Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Είναι επίσημο: Η κυβέρνηση έβαλε στους θεσμούς θέμα μη περικοπής στις συντάξεις

Είναι επίσημο: Η κυβέρνηση έβαλε στους θεσμούς θέμα μη περικοπής στις συντάξεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πρόταση για μοίρασμα των αντίμετρων 2019 -2020 σε περισσότερα χρόνια με στόχο να αποτραπεί η εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων κατέθεσε και επίσημα σήμερα το οικονομικό επιτελείο στους επικεφαλής των θεσμών, επιβεβαιώνοντας τα όσα ανέφερε στο ρεπορτάζ του το TRIBUNE.

Στην διάρκεια περίπου 2,5 ωρών που έγινε νωρίτερα το πρωί μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα στο κτίριο υπουργείο Δικαιοσύνης οι δύο πλευρές άνοιξαν τα χαρτιά τους για μέτρα, αντίμετρα και πρόσθετες ελαφρύνσεις που ετοιμάζει η ελληνική πλευρά για να εξομαλυνθούν οι απώλειες της κρίσης.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ αισιοδοξία εμπνέει το γεγονός ότι στην συζήτηση για το θέμα των συντάξεων κανείς από τους εκπροσώπους των θεσμών, ούτε και το ΔΝΤ, δεν αντέδρασε, θεωρώντας το μέτρο «διαρθρωτικό».

Από εκεί και πέρα όμως κράτησαν τις επιφυλάξεις τους μέχρι να υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για την πρόταση της ελληνικής πλευράς για σπάσιμο των αντισταθμιστικών μέτρων για το 2019 και το 2020 και την υλοποίησή τους σε ορίζοντα τετραετίας με στόχο να υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο να μην περικοπούν οι συντάξεις.

Η ίδια πηγή παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια μικρή απόκλιση των εκτιμήσεων των θεσμών σε σχέση με τις εκτιμήσεις των ελληνικών αρχών σχετικά με το υπερπλεόνασμα του 2019 που θα είναι η βάση του όποιου υπολογισμού για ελαφρύνσεις . Με βάση το ΜΠΔΣ 2019-2022 η υπέρβαση του στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για τον επόμενο χρόνο είναι 868 εκ ευρώ ενώ νεώτερα στοιχεία θέλουν την υπεραπόδοση να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι οι συζητήσεις θα κρατήσουν αρκετό χρόνο το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την 1 Οκτωβρίου θα προβλέπει την περικοπή των συντάξεων με προοπτική το μέτρο να αλλάξει στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2019.

Στην παρούσα φάση, οι εκπρόσωποι των δανειστών κατέγραψαν τις θέσεις και τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, παρέθεσαν τα δικά τους στοιχεία , δέχθηκαν πρόσθετες διευκρινίσεις μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου και η συζήτηση συνεχίζεται…

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων του τριημέρου – η πρώτη μεταμνημονιακή επίσκεψη ολοκληρώνεται την Παρασκευή- αύριο θα συνεχιστεί η συζήτηση για το δημοσιονομικό χώρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Στη συνέχεια αναμένεται μια πρώτη ανακοίνωση από το κουαρτέτο και η πρώτη έκθεσή τους (η Κομισιόν θα εκδίδει τέσσερις εκθέσεις το χρόνο, το ΔΝΤ δύο δεδομένου ότι έχει περισσότερο ρόλο παρατηρητή) τον Νοέμβριο.

Αποφάσεις σε επίπεδο κουαρτέτου δεν θα ληφθούν. Έτσι, το πρώτο βήμα είναι η συμφωνία στα νούμερα και το δεύτερο πιο κρίσιμο η έγκριση του ελληνικού αιτήματος από το Eurogroup.

Το ίδιο στέλεχος ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο το Eurogroup τελικά να απορρίψει το ενδεχόμενο ακύρωσης του ψηφισμένου μέτρου.

Εκτίμησε πως εφόσον υπάρξει συμφωνία τόσο για τους αριθμούς όσο και για τη μη διαρθρωτική φύση του μέτρου ( παρουσιάσαμε πίνακες ανέφερε σχετικά με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού χωρίς την περικοπή των συντάξεων) δεν θα υπάρξει πρόβλημα. «Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος υπουργός , ιδίως σοσιαλδημοκράτης ο οποίος να θέλει ντε και καλά να κοπούν οι συντάξεις…» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κυβερνητική αισιοδοξία

Το αίτημα κατατέθηκε ενώ από την κυβέρνηση εκφραζόταν αισιοδοξία πως τελικά οι συντάξεις δεν θα περικοπούν.

«Ο μηχανισμός δεν είναι όπως πριν και όσο υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο δεν υπάρχει λόγος να κοπούν», σημείωνε καλά πληροφορημένη πηγή.

Η εν λόγω πηγή απηχούσε τα όσα έλεγε ο πρωθυπουργός χθες, Τρίτη, στο Euronews ο οποίος είχε σημειώσει πως «είμαι αισιόδοξος ότι τα νούμερα θα είναι θετικά και άρα θα καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι προς όφελος της οικονομίας, αλλά και προς όφελος των συνταξιούχων και της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, επεσήμανε πως δεν υπάρχει δημοσιονομικός λόγος για την περικοπή των συντάξεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Ο Λάρι Σάμερς για την «επικών διαστάσεων ελληνική τραγωδία»: Το ΔΝΤ έκανε λάθη, η Ελλάδα δεν ήταν αθώο θύμα

ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές συντάξεων, εφάπαξ και επιδομάτων για την περίοδο 22 έως 26 Ιανουαρίου

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Θα καταβληθούν μια μέρα νωρίτερα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...