Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το ΥΠΕΞ το ξεκόβει (ακόμη μια φορά) στους Αλβανούς: «Δεν υφίσταται τσάμικο ζήτημα»

Το ΥΠΕΞ το ξεκόβει (ακόμη μια φορά) στους Αλβανούς: «Δεν υφίσταται τσάμικο ζήτημα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του το απόγευμα της Δευτέρας, διέψευσε κατηγορηματικά δηλώσεις και ισχυρισμούς Αλβανών αξιωματούχων ότι η Αθήνα συζητά με τα Τίρανα κάποιο «τσάμικο» ζήτημα. Για την Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα «τσάμικο», όπως εξάλλου έχει αναφέρει επανειλημμένα και σε όλους τους τόνους ο Νίκος Κοτζιάς.

«Διαψεύδουμε κατηγορηματικά τις δηλώσεις Αλβανών επισήμων περί δήθεν συμπερίληψης του «τσαμικού» ζητήματος στις συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας», αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ και συνεχίζει:

«Άλλωστε, άλλο η θέληση της αλβανικής πλευράς να το θέσει και άλλο να γίνεται αυτό αποδεκτό για συζήτηση.

»Καλούμε την αλβανική πλευρά να μην εγείρει θέματα που αντιστρατεύονται τον υπό εξέλιξη ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο.

»Διάλογο που βοηθά, χάρις στις προσπάθειες και των δύο πλευρών, στη σημαντική βελτίωση του κλίματος στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις που έχει ήδη αποδώσει αποτελέσματα, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών και των πολιτών τους».

Νωρίτερα τη Δευτέρα ο Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Κουμουτσάκου, δήλωνε για το λεγόμενο «τσάμικο»:

«Όπως έχω κατ’ επανάληψη τονίσει στο παρελθόν, δεν υφίσταται «Τσάμικο» ζήτημα και ασφαλώς δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών».

Όπως μετέδωσαν οι βορειοηπειρωτικές ιστοσελίδες Himara.gr και Ταχυδρόμος, μιλώντας ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι στην Επιτροπή Εξωτερικών της αλβανικής Βουλής, επιβεβαίωσε την πρόοδο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, δίχως να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Ενώ σε γενικές γραμμές ο κ. Μπουσάτι μιλούσε μετρημένα, δεν τα κατάφερε μέχρι τέλους να συμπεριφερθεί ως μελλοντικός Ευρωπαίος εταίρος.

Δημιούργησε ξανά ζήτημα με τους Τσάμηδες, απαιτώντας «να χαρούν τις περιουσίες τους στην Ελλάδα».

Με τη δήλωση αυτή άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα μας συζητά το θέμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μπουσάτι προσπαθεί να δημιουργήσει τέτοιες εντυπώσεις, δηλώσεις ανακίνησης του «τσάμικου» είχε κάνει και λίγες ημέρες πριν συναντηθεί με τον Νίκο Κοτζιά στην Κορυτσά.

Τι είναι το «τσάμικο» (εκτός από ελληνικός παραδοσιακός χορός)

Μετά την ιταλική κατοχή της Αλβανίας το 1939, οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες χρησιμοποιήθηκαν ως όργανο προπαγάνδας από τους Ιταλούς για να δικαιολογήσουν την εισβολή στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής (1941-1944), η πλειοψηφία συντάχθηκε με τις δυνάμεις του άξονα με αλυτρωτικούς σκοπούς, για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας».

Ως απόρροια των ακροτήτων που διαπράχθηκαν από Τσάμηδες εκείνο το διάστημα (1941-1943) σε συνεργασία με τις κατοχικές αρχές, ο τοπικός χριστιανικός πληθυσμός είτε μεταναστεύει, είτε αντιστέκεται με τη δημιουργία μικρών αντιστασιακών ομάδων, ή εντάσσεται στο ΕΑΜ και στον ΕΔΕΣ.

Προς το τέλος του πολέμου ένας πολύ περιορισμένος αριθμός πρώην δοσίλογων Τσάμηδων εντάσσεται στον ΕΛΑΣ.

Στις 17-18 Αυγούστου του 1944 διεξήχθη η μάχη της Μενίνας που ήταν η σημαντικότερη που δόθηκε από τις αντιστασιακές δυνάμεις κατά των Γερμανών κατακτητών στην Ήπειρο.

Εκεί οι ενωμένες δυνάμεις του ΕΔΕΣ νίκησαν τους Γερμανούς. Ανάμεσα στα θύματα καταμετρούνται και 86 νεκροί και αρκετοί αιχμάλωτοι ανάμεσα στους οποίους και 9 Τσάμηδες.

Μετά το τέλος του πολέμου, ολόκληρος ο πληθυσμός των μουσουλμάνων Τσάμηδων διέφυγε στην Αλβανία, λόγω της δοσιλογικής δραστηριότητας με αμφότερες τις ιταλικές και γερμανικές κατοχικές Αρχές.

Οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν στην Αλβανία και μικρότερος αριθμός στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το σταλινικού τύπου καθεστώς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλβανίας τους παραχώρησε σπίτια με σκοπό να διασπάσει τη συμπαγή παρουσία σε περιοχές που διαβιούσαν ελληνικοί πληθυσμοί (Βόρεια Ήπειρος).

Παράλληλα, περίπου 8.000 Έλληνες που ζούσαν στην Αλβανία, υπό καθεστώς πιέσεων, διέφυγαν στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο (1945-1946).

Στην Ελλάδα, από τους περίπου 20.000 Τσάμηδες που υπήρχαν προπολεμικά στην Θεσπρωτία, σύμφωνα με την απογραφή του 1951 είχαν παραμείνει μόνο 127.

Στις 23 Μαΐου 1945 το Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων Ιωαννίνων καταδίκασε ερήμην ομαδικά 1.930 Τσάμηδες, κλείνοντας οριστικά τον δρόμο του επαναπατρισμού τους.

Για την Ελλάδα δεν υφίσταται «τσάμικο» ζήτημα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γιάννης Χρυσουλάκης: Έλληνες και Ινδοί συγκροτούν δύο έθνη που συναντιούνται, με αδιάλειπτες και γόνιμες επαφές και ανταλλαγές, στα βάθη της Ιστορίας

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...