Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο προφήτης… Ίλιντεν του Ζάεφ «αναλήφθηκε» στους ουρανούς – Έμεινε το erga omnes

Ο προφήτης… Ίλιντεν του Ζάεφ «αναλήφθηκε» στους ουρανούς – Έμεινε το erga omnes
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δε χρειάστηκαν περισσότερα από δύο εικοσιτετράωρα για να αναληφθεί ο «Προφήτης Ηλίας» (Ίλιντεν) στους ουρανούς και αυτό που μένει πλέον στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι το μεγάλο διπλωματικό κέρδος της αποδοχής για πρώτη φορά του erga omnes.

Η στάση που επέλεξε η κυβέρνηση να μην πάρει θέση για δύο ημέρες ανοιχτά, αναφορικά με τη διαρροή της πρότασης του Ζόραν Ζάεφ στο σκοπιανό Τύπο, προτάσσοντας προ της ονοματολογίας τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για λύση, δηλαδή το erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση, επί της ουσίας οδήγησε τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων στην επισημοποίηση της πρότασης, αφού πρώτα ωστόσο είχε «καεί».

Πριν ωστόσο το «κάψιμο» της πρότασης για «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» ο Ζόραν Ζάεφ είχε προχωρήσει σε αυτό που μένει πλέον ως όπλο στην ελληνική διπλωματική φαρέτρα, δηλαδή την καταγραφή στο διπλωματικό πεδίο της αποδοχής του erga omnes για πρώτη φορά, παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας, εξαρχής επιφυλακτικός στην επίμαχη πρόταση, είχε «σκοτώσει» το σενάριο από την ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως η λύση, παρά τις πιέσεις από το εσωτερικό, πρέπει να αναζητηθεί στη βάση της εθνικής γραμμής για σύνθετη ονομασία με χρονικό ή γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και έχοντας στην βαλίτσα του πλέον την υποχώρηση της ΠΓΔΜ διά στόματος Ζάεφ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ετοιμάζεται για νέο γύρο διπλωματικού μπρα ντε φερ για το ονοματολογικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων θα συναντηθούν και πάλι, προς το τέλος της εβδομάδας, παρουσία του ειδικού διαπραγματευτή Μάθιου Νίμιτς.

Μετά τα γεγονότα που ακολούθησαν τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και των Σκοπίων, η συνάντηση -εάν δεν ακυρωθεί την τελευταία στιγμή- έχει ιδιαίτερη σημασία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που βρίσκεται από το Σάββατο στην Ουάσιγκτον, θα έχει συνάντηση την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Βρώμικο» παιχνίδι Ζάεφ

Η συνάντηση γίνεται μετά το σάλο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η διαρροή από την πλευρά των Σκοπίων ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό υπάρχει και το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν».

Μάλιστα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έσπευσε να το υιοθετήσει λέγοντας ότι θα μπορούσε να αποδεχτεί το όνομα αυτό για όλες τις χρήσεις.

Οι διαρροές και οι δηλώσεις των Σκοπιανών προκάλεσαν την αντίδραση της Αθήνας.

Οι εξελίξεις που ακολούθησαν τη διπλωματική απόκρουση της Αθήνας στο ύπουλο παιχνίδι των Σκοπίων ήταν καταιγιστικές.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, είχε το βράδυ του Σαββάτου τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και ειδικότερα για τις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για εξεύρεση λύσης και τον κομβικό ρόλο της για το μέλλον της περιοχής.

Παράλληλα, τόνισε πως στηρίζει τις προτάσεις του Ειδικού Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, κ. Μ. Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα, με ανακοίνωσή του το πρωθυπουργικό γραφείο τόνιζε πως «καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων».

Παράλληλα, απέρριψε και επίσημα με διπλωματικό τρόπο την πρόταση που έριξε στο τραπέζι ο Ζόραν Ζάεφ, με το πρωθυπουργικό γραφείο να επαναλαμβάνει τα όσα είχε πει νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό έναντι όλων.

Σε αυτή τη γραμμή, τονίζεται πως «ωστόσο ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς».

«Τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση» καταλήγει το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Κάμαλα Χάρις: Κανείς δεν πρέπει να φυλακίζεται επειδή κάπνισε μαριχουάνα

Ο Πούτιν θα κάνει ρωσικές Προεδρικές Εκλογές και στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας

Γεραπετρίτης: Στον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν τίθενται ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...