Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ΝΔ κατάφερε να κάνει αντιπολίτευση ΚΑΙ για τις φρεγάτες – Το παρασκήνιο και η αντίδραση Μαξίμου

Η ΝΔ κατάφερε να κάνει αντιπολίτευση ΚΑΙ για τις φρεγάτες – Το παρασκήνιο και η αντίδραση Μαξίμου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ακόμα και το ζήτημα της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένα του Πολεμικού Ναυτικού σε μία περίοδο κλιμακούμενων προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας λόγω της εξαγωγής της εσωτερικής της κρίσης και του εθνικιστικού προεκλογικού αγώνα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εντάσσει στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.

Πέραν της ανεύθυνης προσέγγισης για το μείζον εθνικό ζήτημα, είναι άξιο απορίας πώς η ΝΔ επιλέγει να “σηκώσει” το θέμα, ενώ γνωρίζει πως καμία συμφωνία για τις δύο γαλλικές φρεγάτες δεν υπάρχει μέχρι στιγμής και όλα βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο διερευνητικών συζητήσεων.

“Καλό θα ήταν η ΝΔ επιτέλους να σοβαρευτεί και να σταματήσει να προσπαθεί διαρκώς να αξιοποιεί για μικροκομματικά οφέλη ζητήματα που άπτονται σε μείζονος σημασίας αποφάσεις για την εθνική άμυνα και την εξωτερική πολιτική της χώρας”, τονίζει σε ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου στέλνει το μήνυμα πως ακόμα βρίσκονται σε επίπεδο διαβουλεύσεων με τη Γαλλία για το θέμα των φρεγατών, πολλώ δε μάλλον τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί.

“Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ενεργεί με πλήρη συναίσθηση της εθνικής ευθύνης και δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία συμφωνία, χωρίς να ενημερώσει διεξοδικά το Κοινοβούλιο και τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές εντός των προβλεπόμενων διαδικασιών” σημειώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Νωρίτερα η ΝΔ είχε χαρακτηρίσει θετική εξέλιξη για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας, τη μίσθωση δύο φρεγατών από τη Γαλλία προτάσσοντας όμως «τέσσερα εύλογα ερωτήματα» και ζητώντας από την κυβέρνηση να ενημερώσει αναλυτικά και να απαντήσει.

Έτσι το Γραφείο Τύπου της ΝΔ ζητά να ενημερωθεί για τους οικονομικούς όρους αυτής της συμφωνίας καθώς και για πόσα χρόνια θα γίνει η εκμίσθωση των φρεγατών αλλά και γιατί δεν ενημερώθηκε η Βουλή όταν μόλις προ δεκαπενθημέρου συνεδρίασε η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων.

Το παρασκήνιο για τις δύο γαλλικές φρεγάτες

Ση συνομιλία που είχε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Γάλλο Πρόεδρο προ δέκα ημερών, μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε πως συμφώνησαν στην περαιτέρω ενίσχυση της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο ηγέτες φαίνεται πως σηζήτησαν το ενδεχόμενο για την επίμαχη συμφωνία για την «ενοικίαση» των γαλλικών υπερσύγχρονων φρεγατών που θα ενισχύσουν την αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας σε μία περίσταση κλιμακούμενης έντασης από την Τουρκία.

Διόλου τυχαίο δεν θα πρέπει να θεωρείται εξάλλου ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, λίγες μόλις μέρες μετά τη συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογράμμισε πως σε μία ενδεχόμενη κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα, δήλωση η οποία προκάλεσε την αντίδραση αλλά και την έντονη αμηχανία της γείτονος.

Ωστόσο, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που μπορεί να έχουν ακουστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, έγκυρες πληροφορίες του TRIBUNE αναφέρουν πως το θέμα των δύο φρεγατών δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά μόλις ξεκίνησε με πρόθεση και από τις δύο πλευρές να “κλείσει” γρήγορα.

Τούτων δοθέντων, η ΝΔ για μία ακόμη φορά υπέπεσε σε μείζον σφάλμα σε εθνικό θέμα, δεδομένου ότι “σηκώνοντας” επικοινωνιακά μία ενδεχόμενη συμφωνία για στρατιωτική ενίσχυση, μόνο ζημία μπορεί να κάνει σε βάρος της θωράκισης της χώρας στο Αιγαίο σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο κλιμακούμενης έντασης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης για Ευρωεκλογές: Στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις κάλπες του Ιουνίου

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Καλλιάνος: «Ακρωτηρίασαν το δάχτυλο του πατέρα μου σε ένα απλό δωμάτιο και όχι στο χειρουργείο»

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το μπάζωμα των Τεμπών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...