Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Σκοτώνει» την περικοπή στις συντάξεις ο Τσίπρας – Στον αέρα η ΝΔ

«Σκοτώνει» την περικοπή στις συντάξεις ο Τσίπρας – Στον αέρα η ΝΔ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι εξαγγελίες τελείωσαν, νέα μάχη ξεκινά. Αυτό είναι επί της ουσίας το σύνθημα από το Μέγαρο Μαξίμου, με την έλευση των θεσμών για την πρώτη μεταμνημονιακή εποπτεία να ξεκινάει μεσούσης της συζήτησης για το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων, που αποτελεί το νέο μεγάλο στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα.

Οι συναντήσεις, οι οποίες είναι οι πρώτες στη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας θα πραγματοποιούνται στο κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τους θεσμούς απλά να ενημερώνονται για τη δημοσιονομική πορεία και τα δεδομένα της οικονομίας, χωρίς να μπορούν πλέον να επιβάλλουν συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές.

Πέραν της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στο μικροσκόπιο των θεσμών αναμένεται να μπει η δέσμη μέτρων ελάφρυνσης που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, με το κυβερνητικό επιτελείο ωστόσο να είναι καθησυχαστικό, δεδομένου ότι το σύνολο των μέτρων είναι κοστολογημένο και προέρχεται αποκλειστικά από το υπερπλεόνασμα πέραν του στόχου του 3,5%.

Την ίδια ώρα, όσο η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ακολουθεί ανοδική πορεία, μετά και την έξοδο από τα μνημόνια, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας αποκρυσταλλώνει τις προθέσεις του για το επίμαχο μέτρο.

«Το λέω καθαρά. Αν πετύχουμε τους στόχους, στον βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, μπορούμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό» σημείωσε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews στο Στρασβούργο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε εξάλλου σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος τόνισε μιλώντας στον Real fm πως «δεν υπάρχει δημοσιονομικός λόγος για την εφαρμογή των περικοπών των συντάξεων», υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος του 3,5% είναι δεδομένο ότι πιάνεται, κάτι που αναγνωρίζουν και οι θεσμοί.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρωθυπουργικό γραφείο έχει ήδη ξεκινήσει τις πρώτες κινήσεις του στη σκακιέρα με τους θεσμούς για την ακύρωση του μέτρου περικοπής των συντάξεων, με τις τελικές αποφάσεις ωστόσο να λαμβάνονται στις 15 Οκτωβρίου, όταν και θα κατατεθεί ο Προϋπολογισμός του 2019.

Ωστόσο, από το κυβερνητικό επιτελείο περιμένουν να δουν και τη στάση που θα τηρήσει η ΝΔ σε περίπτωση μονομερούς ενέργειας για τη μη περικοπή των συντάξεων, δεδομένου ότι όταν είχε αφήσει παράθυρο για κάτι τέτοιο ο Πιερ Μοσκοβισί, ο κ. Χατζηδάκης, Αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε σπεύσει να τον εγκαλέσει γιατί η ΝΔ είχε συμπεριλάβει το δημοσιονομικό όφελος από την περικοπή στο πρόγραμμά της για να τάξει φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις.

Πρέσινγκ στη ΝΔ με Πινοσέτ

Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου δεν προτίθεται επουδενί να αφήσει να πέσει από την ατζέντα το θέμα τόσο της οικονομίας όσο και του ασφαλιστικού, που αποτελεί πλέον προνομιακό πεδίο δημόσιας συζήτησης, μετά και το δώρο της ΝΔ με το οικονομικό και ασφαλιστικό μοντέλο «Πινοσέτ». (διαβάστε εδώ τι είναι το μοντέλο Πινοσέτ)

Καταλογίζοντας στη ΝΔ σε κάθε ευκαιρία την μεταμόρφωσή της σε υβρίδιο ακροδεξιάς και ακραίου νεοφιλελευθερισμού, το πρωθυπουργικό γραφείο επιδιώκει να αναδείξει συγχρόνως με το θετικό αντίκτυπο των δικών του μέτρων κοινωνικής στήριξης και φορολογικής ελάφρυνσης, το αποκρουστικό και πλήρως αντικοινωνικό και αντεργατικό πρόγραμμα που ευαγγελίζεται η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με δεδομένο μάλιστα ότι το πακέτο εξαγγελιών στη ΔΕΘ ήταν πλήρως ισορροπημένο μεταξύ αναπτυξιακών μέτρων και κοινωνικής στήριξης, συμπεριλαμβάνοντας μειώσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, στο Μαξίμου γνωρίζουν πως έχουν πάρει στην πράξη και όχι στα λόγια βασικά κομμάτια της ατζέντας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πλέον ετοιμάζεται να ανέβει στη ΔΕΘ με μοναδική αιχμή κατά της κυβέρνησης τα αν μη τι άλλο ανυπόστατα σενάρια περί καθεστωτισμού, τις μισές αλήθειες για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και αντιπολίτευση βασισμένη στη γραμμή της “έξαλλης” πτέρυγας της ΝΔ.

Δεδομένου εξάλλου ότι η ΝΔ είτε επισήμως είτε μέσω διαρροών έχει αποφύγει όλες αυτές τις μέρες να πάρει θέση για τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοινώθηκαν, με τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις στελεχών της να περιορίζονται σε χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπο του Πρωθυπουργού αλλά καμία τοποθέτηση για την ουσία των εξαγγελιών, η Ηρώδου Αττικού θα επιμένει στο ίδιο μοτίβο

Ως εκ τούτου, το ερώτημα αυτό θα επαναλαμβάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εναπομείνασας κυβερνητικής θητείας, ενώ ήδη τα πρώτα μέτρα ελάφρυνσης είναι αντικείμενο νομοτεχνικής επεξεργασίας προκειμένου να έρθουν άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, όπου θα φέρουν σε ακόμη πιο δυσχερή θέση το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ (βίντεο)

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Ο Ανδρέας Μπούσιος νέος διευθυντής του Γραφείου Τύπου Τσίπρα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...