Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με φόντο το ΝΑΤΟ ο Τσίπρας σε Ερντογάν: Αποφυλάκισε τους 2 στρατιωτικούς… χθες!

Με φόντο το ΝΑΤΟ ο Τσίπρας σε Ερντογάν: Αποφυλάκισε τους 2 στρατιωτικούς… χθες!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με αιχμή του δόρατος το θέμα της παράνομης κράτησης των δύο στρατιωτικών και με ιδιαίτερα ανεβασμένα τα “ντεσιμπέλ” για την πρακτική της Τουρκίας, ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται σήμερα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου αύριο θα έχει το κρίσιμο τετ α τετ με τον επανεκλεγέντα Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ελλάδα και ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να αποσπάσουν τα εύσημα από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έρχεται… ζωσμένος με εκρηκτικά με αφορμή την μη τήρηση του 2% από τις χώρες που μετέχουν στη βορειοατλαντική συμμαχία για τις αμυντικές δαπάνες, πλαφόν το οποίο τηρεί η Ελλάδα, όπως επιβεβαιώθηκε και από τη σχετική επιστολή του Αμερικανού Προέδρου στον Αλέξη Τσίπρα προ δέκα ημερών.

Το μείζον ωστόσο για την Αθήνα είναι το θέμα των δύο στρατιωτικών, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει σε κάθε επαφή που θα έχει στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει υπό την σκιά των επαναλαμβανόμενων πιέσεων που ασκεί η Άγκυρα προς την Ελλάδα να επιστρέψει στην Τουρκία τους 8 Τούρκους που φέρονται ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στην γείτονα.

Το θέμα πάντως θα τεθεί με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και στους υπόλοιπους ηγέτες με τους οποίους θα έχει επαφές ώστε να ενταθούν οι πιέσεις προς τον Ερντογάν για αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και επιστροφή την επιστροφή τους στην πατρίδα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έδειξε από την αρχή της εβδομάδας τις διαθέσεις του, όταν από το βήμα του ΣΒΒΕ στη Θεσσαλονίκη ανέβασε ιδιαίτερα τους τόνους για την επί τέσσερις μήνες κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί καν κατηγορητήριο, συναρτώντας το μάλιστα με την επιλογή της Ντόρας Μπακογιάννη να σπεύσει στην πολιτική φιέστα του κ. Ερντογάν χωρίς καν να ενημερώσει σχετικά το υπουργείο Εξωτερικών και με πρόσχημα εκ των υστέρων πως πήγε για να… συνδράμει στην απελευθέρωση των Μητρετώδη και Κούκλατζη.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, χαρακτήρισε «πρώτιστη προτεραιότητα» του Πρωθυπουργού το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, εν όψει της συμμετοχής του Αλ. Τσίπρα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως ο Πρωθυπουργός «θα θέσει το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται παρανόμως στην Τουρκία εδώ και τέσσερις μήνες ώστε να ασκηθεί η μέγιστη πίεση για την απελευθέρωση τους».

Πέραν του ζητήματος αυτού, το οποίο όπως έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο η Αθήνα αποτελεί πρώτης τάξεως “αγκάθι” στις σχέσεις των δύο χωρών, στο τετ α τετ που θα έχουν οι δύο ηγέτες ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ξεδιπλώσει όλη την ατζέντα των θεμάτων στα ελληνοτουρκικά. Από τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και την προκλητικότητα, τη συνεργασία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στη βάση της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, τις περιφερειακές εξελίξεις μέχρι και τη θετική ατζέντα για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και προώθηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είχαν συμφωνηθεί στην επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα.

Νέα σκληρή επίθεση σε ΝΔ και Ντόρα για Ερντογάν

«Η ΝΔ έμπλεξε τα προσωπικά παιχνίδια και τις δημόσιες σχέσεις της κυρίας Μπακογιάννη με την άσκηση εξωτερικής πολιτικής», σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντώντας στη ΝΔ με αφορμή την παρουσία της βουλευτού τoυ κόμματος της Πειραιώς στην τελετή ορκωμοσίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είτε είναι ανόητοι, είτε τους παριστάνουν για να μην την αδειάσουν. Το αποτέλεσμα πάντως είναι το ίδιο», τονίζει.

«Αν ήταν, όπως είπε ο κυβερνητικός διπρόσωπος, «ακατανόητη και επιζήμια» η παρουσία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην τελετή ορκωμοσίας του Τούρκου προέδρου, πώς χαρακτηρίζει άραγε τη συνάντηση που θα έχουν τελικά την Πέμπτη οι κ. Τσίπρας και Ερντογάν;», ρωτά σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει: «Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές».

Είναι προφανώς ανόητοι στη Νέα Δημοκρατία και το χειρότερο είναι ότι θεωρούν πως απευθύνονται και σε ανόητους.

πΓΔΜ με… υπομονή για το ΝΑΤΟ

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ΠΓΔΜ πάντως, δεν έχει καθοριστεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στις Βρυξέλλες για την προώθηση του αιτήματος ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εκτίμησε χθες ότι το ζήτημα της πρόσκλησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ δεν θα απασχολήσει την Σύνοδο Κορυφής.

“Είναι κάτι το οποίο δεν νομίζω ότι θα απασχολήσει περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα τον οποιονδήποτε στο ΝΑΤΟ” ανέφερε ο εκπρόσωπος επιμένοντας στον τυπικό χαρακτήρα που θα έχει για την ένταξη της ΠΓΔΜ η συγκεκριμένη Σύνοδος.

Η κυβέρνηση θυμίζει ότι με βάση τα όσα αναφέρονται στην ίδια την Συμφωνία των Πρεσπών και πρωτίστως με βάση τα όσα έχει δηλώσει ο Γενς Στόλτενμπεργκ η εκκίνηση της ενταξιακής πορείας της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, με τροποποίηση της συνταγματικής ονομασίας, και άρθρων που υπονοούν αλυτρωτισμό.

Σημειωτέον πως χθες στο πλαίσιο της Συνόδου του Λονδίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια ο Αλεξης Τσίπρας ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε “κλειδί” για την διεύρυνση της ΕΕ και την ατζέντα της Θεσσαλονίκης. Γεγονός για το οποίο δέχτηκε τα συγχαρητήρια της Τερέζα Μέι που αναγνώρισε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην Βαλκανική αλλά και τον κεντρικό της ρόλο στις εξελίξεις στην Ευρώπη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Ο Ερντογάν απείλησε να στείλει στον Αλλάχ τον Νετανιάχου: «Ο Κύριός μας να τον κάνει να υποφέρει»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...