroleague έκλεψε κολόνια από αεροδρόμιο

Ο Γεραπετρίτης αδειάζει ξανά την Μπακογιάννη για το Κόσοβο

Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης ψηφοθήρας με τον Μπελέρη και η Ντόρα βάζει το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...