Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μειώσεις φόρων και… εκπλήξεις στη ΔΕΘ – Πού το «πάει» ο Τσίπρας

Μειώσεις φόρων και… εκπλήξεις στη ΔΕΘ – Πού το «πάει» ο Τσίπρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε αγώνα δρόμου για σχεδόν 50 ημέρες έχει βάλει ο Αλέξης Τσίπρας τους υπουργούς της κυβέρνησης, προκειμένου η παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να σηματοδοτήσει την επόμενη μέρα της κυβέρνησης μετά την έξοδο από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου.

Το “μπουκέτο” πολιτικών πρωτοβουλιών που έχει δώσει εντολή εδώ και δέκα ημέρες στο υπουργικό συμβούλιο να προετοιμαστεί σε επίπεδο νομοτεχνικών μελετών ο Αλέξης Τσίπρας, όπως σημειώνουν από το στενό περιβάλλον του, θα είναι ακριβώς αυτό που θα βαθύνει τις διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα στρώσει το δρόμο για το διακύβευμα που θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες στο τέλος της τετραετίας.

Ως εκ τούτου στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην εφετινή παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, καθώς αυτή τη φορά το καλάθι θα είναι πιο κοινωνικό. Στόχος είναι να δοθεί στην κοινωνία το μήνυμα πως η έξοδος από τα μνημόνια έχει πρακτικό αντίκτυπο στην τσέπη και την καθημερινότητα τους, αλλά και πως οι ελαφρύνσεις θα είναι πλέον μόνιμες.

Ούτως ή άλλως μέχρι την 21η Αυγούστου και την 8η Σεπτεμβρίου είναι ακόμη καιρός. Στο διάστημα αυτό ο πρωθυπουργός σε συνεχείς συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο θα καθορίσει το περιεχόμενο του “καλαθιού”.

Οι φοροελαφρύνσεις που θα τεθούν σε ισχύ από το 2019, οι οποίες τέθηκαν επί τάπητος και στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, θα ανέλθουν όπως όλα δείχνουν στα 800 εκατ. ευρώ. Ο επιμερισμός ωστόσο για το πού θα επικεντρωθούν οι μειώσεις φόρων δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, με το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο να κρατούν επτασφράγιστο μυστικό τις τελικές αποφάσεις. Παρόλα αυτά, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πως στόχος είναι μία εμβληματική πρωτοβουλία, η οποία θα μπορούσε να βρει σάρκα και οστά στην κατάργηση ή μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα χαμηλότερα στρώματα.

Η τελική απόφαση θα είναι αφενός πολιτική, δηλαδή θα κριθεί από το σε ποιες κοινωνικές ομάδες επιθυμεί να δώσει προτεραιότητα η κυβέρνηση και αφετέρου τεχνοκρατική, δηλαδή ποιες ελαφρύνσεις θα κρίνει το οικονομικό επιτελείο πως δεν θέτουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους.

Την ίδια ώρα αιχμή του δόρατος αναμένεται να αποτελέσει και η ενίσχυση των εργαζομένων μέσα από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού με την προσπάθεια για παράλληλη κατάργηση του υποκατώτατου που είχε νομοθετήσει η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Τα μέτρα αυτά έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με την περαιτέρω εμβάθυνση του εργασιακού Μεσαίωνα που οραματίζεται, όπως καταγγέλλουν, η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, που έχει καταψηφίσει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λέει όχι στην αύξηση του κατώτατου μισθού, χαρακτηρίζει “ξεπεραασμένο το κλασσικό οχτάωρο” σε γραμμή Κουρτς που καθιέρωσε το 12ωρο, ζητά νέες μορφές εργασίας, απολύσεις συμβασιούχων και δημοσίων υπαλλήλων και outsourcing υπηρεσιών του Δημοσίου σε Υγεία και Παιδεία προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων.

Και τέλος, κορωνίδα της κυβερνητικής στρατηγικής ενόψει της ΔΕΘ είναι οι τελικές αποφάσεις για το κατά πόσο θα εφαρμοστεί ή θα ακυρωθεί η εφαρμογή του μέτρου περικοπής για τις συντάξεις από τον Γενάρη του 2019. Δεδομένος στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να μην εφαρμοστεί και προς αυτή την κατεύθυνση ήδη έχουν υπάρξει υπογείως πολλές διαβουλεύσεις και με τους θεσμούς, αφήνοντας τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τη μία να εγκαλεί τους Ευρωπαίους που αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο μη περικοπής και από την άλλη να λειτουργεί προς όφελος του Μεγάρου Μαξίμου επαναλαμβάνοντας διαρκώς πως η κυβέρνηση θα κόψει τις συντάξεις. Και τούτο, διότι εφόσον ακυρωθεί το μέτρο, τότε απλά η διαρκής επιμονή της Πειραιώς στο θέμα των συντάξεων θα έχει απλά καταφέρει να καταστήσει επικοινωνιακά μεγαλύτερη την επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση: Μειώνεται η ψαλίδα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Καταλληλότερος πρωθυπουργός ξανά ο Κανένας

Ευρωεκλογές: Αυτοί είναι οι εκλεκτοί του Μητσοτάκη για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοί είναι οι 35 υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές που αναδείχθηκαν από τι κάλπες

Ο Κασσελάκης καταδικάζει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και συντάσσεται με τον Μπάιντεν

ΣΥΡΙΖΑ: Πάνω από 60.000 ψήφισαν για την ανάδειξη των υποψήφιων ευρωβουλευτών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...