Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αναδρομικά μαμούθ 1,2 δισ. ευρώ – Πόσα, πώς και σε ποιους θα δοθούν άμεσα

Αναδρομικά μαμούθ 1,2 δισ. ευρώ – Πόσα, πώς και σε ποιους θα δοθούν άμεσα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αναδρομικά 1,2 δισ. ευρώ εφάπαξ μέχρι το τέλος του έτους σκοπεύει να δώσει η κυβέρνηση σε ένστολους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς.

Το Μαξίμου, σύμφωνα με την εφημερίδα τα «Νέα» θα επιστρέψει όλα τα αναδρομικά εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Τα ποσά θα καταβληθούν σε μία δόση και όχι σε δύο όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό των αναδρομικών έχει προσδιοριστεί σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ προορίζονται για τους περίπου 250.000 στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες και τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν σε δικαστικούς και Πανεπιστημιακούς.

Στο σχέδιο για την επιστροφή αναδρομικών δεν συμπεριλαμβάνονται οι γιατροί του ΕΣΥ καθώς η απόφαση του ΣτΕ δεν προβλέπει την καταβολή αναδρομικών από το 2012 αλλά μόνο από τον Μάρτιο του 2018 έως σήμερα.

Ωστόσο, πρόσφατα η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα αποκαταστήσει άμεσα ένα μέρος από τις μεγάλες απώλειες εισοδημάτων που υπέστησαν οι γιατροί.

Τόσο ταμειακά όσο και δημοσιονομικά, έχουμε το περιθώριο να δοθούν έως το τέλος του έτους αναδρομικά 1,2 δισ. ευρώ σε ένστολους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς.

Με τη φράση αυτή, αρμόδια πηγή προδιαγράφει την άμεση κατάθεση διάταξης νόμου στη Βουλή, προκειμένου να υλοποιηθεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Με τα σημερινά δεδομένα, η καταβολή των αναδρομικών εξαντλεί τον δημοσιονομικό χώρο του 2018, που προκύπτει στη βάση της υπέρβασης του στόχου 3,5% του ΑΕΠ όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Δεν αποκλείεται όμως το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος με βάση τα νεότερα στοιχεία του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου να δημιουργήσει περιθώριο και για την καταβολή κοινωνικού μερίσματος.

Τα ποσά:

Πανεπιστημιακοί

Καθηγητής- 11.376 ευρώ

Αναπληρωτής Καθηγητής- 7.452 ευρώ

Επίκουρος Καθηγητής- 5.436 ευρώ

Λέκτορας- 4.248 ευρώ

Ένστολοι

Υποστράτηγος ΑΣΕΙ- 10.000 ευρώ

Ταξίαρχος- 8.500 ευρώ

Συνταγματάρχης- 6.500 ευρώ

Αντισυνταγματάρχης- 4.500 ευρώ

Ταγματάρχης- 3.000 ευρώ

Λοχαγός- 2.650 ευρώ

Υπολοχαγός- 2.500 ευρώ

Ανθυπασπιστής- 2.000 ευρώ

Αρχιλοχίας- 1.700 ευρώ

Επιλοχίας ΕΠΟΠ- 1.600 ευρώ

Λοχίας ΕΠΟΠ 1.400 ευρώ

Αντιδρά η ΝΔ

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατόπιν εορτής και αφού βρισκόμαστε ήδη σε άτυπη προεκλογική περίοδο, μας πληροφορεί ότι θα συμμορφωθεί με δικαστικές αποφάσεις για την καταβολή αναδρομικών σε εργαζομένους και συνταξιούχους ορισμένων κλάδων.

»Κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει κάνει εδώ και καιρό. Αλλά επί 4 χρόνια έδινε μόνον υποσχέσεις, αποδεικνύοντας, για ακόμη μία φορά, πόσο αναξιόπιστη είναι» αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ.

Η Πειραιώς υπενθύμισε ότι η ΝΔ, ως κυβέρνηση το 2014, προέβη, στο πλαίσιο τότε των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, στην καταβολή όχι μόνον του 50% των αναδρομικών -αποδοχών και συντάξεων- αλλά και στην αποκατάσταση των τρεχουσών αποδοχών και συντάξεων εκείνης της εποχής κατά 50% σε σχέση με ό,τι ίσχυε προ των περικοπών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Επιπλέον, από τον Ιανουάριο, o κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευθεί ότι η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα απέδιδε και τα υπόλοιπα ποσά που οφείλονται.

«Οι πολίτες γνωρίζουν ποιοι προχώρησαν στην επιστροφή των αναδρομικών, σεβόμενοι τις δικαστικές αποφάσεις, και ποιοι προσπαθούν λίγο πριν την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση, και αφού άλλαξαν προς το δυσμενέστερο το μισθολογικό καθεστώς αυτών των κλάδων, να δείξουν δήθεν ότι ενδιαφέρονται.

»Όπως γνωρίζουν ότι για να αλλάξει πορεία η χώρα, χρειάζεται πολιτική αλλαγή» υπογραμμίζει η ΝΔ.

Τι Λωζάνη τι Κοζάνη για το αδιέξοδο του κ. Μητσοτάκη

Για λαθροχειρία κατηγορεί τη ΝΔ το περιβάλλον του Πρωθυπουργού με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε για την καταβολή αναδρομικών και την έωλη σύγκριση που επιχειρεί η Πειραιώς με την αντίστοιχη καταβολή αναδρομικών του 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

«Για ακόμη μία φορά η ΝΔ κάνει αντιπολίτευση με λαθροχειρίες.

»Η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έδωσε αναδρομικά το 2014 για αμιγώς ψηφοθηρικούς λόγους, όταν είχε ήδη αποφασίσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

»Και με την απόφασή της αυτή οδήγησε το πρόγραμμα «αναντίστροφα εκτός τροχιάς», όπως είπαν οι ίδιοι οι θεσμοί» σημειώνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Στον αντίποδα, τονίζουν πως «η σημερινή κυβέρνηση και τα αναδρομικά σχεδόν 1 δισ. ευρώ θα καταβάλλει στους δικαιούχους, και τα μέτρα ελάφρυνσης που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα ψηφίσει άμεσα και έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και τέλος πετυχαίνει και με το παραπάνω τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα.

»Αλλά μπροστά στο αδιέξοδο του κ. Μητσοτάκη, τι Λωζάννη τι Κοζάνη…».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Άξιοι Ανάργυροι: Μήνυση σε βάρος των αστυνομικών κατάθεσε ο πατέρας της αδικοχαμένης Κυριακής

Δημοσκόπηση MEGA: «Τραυματισμένη» πρωτιά για ΝΔ – Εδραίωση στη δεύτερη θέση για ΣΥΡΙΖΑ

Ο 39χρονος φέρεται να είχε ένα μεγάλο μαχαίρι στη ζώνη του και να όρμηξε πάνω στην Κυρ. Γρίβα

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

ΣΥΡΙΖΑ: Με απειλές περί αστάθειας και χάους ξεκινά η ΝΔ την εκστρατεία φόβου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...