Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τούρκικοι τσαμπουκάδες στα Ίμια μετά το “χαστούκι” Τσίπρα, Ευρώπης και Μακρόν

Τούρκικοι τσαμπουκάδες στα Ίμια μετά το “χαστούκι” Τσίπρα, Ευρώπης και Μακρόν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Απάντηση εσωτερικής κατανάλωσης δίνει η Τουρκία εν μέσω πολιτικής αποσταθεροποίησης και σεναρίων εκλογών, μετά το χθεσινό τριπλό χαστούκι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον ίδιο τον Εμανουέλ Μακρόν.

Στην ανακοίνωση – απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία απευθύνεται στα ευρωπαϊκά πυρά που δέχθηκε χθες η Άγκυρα, μεταξύ άλλων τα Ίμια χαρακτηρίζονται τουρκικά, κίνηση η οποία εκλαμβάνεται ως προσπάθεια διαχείρισης της συντονισμένης επίθεσης που δέχθηκε χθες η γείτονα μέσα από μία αντεπίθεση στο χιλιοπαιγμένο έργο έντασης στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες, πέραν των σκληρών μηνυμάτων που έστειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το Καστελόριζο προς την Άγκυρα, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και η Ελλάδα δεν είναι για να παίζει κανείς παιχνίδια, καλώντας εκ νέου σε πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, η Κομισιόν με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε πως η Τουρκία απέχει έτη φωτός από την ενταξιακή πορεία της, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέδεσε την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας με την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ενώ τέλος ο Εμανουέλ Μακρόν είπε απερίφραστα πως η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας εάν απειληθεί από την Τουρκία.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ εντάσσει τη δική του απάντηση σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, υπενθυμίζοντας ουσιαστικά ότι τα Ίμια είναι ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ ήδη με μία πρώτη ανακοίνωση του για τη διεύρυνση της ΕΕ, είχε διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι πρέπει να αποδείξει εμπράκτως εάν επιθυμεί να γίνει μέλος της Ένωσης.

“Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947.

Για άλλη μια φορά η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς. Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας”, αναφέρει ειδικότερα η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, απάντηση στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα Ίμια.

Προηγουμένως το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε στείλει ένα ακόμη μήνυμα με ανακοίνωση για τη διεύρυνση της ΕΕ, στην οποία ανέφερε ότι:

“Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως εκφράσει την ένθερμη υποστήριξη της στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν καταστήσει για άλλη μία φορά σαφές ότι εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία να αποδείξει εμπράκτως κατά πόσον επιθυμεί να προωθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία.

Χαιρετίζουμε δε, τη διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας έναντι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρωτίστως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι απλώς ένα διμερές ζήτημα, αλλά άπτεται και της περιφερειακής ασφαλείας της Ένωσης. Παράλληλα, συγκρατούμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ρητή αναφορά στους δύο Έλληνες στρατιώτες που συνεχίζουν να κρατούνται στην Αδριανούπολη.”

Σαφές μήνυμα έστειλε και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο Σκάι κάλεσε την Τουρκία να κατανοήσει ότι η στρατηγική της κλιμάκωσης “δεν της πάει πολύ καλά” διότι χάνει διαρκώς έδαφος στο πεδίο των διεθνών σχέσεων.

“Η Τουρκία να μη μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι” σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ.Τζανακόπουλος, υπενθυμίζοντας την απόφαση που έλαβε χθες η ΕΕ για τη γείτονα, καθώς και ότι η ΕΕ δεν κάνει το διαιτητή, αλλά η όποια διμερής διαφορά της Ελλάδας με οποιαδήποτε χώρα είναι και θέμα της ΕΕ.

“Προφανώς ίδρωσε το αυτί τους” επισήμανε μάλιστα ο κ.Τζανακόπουλος, εκτιμώντας ότι το γεγονός πως η Άγκυρα αντέδρασε με τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε για λόγους που έχουν να κάνουν με το γόητρο της στην εσωτερική πολιτική σκηνή, δείχνει πως στη γείτονα δεν έχουν καταλάβει ότι είναι απομονωμένοι.

“Χρειάζεται να αντιδρούμε με ψυχραιμία και να εκμεταλλευθούμε τις διεθνείς συμμαχίες”, τόνισε. Κληθείς πάντως να σχολιάσει τη στάση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (ο οποίος προχθές επισκέφθηκε την Τουρκία και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Άμυνας, Νουρεντίν Τσανικλί, υπογραμμίζοντας τη “σημασία που έχει η Τουρκία για τη συμμαχία” και μία ημέρα νωρίτερα είχε δηλώσει πως το ΝΑΤΟ δε θα εμπλακεί στις διαφορές Ελλάδας- Τουρκίας στο Αιγαίο), ο κ.Τζανακόπουλος απάντησε:

“Το ΝΑΤΟ δεν είναι το φόρουμ στο οποίο θα επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το ΝΑΤΟ μία στρατιωτική συμμαχία που δεν έχει λόγο, ο γγ του ΝΑΤΟ ορθώς και προφανώς θα πει ότι δε θα λύσει εκείνος τις διαφορές”.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Μακρόν σε Νετανιάχου: Η «εξαναγκαστική μεταφορά του πληθυσμού [των Γαζαίων] συνιστά έγκλημα πολέμου»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...