Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Ανδρέας Μπούσιος
Δημοσιογράφος

Όλο το παρασκήνιο για τη μάχη των 26 δισ. του ΕΣΠΑ – Ποιοι υπουργοί εμπλέκονται

Όλο το παρασκήνιο για τη μάχη των 26 δισ. του ΕΣΠΑ – Ποιοι υπουργοί εμπλέκονται
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Άλλο ένα εξαιρετικά σημαντικό πόστο, τη γενική γραμματεία Επενδύσεων ΕΣΠΑ «έχασε» η Νέα Δημοκρατία στη νέα πολιτική σύνθεση της χώρας, μετά την απώλεια της περιφέρειας Αττικής που πέρασε στα χέρια της Ρένας Δούρου.

Η γενική γραμματεία Επενδύσεων (ΕΣΠΑ), που αποτελεί κομβικό σημείο για την προώθηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από κοινοτικά κονδύλια, πέρασε στα χέρια του νέου υφυπουργού Ανάπτυξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου του ΠΑΣΟΚ.

Σίγουρα αυτή η εξέλιξη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές ισορροπίες στη πορεία προς τις εθνικές εκλογές.

Η γενική γραμματεία Επενδύσεων μπορεί να αποδειχθεί ένα πανίσχυρο εργαλείο το οποίο θα παίξει ρυθμιστικό ρόλο στην αναστροφή του κλίματος στην αγορά, καθώς μπορεί να δώσει πραγματική πνοή στις επιχειρήσεις, με τη σωστή διαχείριση των κοινοτικών πόρων.

Η γενική γραμματεία σε πανελλήνιο επίπεδο θα έχει την ευθύνη για το σύνολο των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που αγγίζουν τα 20 δισ. ευρώ (συν άλλα 6 δισ. από εθνικούς πόρους) και η περιφέρεια Αττικής, θα διαχειριστεί 2,5 δις ευρώ (1,9 περίπου από το νέο επιχειρησιακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα και 600 εκατ. ευρώ από δημόσια δαπάνη).

Στην προηγούμενη κυβέρνηση την αρμοδιότητα της γραμματείας ΕΣΠΑ είχα κρατήσει ο ίδιος ο υπουργός – πρώην πλέον – ο Κωστής Χατζηδάκης, με γενικό γραμματέα τον Γιώργο Γιαννούση.

Στη σημερινή σύνθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, η αρμοδιότητα δόθηκε στον υφυπουργό Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και όχι στο νέο υπουργό Νίκο Δένδια.

Όπως αποκάλυψε στο tribune.gr, εν ενεργεία υφυπουργός της κυβέρνησης, για την αρμοδιότητα της διαχείρισης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ δόθηκε μάχη από πλευράς Ευάγγελου Βενιζέλου, τις μέρες που γινόταν η διαπραγμάτευση με τον Αντώνη Σαμαρά για τον ανασχηματισμό και τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Έστω και αν δεν γίνεται ευρέως αντιληπτό, μας είπε, η αρμοδιότητα αυτή είναι σπουδαιότερη ακόμη και από την καρέκλα ενός υπουργείου, αφού πρόκειται για τη διαχείριση δισεκατομμυρίων που μπορούν να ενισχύσουν πραγματικά την επενδυτική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα και την ανάπτυξη του παραγωγικού δυναμικού της χώρας.

Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν κέρδισε αυτή την ενδοκυβερνητική μάχη, που όμως ακόμη δεν έχει λήξει ολοκληρωτικά.

Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, ο μεν αρμόδιος υφυπουργός Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επιθυμεί να αλλάξει το γενικό γραμματέα Επενδύσεων Γιώργο Γιαννούση, ενώ ο υπουργός Νίκος Δένδιας αμφιταλαντεύεται.

Πάντως, για το έργο που παρήχθη στη γενική γραμματεία Επενδύσεων επί υπουργείας Χατζηδάκη και γραμματείας Γιαννούση, υπάρχουν μεγάλα παράπονα, που πηγάζουν από διαμαρτυρίες κυρίως του επιχειρηματικού κόσμου.

Άλλωστε, έστω και αν δεν φέρουν ευθύνες τα πολιτικά πρόσωπα, έχουν γίνει μεγάλα παρατράγουδα με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, και με υπαλλήλους παλαιότερα και μόλις προχθές με την αποκάλυψη κυκλώματος πλαστών εγγυητικών για την διεκδίκηση κονδυλίων από επιχειρήσεις.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι κυβερνητικοί παράγοντες που θεωρούν τα πενιχρά αποτελέσματα του κ. Χατζηδάκη στο κομμάτι της διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων, αλλά και των ζητημάτων των προαναφερόμενων παρανομιών, εξίσου ζημιογόνα για την κυβέρνηση όσο και η υπόθεση της περιβόητης πλέον εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Το ΕΣΠΑ, λοιπόν, ίσως να είναι και η αιτία που θα στοιχίσει το Κωστή Χατζηδάκη και την απώλεια τη προώθησης του σε Επιτροπεία της ΕΕ, όπως του στοίχισε η απομάκρυνση από τη κυβέρνηση κυρίως λόγω της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

ΚΚΕ για παραιτήσεις Παπασταύρου-Μπρατάκου: «Παζάρια της κυβέρνησης με τα μεγάλα αστικά συμφέροντα»

Βελόπουλος για αποπομπή Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...