Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συμμαχία Γιούνκερ-Τσίπρα κατά ΔΝΤ και Γερμανών – Στο περιθώριο ο Μητσοτάκης

Συμμαχία Γιούνκερ-Τσίπρα κατά ΔΝΤ και Γερμανών – Στο περιθώριο ο Μητσοτάκης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η διαμόρφωση της τελικής πολιτικής λύσης για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και το πλαίσιο εποπτείας της επόμενης μέρας τέθηκαν επί τάπητος πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Νέα Σελίδα, τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ των δύο ανδρών αποτελούν σαφές μήνυμα προς το ΔΝΤ και τον σκληρό βορειοευρωπαϊκό άξονα των δανειστών.

Εκφράζοντας ταυτόσημες απόψεις και στόχους, Τσίπρας και Γιούνκερ προσδιόρισαν το επιθυμητό τρίπτυχο για το τέλος του μνημονίου και την επόμενη μέρα στην Ελλάδα: Εξοδος «καθαρότατη» -όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ελάφρυνση χρέους και χαλάρωση της λιτότητας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στη συζήτηση τέθηκαν θέματα διαφθοράς ενώ έγιονε συζήτηση για το ενδεχόμενο ακύρωσης ψηφισθέντων μέτρων για το 2019 και το 2020 – δηλαδή της περικοπής συντάξεων και της μείωσης του αφορολόγητου.

Δεν είναι αναγκαίες οι περικοπές

Ο κ. Γιούνκερ φέρεται να είπε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα αποτελούσαν απαίτηση του ΔΝΤ και ότι τα «σημερινά δεδομένα δεν συνηγορούν στην επιβολή τους».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «υπάρχει τρόπος να μην εφαρμοστούν, μέσω της καταρχήν μετάθεσής τους σε μεταγενέστερο χρόνο, αν αξιολογηθούν απαραίτητα».

Στο θέμα τους χρέους, ο πρόεδρος της Κομισιόν αφού έθεσε ως προϋπόθεση την ταχεία ολοκλήρωση της δ΄αξιολόγησης, ανέφερε ότι «οι συμφωνίες θα τηρηθούν – αυτό αφορά και τη Γερμανία».

Όσον αφορά στα θέματα διαφθοράς, ζήτησε να ενημερωθεί σε πιο σημείο βρίσκονται οι υποθέσεις που διερευνά η ελληνική Δικαιοσύνη και τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τελεσφορήσουν γρήγορα οιέρευνες, προκειμένου να εμπεδωθεί κλίμα δικαιοσύνης στην κοινωνία, ότι δηλαδή οι θυσίες της δεν πήγαν χαμένες.

«Στενοχώρησε» τον Μητσοτάκη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Γιούνκερ παρουσίασε και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη το περίγραμμα των απόψεων που υιοθετούνται στις Βρυξέλλες για τη μεταχείριση της Ελλάδας μετά τη λήξη του μνημονίου.

Πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι αυτή η ενημέρωση δεν ικανοποίησε τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος απεκόμισε την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να «στριμώξουν αρκετά» την κυβέρνηση.

Σ’ αυτό αποδίδουν την ξαφνική σκλήρυνση της στάσης του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος επανέφερε επιτακτικά την απαίτηση για πρόωρες εκλογές – με την οποία συντάχθηκε όλως απροσδοκήτως και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

ΚΚΕ για παραιτήσεις Παπασταύρου-Μπρατάκου: «Παζάρια της κυβέρνησης με τα μεγάλα αστικά συμφέροντα»

Βελόπουλος για αποπομπή Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...