Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Μακεδονομάχος” γιαλαντζί: Απίστευτη μονταζιέρα Μητσοτάκη για Σκόπια ενόψει ΔΕΘ

“Μακεδονομάχος” γιαλαντζί: Απίστευτη μονταζιέρα Μητσοτάκη για Σκόπια ενόψει ΔΕΘ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με μία μνημειώδη λαθροχειρία που δεν χρειάστηκε παρά λίγες ώρες για να αποκαλυφθεί και να εκθέσει ανεπανόρθωρα τη ΝΔ και τον ίδιο τον Πρόεδρό της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε ενόψει της ΔΕΘ και για να “χαϊδέψει” τις επικείμενες διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, να επαναφέρει το θέμα του Μακεδονικού με αφορμή τη χθεσινή δήθεν αποκάλυψη του Πρώτου Θέματος για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, το Πρώτο Θέμα εμφάνισε έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια από τα WikiLeaks με ημερομηνία 29-7-2008, βάσει του οποίου η τότε κυβέρνηση Γκρούεφσκι φέρεται να συμφωνεί σε μια λύση του ονοματολογικού με την Ελλάδα αποδεχόμενη το όνομα Βόρεια Μακεδονία, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα αποδεχόταν πως η γλώσσα και η εθνικότητα της ΠΓΔΜ θα μπορούσε να ονομάζεται μακεδονική.

Η λύση αυτή σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα σκόνταψε στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και στην υπουργό του επί των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Κάτι που για την ιστοσελίδα της ομώνυμης εφημερίδας δεν συνέβη με την τωρινή κυβέρνηση.

Τα πήραν όλα και με το παραπάνω από τον Κοτζιά

Η κυβέρνηση Τσίπρα παραχώρησε στη FYROM όλα όσα ήθελαν οι Σκοπιανοί για τη γλώσσα την ταυτότητα και το όνομα της χώρας τους. Η άνευ όρων παράδοση των χρήσιμων αριστερών είναι μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποιούνται στο εν λόγω δημοσίευμα για να στιγματίσουν τη στάση της σημερινής κυβέρνησης στο ζήτημα με την ΠΓΔΜ.

Το δημοσίευμα έτρεξε να αξιοποιήσει αμέσως η Ν.Δ, η οποία για να του προσδώσει τη δέουσα σοβαρότητα και βαρύτητα το σχολίασε με δήλωση του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη.

“Η σημερινή αποκάλυψη από τα Wikileaks ότι τα Σκόπια ζητούσαν ήδη από το 2008 να ονομαστεί η χώρα τους Βόρεια Μακεδονία και οι κάτοικοι τους Μακεδόνες που μιλούν τη δήθεν Μακεδονική γλώσοα επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που επισημαίνω όλους αυτούς τους μήνες. Οτι οι κ. Τσίπρας Κομμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν
τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι κυβερνήσεις. Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει αυτή τη συμφωνία” τόνισε στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης.

Συνειδητή διαστρέβλωση

Το παράδοξο της όλης υπόθεσης και για το Πρώτο Θέμα αλλά πολύ περισσότερο για τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, είναι ότι δεν διάβασαν προσεκτικά και δεν κατανόησαν το επίμαχο έγγραφο
της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια.

Στην περίπτωση που συμβαίνει το αντίθετο τότε η υπόθεση στήθηκε για να εξυπηρετήσει άγνωστο ποιες σκοπιμότητες. Κι αυτό την ώρα που στη Θεσσαλονίκη προετοιμάζεται συλλαλητήριο για το Μακεδονικό για το βράδυ του προσεχούς Σαββάτου την ώρα των εγκαινίων της ΔΕΘ.

Συλλαλητήριο για το οποίο όπως έχει αποκαλύψει η Εφημερίδα των Συντακτών που επανέρχεται και σήμερα με το ρεπορτάζ της στο θέμα, ακροδεξιοί και φασιστικοί κύκλοι έχουν τα δικά τους σχέδια.

Το έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια με ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008 και με την υπογραφή της τότε πρέσβειρας Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς δεν έχει καμία σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς η κυβέρνηση Γκρούεφσκι δεν αποδεχόταν καμία λύση erga omnes για όλες τις χρήσεις και ούτε συζητούσε αλλαγές στο Σύνταγμα της γείτονος.

Αντίθετα αποδεχόταν μια λύση μόνο στη βάση της διπλής ονομασίας. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο σημείο του εγγράφου όπου γίνεται λόγος για το πεδίο εφαρμογής της ενδεχόμενης συμφωνίας.

Συγκεκριμένα αναφέρεται Πεδίο εφαρμογής Σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς αλλά και διμερώς από οποιαδήποτε χώρα δεν θέλει να χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία. Η Μακεδονία θα χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα όταν αναφέρεται στον εαυτό της σε διαβατήρια
ετικέτες προϊόντων μέσα ενημέρωσης κ.λπ

Φαίνεται επομένως λογικό η κυβέρνηση Καραμανλή που ζητούσε λύση για όλες τις χρήσεις erga omnes να απορρίψει μια λύση στη βάση της διπλής ονομασίας.

Αν την αποδεχόταν το όνομα Βόρεια Μακεδονία θα είχε χρήση μόνο σε διεθνείς οργανισμούς στη σχέση της γείτονος με την Ελλάδα και με οποιαδήποτε άλλη χώρα δεν ήθελε να την αποκαλεί με τη συνταγματική της ονομασία δηλαδή το σκέτο Μακεδονία.

Πράγμα που σημαίνει πως μόνο η Ελλάδα θα την αποκαλούσε “Βόρεια Μακεδονία” και καμία επί της ουσίας άλλη χώρα αφού πάνω από 140 χώρες έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως “Μακεδονία”.

Η απάντηση του ΥΠΕΞ

Στη δήλωση του προέδρου της Ν.Δ απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς με δική του δήλωση, η οποία έχει ως εξής: Είναι γνωστό ότι ο κύριος Γκρούεφσκι δεν ήθελε οποιαδήποτε
λύση του ονοματολογικού ζητήματος. Προκειμένου να κοροϊδεύει τον διεθνή παράγοντα παρίστανε ως να αποδεχόταν αναγκαστικά έναν συμβιβασμό.

Ουδείς τον πίστευε εκτός εκ των υστέρων από τον κ Μητσοτάκη. Αυτή την παράσταση του κ. Γκρουέφσκι την επιβραβεύει με την σημερινή της ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία. Η οποία μάλιστα μέσα στη βιασύνη της παραβλέπει ότι σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα στο WikiLeaks αμερικανικά
αρχεία η σκοπιανή πλευρά ήθελε να το συνταγματικό της χρησιμοποιεί όνομα νέτο-σκέτο Μακεδονία για εσωτερική χρήση, κάτι το οποίο η ΝΔ είχε αποδεχθεί.

To γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ακόμα και σήμερα υιοθετεί τις απατηλές διαβεβαιώσεις του κυρίου Γκρούεφσκι δείχνει το πως συμπορεύεται με τον άνθρωπο που διεκδικούσε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι Σκοπιανός. Στην πραγματικότητα ο κύριος Γκρούεφσκι απέρριψε πολλαπλώς την πρόταση “Βόρεια Μακεδονία”, την οποία κατέθεσε στις καλύτερες στιγμές της η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τότε όταν δεν προωθούσε νέτο-σκέτο το Μακεδονία. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διά της τότε υπουργού της υποστήριζε ότι η καλύτερη λύση στο γνωστό πρόβλημα είναι η ονομασία Βόρεια Μακεδονία την οποία πολλαπλώς απέρριπτε το 2007 – 09 ο Ν. Γκρούεφσκι.

“Η μνήμη της Νέας Δημοκρατίας είναι για μικροπολιτικούς λόγους κοντή. Δεν ενθυμείται τις πολλαπλές απορρίψεις της ονομασίας αυτής στις διαπραγματεύσεις και θυμάται μόνο την προσπάθεια εξαπάτησης του διεθνή παράγοντα, που έκανε ο Ν. Γκρούεφσκι.

Φαίνεται ότι ο κύριος Μητσοτάκης θέλει να ξεχάσει ότι αυτός ο τόπος κυβερνήθηκε και από τη Νέα Δημοκρατία. Του σημειώνω η απόρριψη εκ μέρους του της πολιτικής του Κων Μητσοτάκη και του Κ Καραμανλή στο μακεδόνικο είναι πρόβλημα δικό του ίσως της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά δεν θα γίνει πρόβλημα για τη χώρα” κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

Στις δηλώσεις Μητσοτάκη τη Δευτέρα για το Σκοπιανό απάντησε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνει, «δυστυχώς για τον ίδιο, ο κ. Μητσοτάκης έχει γίνει πια τελείως προβλέψιμος. Τώρα που κατέρρευσαν τα διάφορα καταστροφολογικά σενάρια στο πεδίο της οικονομίας, είναι αναμενόμενο ότι θα προσπαθούσε να εμφανιστεί, για μια ακόμα φορά, ως όψιμος «μακεδονομάχος», εξαιτίας της επικείμενης παρουσίας του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ. σε λίγες μέρες.

Μικρή σημασία έχει ότι ξέθαψε μια παλαιότερη διαρροή των WikiLeaks, κι ότι στα συγκεκριμένα τηλεγραφήματα η τότε ηγεσία της ΠΓΔΜ επεδίωκε να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα για εσωτερική χρήση.

Άλλωστε, τι αξία έχει για τον κ. Μητσοτάκη η αλήθεια, μπροστά σε μια βαρύγδουπη δήλωση;» καταλήγει το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

ΚΚΕ για παραιτήσεις Παπασταύρου-Μπρατάκου: «Παζάρια της κυβέρνησης με τα μεγάλα αστικά συμφέροντα»

Βελόπουλος για αποπομπή Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...