Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βόμβα από τα Σκόπια: Όλοι οι διάλογοι Σπυράκη-Ζάεφ – Τι ήθελε ο Μητσοτάκης

Βόμβα από τα Σκόπια: Όλοι οι διάλογοι Σπυράκη-Ζάεφ – Τι ήθελε ο Μητσοτάκης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Εκρηκτικές πλέον διαστάσεις λαμβάνει η σύγκρουση για μυστική διπλωματία από την πλευρά της ΝΔ, με αφορμή τα μυστικά ραντεβού της Μαρίας Σπυράκη με τον Ζόραν Ζάεφ, κατόπιν σχετικής εντολής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι σημερινές αποκαλύψεις της Εφημερίδας των Συντακτών για το τι διεμήφθη μεταξύ της ειδικής απεσταλμένης του Προέδρου της ΝΔ και του Πρωθυπουργού της πΓΔΜ έρχονται να ρίξουν λάδι στη φωτιά της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Τα όσα αποκαλύπτει η Εφημερίδα των Συντακτών επικαλούμενη μάλιστα ανώτερες κυβερνητικές πηγές από τα Σκόπια είναι ενδεικτικά για το σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με το Μακεδονικό, πριν καλά καλά ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, το Δεκέμβριο του 2017.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών» τον Δεκέμβριο του 2017 που η Μαρία Σπυράκη κατ’ εξουσιοδότηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Ζόραν Ζάεφ ήταν σαφές πως Ελλάδα και ΠΓΔΜ θα προχωρούσαν σύντομα στο ουσιαστικό στάδιο επίλυσης του προβλήματος δηλαδή σε επίσημες διαπραγματεύσεις υπό τον Μάθιου Νίμιτς.

Κι όντως αυτές οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν στις 17 Ιανουαρίου του 2018.

Είναι επομένως σαφές, όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών» γιατί ο κ. Μητσοτάκης επιφόρτισε τότε την κ Σπυράκη να συναντηθεί με πρωθυπουργό της πΓΔΜ.

Σύμφωνα με έγκυρες και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο πηγές από τα Σκόπια, που επικαλείται η εφημερίδα, η κ. Σπυράκη ήταν επιφορτισμένη να μεταφέρει ένα πολύ σαφές μήνυμα του στον Ζόραν Ζάεφ, ώστε εκείνος και η κυβέρνησή του να μην προχωρήσουν σε επίσημες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

«Μην εμπιστεύεστε τον Τσίπρα είναι αναξιόπιστος και στο τέλος θα σας πουλήσει» φέρεται να είπε η κ. Σπυράκη ευθύς εξαρχής στον σκοπιανό πρωθυπουργό, σύμφωνα με τις πηγές από τα Σκόπια.

Παράλληλα, επιχείρησε να εμφανίσει ως μοναδικό ικανό να επιλύσει εντατικές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν αυτός θα γινόταν πρωθυπουργός.

Για να προλάβει την εύλογη απορία του συνομιλητή της «γιατί ο Κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσα θα μπορέσει ως πρωθυπουργός, στηρίζοντας από τώρα μια ενδεχόμενη συμφωνία;» η κ. Σπυράκη- πάντα κατά τις ίδιες πηγές- ξεδίπλωσε μαι πολύπλευρη επιχειρηματολογία.

Ένα από τα επιχειρήματα που κατέθεσε στον συνομιλητή της είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αναγκάζεται να αρνηθεί οποιαδήποτε συμφωνία φέρει ο Αλέξης Τσίπρας, γιατί έχει μπροστά του εκλογές και δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει την ενότητα του κόμματός του με αφορμή το Μακεδονικό, δεδομένης και της εσωτερικής διαφωνίας στη ΝΔ για τη λύση στη βάση της σύνθετης ονομασίας.

Η κ. Σπυράκη φέρεται μάλιστα να πρόσθεσε πως μια λύση, δηλαδή μια συμφωνία με κυβέρνηση της ΝΔ είναι χίλιες φορές καλύτερη από μια συμφωνία με κυβέρνηση Τσίπρα.

Και τούτο διότι τη συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα η Ν.Δ. θα υποχρεωθεί, για εσωκομματικούς λόγους, να την καταψηφίσει, ενώ αντίθετα μια συμφωνία από κυβέρνηση της Ν.Δ. ο Αλέξης Τσίπρας θα την υπερψηφίσει, καθώς εκείνος δεν έχει κανένα εσωκομματικό πρόβλημα πάνω στο μακεδονικό ζήτημα.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ πάντως, η «ειδική απεσταλμένη» της ΝΔ φέρεται να πρόσθεσε ότι μια συμφωνία με κυβέρνηση της ΝΔ θα έχει ευρύτατη συναίνεση.

Πίσω από αυτή την αναφορά της κας Σπυράκη, που αποκαλύπτουν πηγές της πΓΔΜ, διαφαίνονται δύο πράγματα: Πρώτον ότι ο Ζόραν Ζάεφ δεν πίστεψε – όπως φάνηκε στη συνέχεια – τα μηνύματα που έλαβε από τη ΝΔ μέσω της κας Σπυράκη, δεδομένου ότι όπως προκύπτει από τα πρακτικά των πολιτικών αρχηγών που δημοσίευσε η FAZ υπερθεμάτιζε μήνες αργότερα για την πολιτική βούληση του Αλέξη Τσίπρα να λυθεί το Μακεδονικό.

Και δεύτερον, ότι ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας στο μυαλό του πως ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία ενδεχόμενη συμφωνία από μία κυβέρνηση της ΝΔ θα υπερψηφίσει συμφωνία στη βάση της σύνθετης ονομασίας, πιθανότατα να επεξεργαζόταν σενάρια «διαζυγίου» με τον Αντώνη Σαμαρά και τους «Μακεδονομάχους» της ΝΔ, αφού θεωρείται δεδομένο πως θα αντιδρούσαν απειλώντας με διάσπαση της ΝΔ.

Οι προαναφερόμενες πηγές σημειώνουν επίσης ότι η κ. Σπυράκη επιχείρησε να απογοητεύσει τον Ζ. Ζάεφ έτσι ώστε εκείνος να μην προχωρήσει στην επισημοποίηση των διαπραγματεύσεων.

«Ούτως ή άλλως μια συμφωνία τώρα είναι καταδικασμένη να αποτύχει», φέρεται να του είπε.

Παράλληλα η κα Σπυράκη πρόσθεσε: «Η Ν.Δ. θα είναι απέναντι και η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να αντέξει, γιατί δεν θα ολοκληρώσει τις αξιολογήσεις του μνημονίου [σ.σ. τότε που λέγονταν αυτά ήταν Δεκέμβριος 2017] με αποτέλεσμα να πέσει προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές.

»Συνεπώς δεν έχετε κανένα λόγο να προχωρήσετε τώρα, αλλά να περιμένετε τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα».

Χθες, το Μ. Μαξίμου έδωσε νέα συνέχεια στην αντιπαράθεση με τη Ν.Δ., για το τι διημείφθη στη συνάντηση Σπυράκη – Ζάεφ.

Σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει:

«Με την ελπίδα, στις 24 ώρες που πέρασαν η κα Σπυράκη να μη συνάντησε, ξανά, τυχαία, για καφέ τον κ. Ζάεφ, περιμένουμε, ακόμα, απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη:

»Πόσες φορές συνάντησε κρυφά η κα Σπυράκη, ως ειδική απεσταλμένη του, τον κ. Ζάεφ; Ισχύει ότι του μετέφερε το μήνυμα πως η Ν.Δ. θα συναινέσει σε συμφωνία για το ονοματολογικό, αρκεί να
συμφωνήσει και ο κ. Κομμένος, όπως προκύπτει από τα λόγια του κ. Ζάεφ στα πρακτικά του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών της γείτονος;

»Και το βασικότερο: Ποιος ακριβώς ήταν ο σκοπός των μυστικών συναντήσεων, ακόμα και πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσειςτων δύο κυβερνήσεων; Τι μήνυμα μετέφερε η κα Σπυράκη εξ ονόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη;»

Σκελετοί στην ντουλάπα

Στον απόηχο αυτών των αποκαλύψεων, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό TV Action24, ότι μπήκε μπροστά για λύση και είχε συζητήσει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» ως υπουργός Εξωτερικών, αλλά δεν το δέχτηκαν τότε στα Σκόπια, ενώ υποστήριξε ότι «από το 2008 μέχρι σήμερα λέω τα ίδια πράγματα».

Όμως η ΝΔ δεν λέει τα ίδια. Για τη στάση της αυτή τότε είχε δεχτεί σφοδρή κριτική -με βαρείς χαρακτηρισμούς- από τον Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος τελικά από το ΛΑΟΣ προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία, για να προσχωρήσει στη συνέχεια στις ακραίες απόψεις του κ. Γεωργιάδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ηγεσία της Ν.Δ. ακόμα και σήμερα δεν έχει καταθέσει τι προτείνει και το μόνο που λέει είναι τι δεν θέλει από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ενα από τα βασικά επιχειρήματα που υιοθετεί είναι πως η Ελλάδα, μετά τις Πρέσπες, απώλεσε το βασικό της διαπραγματευτικό όπλο, το βέτο στην είσοδο της ΠΓΔΜ σε NATO και Ε.Ε. Ομως, στα Σκόπια, παραδόξως έχουν ακριβώς την αντίθετη άποψη.

Σύμφωνα με τα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών κομμάτων της κυβέρνησης και του προέδρου της Δημοκρατίας στην ΠΓΔΜ, που δημοσίευσε «η Καθημερινή», η Αθήνα εξακολουθεί να μπορεί να μπλοκάρει τα πάντα.

Ενδεικτικός είναι ο διάλογος σε σύσκεψη (Μάιος 2018), στα Σκόπια:

– Χρίστιαν Μιτσκόσκι (VMRO – DPMNE): «Τι θα γίνει αν οι πολίτες αποφασίσουν να μην το δεχτούν; Είναι η πρόσκληση του NATO άκυρη; Και θα μπλοκαριστούν οι διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε.;».

– Ρανχμίλα Σεκέρινσκα (υπουργός Αμυνας): «Οι Ελληνες θα την μπλοκάρουν».

– Ταλάλ Τζαφέρι (πρόεδρος της Βουλής): «Σε ποια βήματα θα μπορούσαν να μας μπλοκάρουν;».

– Χρίστιαν Μιτσκόσκι: «Σε όλα».

Μαξίμου: Τελικά πιο γελοίος ο «τυχαίος» καφές της Σπυράκη ή η υποκρισία Μητσοτάκη;

«Χρειάστηκαν μόλις δύο μέρες ένοχης σιωπής του Κυριάκου Μητσοτάκη για να αποκαλυφθεί γιατί έστειλε μυστικά τη Μαρία Σπυράκη να συναντήσει τον Ζόραν Ζάεφ» αναφέρει η κυβέρνηση.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, «οι αποκαλύψεις της Εφημερίδας των Συντακτών όχι μόνο εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον πρόεδρο της ΝΔ για την εθνικά ανεύθυνη στάση του, αλλά δεν αφήνουν και κανένα περιθώριο για άλλες τραγελαφικές δικαιολογίες.

Ο κ. Μητσοτάκης το Δεκέμβριο του 2017, δηλαδή πριν ξεκινήσουν καν οι διαπραγματεύσεις για το «Μακεδονικό», ζήτησε από τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ μέσω της «ειδικής απεσταλμένης» του, να μην αναζητηθεί λύση με τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά σε δεύτερο χρόνο εάν η ΝΔ έρθει στην εξουσία.

Η κα Σπυράκη παραδέχθηκε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αναγκασμένος να διαφωνήσει με οποιαδήποτε λύση, προκειμένου να μη διασπαστεί η ΝΔ, ενώ ως κυβέρνηση θα μπορεί να προχωρήσει σε λύση του «Μακεδονικού», αφού θα έχει εξασφαλισμένες τις ψήφους και του ΣΥΡΙΖΑ».

«Τελικά δεν ξέρουμε τι είναι πιο γελοίο: Ο τυχαίος καφές της κας Σπυράκη ή η υποκρισία του κ. Μητσοτάκη;» διερωτάται το Μέγαρο Μαξίμου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου κρίνεται η κυβερνητική αλαζονεία

Δημοσκόπηση: Χαμηλές πτήσεις για τα μεγάλα κόμματα – Πρωτιές για Αυτιά και Μπεκατώρου

Ο Νίκος Δένδιας τιμά τη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή

ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζει την επίθεση που δέχτηκε η βουλευτής της ΝΔ Αγγ. Δεληκάρη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...