Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι συζήτησε στον ΟΗΕ ο Γιώργος Κατρούγκαλος για Κυπριακό και Σκοπιανό

Τι συζήτησε στον ΟΗΕ ο Γιώργος Κατρούγκαλος για Κυπριακό και Σκοπιανό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Συναντήσεις με τη σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ και τον ειδικό διαμεσολαβητή στη διαφορά Ελλάδας – πΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, είχε την Τετάρτη στα γραφεία της ελληνικής μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση και της συνάντησης με τον Μάθιου Νίμιτς, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε το Κυπριακό και το Μακεδονικό «τα καθοριστικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας», αλλά και ζητήματα που αφορούν το διεθνές δίκαιο και το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών.

«Με την κα. Λουτ επιβεβαιώσαμε την προσήλωσή μας στην ανάγκη να επιλυθεί το Κυπριακό βάσει των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

»Και της επανέλαβα τις γνωστές μας θέσεις, για το ότι η διεθνής διάσταση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να πάρει υπόψη την πρόοδο που έγινε στον Κραν Μοντανά και αποτυπώθηκε στο λεγόμενο πλαίσιο Γκουτέρες», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η ελληνική θέση παραμένει, πως «το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και ότι δεν μπορεί πια να διατηρηθεί το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων».

H συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα και η κα. Λουτ αποχώρησε χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

Για τη συνάντησή του με τον Μάθιου Νίμιτς είπε πως «επιβεβαιώσαμε την προσήλωση της Ελλάδας στο πνεύμα και στο γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών, με την προϋπόθεση ότι η προσήλωση αυτή είναι αμοιβαία και για την άλλη πλευρά».

Σημείωσε ότι συζητήθηκε η πρόοδος, αλλά και ορισμένα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα, ενώ ευχαρίστησε τον προσωπικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα για τη μέχρι σήμερα συμβολή του στην επίλυση του θέματος, εκφράζοντας την ελπίδα η επίλυσή του να είναι οριστική.

Ο Μάθιου Νίμιτς χαρακτήρισε «πολύ καλή» τη συνάντηση που είχαν με τον κ. Κατρούγκαλο, για τη συμφωνία των Πρεσπών και τη διαδικασία και στις δύο χώρες για την επικύρωσή της.

«Συμφωνήσαμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ασφάλεια της περιοχής, τη διμερή σχέση των δύο χωρών.

»Προφανώς η πολιτική διαδικασία σε δημοκρατικές χώρες προχωρά και ως αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών παραμένω έτοιμος να βοηθήσω, καθώς η διαδικασία προχωρεί».

Στο ερώτημα αν έστειλε κάποιο μήνυμα στην κυβέρνηση των Σκοπίων, καθώς οι δηλώσεις Ζάεφ δημιούργησαν προβλήματα στο εσωτερικό της Ελλάδας, ο Μάθιου Νίμιτς απάντησε ότι είναι σε επαφή και με τις δύο πλευρές κατά τρόπο σιωπηρό, τους τελευταίους μήνες και δεν προτίθεται να πει οτιδήποτε σε σχέση με την πολιτική διαδικασία για καμία από τις δύο χώρες.

«Ας την αφήσουμε να προχωρήσει. Αν οι δύο πλευρές χρειάζονται τη βοήθειά μου, εμείς στα Ηνωμένα Έθνη είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Ο Πούτιν θα κάνει ρωσικές Προεδρικές Εκλογές και στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας

Στο λιμάνι της Γάζας το πλοίο «Open Arms» με 200 τόνους τροφίμων

Γεραπετρίτης: Στον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν τίθενται ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας

Το Ισραήλ θέλει να αγοράσει λιμάνι στην ελεύθερη Κύπρο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...