Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συμβούλιο της Ευρώπης: Η Συμφωνία των Πρεσπών ανεκτίμητη συμβολή στη σταθερότητα της περιοχής

Συμβούλιο της Ευρώπης: Η Συμφωνία των Πρεσπών ανεκτίμητη συμβολή στη σταθερότητα της περιοχής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Έπειτα από την τετραήμερη επίσκεψή τους στα Σκόπια τον Ιούνιο (17-20/6/2018), στο πλαίσιο του διαλόγου μετά τη διαδικασία παρακολούθησης (post-monitoring dialogue), οι συνεισηγητές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), Λιζ Κριστόφερσεν (Νορβηγία, SOC) και Βαλερί Γκιλέτσι (Δημοκρατία της Μολδαβίας, EPP / CD), εξαίρουν τα μεταρρυθμιστικά βήματα της χώρας αυτής και σημειώνουν τις ελπίδες που δημιουργούνται από τη Συμφωνία (των Πρεσπών) για την ονομασία.

Στα συμπεράσματά τους, οι συνεισηγητές της ΚΣΣΕ επαινούν την καλή θέληση και τα θαρραλέα βήματα των δύο κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ΠΓΔΜ και Ελλάδας, «των οποίων η Συμφωνία αποτελεί ανεκτίμητη συμβολή στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

Γενικότερα, σημειώνουν πως η Συμφωνία αυτή είναι μόνο η αρχή μιας μακράς διαδικασίας που θα μπορούσε να θέσει τέλος σε μια 27ετή διαμάχη που παρεμπόδιζε την ανάπτυξη της ΠΓΔΜ.

Όπως αναφέρουν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπογραφή της Συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας έχει δημιουργήσει στη χώρα «τεράστιες ελπίδες» για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και ενίσχυσε την πρόθεση των αρχών να συνεχίσουν τη μεταρρύθμιση έπειτα από μια διετή κρίση για τον διαπολιτισμικό διάλογο με τη χώρα.

Σε αυτή την «ιστορική στιγμή», όπως σημειώνεται, αναμένεται από όλα τα πολιτικά κόμματα και τις αρχές που συμμετέχουν στη διαδικασία να «παίξουν ενεργό και υπεύθυνο ρόλο» προκειμένου να επιτρέψουν να διεξαχθεί το δημοψήφισμα υπό καλές συνθήκες.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουν την απόφαση του VMRO-DPMNE να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα.

Οι συνεισηγητές εκφράζουν επίσης την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της πΓΔΜ θα σεβαστεί τη βούληση του λαού μέσω του δημοψηφίσματος και προτρέπουν να διευκρινιστεί η χρήση του «βέτο» («pocket veto») από τον Πρόεδρο προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Χαιρετίζουν επίσης τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού σώματος, την ενίσχυση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, την αναθεώρηση του εκλογικού νόμου, τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών πληροφοριών και των μυστικών υπηρεσιών και την πρόληψη των διακρίσεων.

Σημειώνουν ότι αυτή η διαδικασία θα χρειαστεί χρόνο και εκφράζουν την πεποίθηση ότι «η πολιτική βούληση και οι συνεχείς προσπάθειες για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα συμβάλουν στην επανασύνδεση των ανθρώπων και στην επανασύνδεση των κοινοτήτων».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Συνελήφθη με εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας ο διορισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Γκέργκι Γκόρο: Η σύλληψη έγινε μετά από καταγγελία του εκλεγμένου Φρέντη Μπελέρη

Κατακραυγή για τον τραμπούκο Ράμα: Έσπρωξε γυναίκα δημοσιογράφο μπροστά στις κάμερες

Νίκος Δένδιας: Εξαιρετικό επίπεδο διμερούς αμυντικής σχέσης Ελλάδος–Μαυροβουνίου

Δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα – Στη δεκάδα στον πληθωρισμό τροφίμων

Διπλωματικές πηγές για καταδίκη Μπελέρη: Οι Αλβανοί παραβίασαν το τεκμήριο της αθωότητας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...