Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Κίνδυνος οριστικής διχοτόμησης της Κύπρου

ΣΥΡΙΖΑ: Κίνδυνος οριστικής διχοτόμησης της Κύπρου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κύπρος, ΣΥΡΙΖΑ,

Κίνδυνο οριστικής διχοτόμησης της Κύπρου επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για τα 40 χρόνια από το πραξικόπημα στη Μεγαλόνησο.

«Στις 15 Ιουλίου 2014 συμπληρώνονται 40 χρόνια από το πραξικόπημα της χούντας του Ιωαννίδη για την ανατροπή του Προέδρου της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και την κατάλυση της συνταγματικής νομιμότητας στο νησί», υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση. Το πραξικόπημα, προστίθεται, που είχε συνεργό την ΕΟΚΑ Β’, αποτέλεσε την πρώτη πράξη της Κυπριακής τραγωδίας, η οποία συνοδεύτηκε από την εισβολή στο νησί των στρατοκρατών της Άγκυρας, με αποτέλεσμα, χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους πάνω από διακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες και κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξάρτητης χώρας- μέλους του ΟΗΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ακόμα πολλά με ανοιχτά τραύματα και βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της οριστικής της διχοτόμησης και προσθέτει ότι το νησί ζει τις οδυνηρές συνέπειες της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, οι οποίες εντείνονται από τα νεοφιλελεύθερης κοπής μέτρα που επιβάλλονται στον λαό της.

«Ευθύνες γι’ αυτή την κατάσταση έχουν και οι κυβερνήσεις της Αθήνας, που με τη στάση τους εντός της Ε.Ε. συνέπραξαν σε αυτές τις επιλογές» τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπογραμμίζει δε ότι παραμένει αλληλέγγυος με τον Κυπριακό λαό ως σύνολο, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και εμμένει ανυποχώρητος στη διεκδίκηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και το ευρωπαϊκό κεκτημένο της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως διευκρινίζει πρόκειται για αποφάσεις που περιλαμβάνουν και τον στόχο μιας διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα οδηγήσει στον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού.

«Μία ομοσπονδία, με μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, για μια πραγματικά ανεξάρτητη και δημοκρατική Κύπρο, γέφυρα ειρήνης της Ευρώπης με την πολύπαθη Μ. Ανατολή, σε μια Μεσόγειο Θάλασσα ειρήνης, ισότιμης συνεργασίας και οικολογικής προστασίας»

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η συμπλήρωση σαράντα χρόνων από την κυπριακή τραγωδία του 1974, καθώς και το γεγονός ότι διεξάγονται νέες εξαιρετικά δύσκολες διακοινοτικές συνομιλίες για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, απαιτούν την οργάνωση μιας νέας διεθνούς εκστρατείας για την ανάδειξη της ουσίας του προβλήματος και τη δημιουργία ενός νέου κινήματος διεθνούς αλληλεγγύης με τον Κυπριακό λαό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Αλαζόνας ο Κ. Μητσοτάκης – Οι πολίτες θα του στείλουν ηχηρό μήνυμα στις 9 Ιουνίου

Κασσελάκης για δήλωση Βίκυς Φλέσσα: «Το ξέρατε ότι είστε … δολοφόνοι;»

Στ. Κασσελάκης: Θα καταργήσουμε τη μπίζνα των απογευματινών χειρουργείων – Πραγματική Δημόσια Υγεία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Δημοσκόπηση: Χαμηλές πτήσεις για τα μεγάλα κόμματα – Πρωτιές για Αυτιά και Μπεκατώρου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...