Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Aνακαινίζεται η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα – «Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να στηρίξουν την Ελλάδα»

Aνακαινίζεται η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα – «Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να στηρίξουν την Ελλάδα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να στηρίξουν την Ελλάδα, η οποία βγαίνει από το πρόγραμμα προσαρμογής. Έχουμε συμφέρον στην οικονομική επιτυχία της Ελλάδας και στον ρόλο της ως πόλου περιφερειακής σταθερότητας. Αυτό είναι το μήνυμα» δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την έναρξη των εργασιών επέκτασης και ανακαίνισης του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Είναι μια πολύ σημαντική εβδομάδα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, είπε ο κ. Πάιατ, καθώς οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα είναι παρούσα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους- είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες, όπως τόνισε, αναπτύσσονται πολύπλευρα στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας, των επενδύσεων, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Αναφερόμενος στο τρέχον έτος, ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε ότι είναι μια εξαιρετικά σημαντική χρονιά, καθώς η Ελλάδα επιστρέφει στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά είναι και μια σημαντική χρονιά για την αμερικανική δέσμευση.

«Είναι η χρονιά που βλέπουμε τον αγωγό φυσικού αερίου TAP να προχωράει, βλέπουμε την ανάπτυξη στις αμυντικές μας σχέσεις, τη σταθερή αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων, μεγάλα πρότζεκτς στον τουριστικό τομέα και βλέπουμε την έκθεση της Θεσσαλονίκης ως μοναδική ευκαιρία να προβληθεί θετικά η Ελλάδα καθώς επιστρέφει στην οικονομική ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.

Έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά» -σημείωσε ερωτηθείς αν υπάρχει πολιτικό μήνυμα για τη σημαντική αμερικανική παρουσία στη Θεσσαλονίκη- «προκειμένου να αναδείξουμε όχι μόνον τις επιχειρηματικές σχέσεις αλλά την ευρεία διμερή εταιρική σχέση».

Οι ΗΠΑ είπε ο κ. Πάιατ, έχουν βάλει ένα ισχυρό πολιτιστικό αποτύπωμα, έχουν πολύ δυνατά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Αναδεικνύουν τις σχέσεις άμυνας και ασφάλειας προσέθεσε και έκανε ειδική αναφορά στην παρουσία στη Θεσσαλονίκη της ναυαρχίδας του Έκτου Στόλου.

Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχει επίσης, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, ευρεία και υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία, περιλαμβανομένου του Εμπορικού Επιμελητηρίου, εκπροσώπων του Λευκού Οίκου, του υπουργείου Ενέργειας, του υπουργείου Εξωτερικών και του Πενταγώνου.

«Αναπτύσσουμε ένα ευρύ φάσμα της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας και το μήνυμα είναι ότι οι ΗΠΑ, ο αμερικανικός λαός δεσμεύονται να στηρίξουν την Ελλάδα καθώς η Ελλάδα βγαίνει από το οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής.

»Γιατί έχουμε συμφέρον για την οικονομική επιτυχία της Ελλάδας και για τον ρόλο της ως πόλου περιφερειακής σταθερότητας», τόνισε καταλήγοντας.

Τα εγκαίνια των εργασιών για την ανακαίνιση και επέκταση του ιστορικού πλέον κτιρίου της Αμερικανικής Πρεσβείας επί της Βασιλίσσης Σοφίας έγιναν με τον καθιερωμένο αγιασμό, του οποίου προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί του Τζέφρι Πάιατ και του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.

Οι εργασίες θα κρατήσουν πέντε χρόνια και το πρότζεκτ έχει προϋπολογισμό 342,7 εκατομμύρια δολάρια, είπε ο κ. Πάιατ στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του.

Είναι ένα κτίριο που βρίσκεται στην υπηρεσία της αμερικανικής διπλωματίας από το 1961, αντιπροσωπευτικό της αρχιτεκτονικής σχολής Μπάουχαουζ, σχεδιαστής του οποίου υπήρξε ο Γουόλτερ Γκρόπιους, ο οποίος έβαλε τη σφραγίδα του στο συγκεκριμένο στυλ.

Ο Γκρόπιους συμβουλεύτηκε Έλληνες αρχιτέκτονες για να μεταφέρει τις ελληνικές και τις δυτικές αξίες στο δημιούργημά του, σημείωσε ο κ. Πάιατ.

Η επέκταση του κτιρίου της πρεσβείας υποδηλώνει την αξία που δίνουν οι ΗΠΑ στις σχέσεις με την Ελλάδα και αποτελεί ένδειξη της συνεχούς προσπάθειας για βελτίωσή τους, δήλωσε ο κ. Καμίνης ο οποίος ευχήθηκε στον πρέσβη να είναι παρών και στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

19χρονος εισέβαλε σε σχολείο στην Αθήνα με σφυρί και μαχαίρι – Τραυμάτισε τον διευθυντή και έναν μαθητή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...