Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γόνιμος ο στρατηγικός διάλογος με τις ΗΠΑ – Κατρούγκαλος: «Ενεργειακός και μεταφορικός κόμβος η Ελλάδα»

Γόνιμος ο στρατηγικός διάλογος με τις ΗΠΑ – Κατρούγκαλος: «Ενεργειακός και μεταφορικός κόμβος η Ελλάδα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με «θετικούς οιωνούς» ξεκίνησε ο πρώτος στρατηγικός διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ το πρωί της Πέμπτης στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι συζητήσεις ήταν «ιδιαίτερα γόνιμες», καθώς μέχρι στιγμής έχουν καλυφθεί οι θεματικές ενότητες που αφορούν τα περιφερειακά και οικονομικά ζητήματα, καθώς και τη συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Επικεφαλής από ελληνικής πλευράς αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ από την αμερικανική πλευρά ο βοηθός Υπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ.

Ο στρατηγικός διάλογος θα κλείσει το απόγευμα στις 16:00 τοπική ώρα με τη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

Η συζήτηση έχει υπάρξει ιδιαίτερα γόνιμη, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καλυφθεί περιφερειακά και οικονομικά ζητήματα, καθώς και η συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Η Αμερικανική πλευρά τόνισε ότι η στρατηγική συνεργασία των δυο χωρών έχει ενισχυθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και χαρακτήρισε το 2018 ως την καλύτερη χρονιά στην σύγχρονη ιστορία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Τόνισε ότι η Ελλάδα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, μια περιοχή για την οποία οι ΗΠΑ (και άλλες μεγάλες δυνάμεις) έχουν ολοένα και μεγαλύτερο στρατηγικό ενδιαφέρον.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε τη σημασία που έχει η στρατηγική, ισότιμη συμμαχική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της ενεργητικής πολυδιάστατης εξωτερικής της πολιτικής.

Παράλληλα ανέπτυξε διεξοδικώς τις πρωτοβουλίες της χώρας μας για τη σταθεροποίηση της περιοχής μας, αναλύοντας τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Αναφέρθηκε παράλληλα στην εδραίωση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού εμπορικού και μεταφορικού κόμβου στην περιοχή και χαρακτήρισε την πρόσφατη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ, ως εφαλτήριο μίας νέας δυναμικής στην οικονομική μας συνεργασία την οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε.

Περαιτέρω, η συζήτηση επεκτάθηκε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια σε ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος στην ανατολική Μεσόγειο, σε προκλήσεις ασφαλείας και στην εξαιρετικά σημαντική συνεργασία με την Κύπρο.

Συζητήθηκε ειδικά η ανάγκη ουσιαστικής στήριξης του διεθνούς δικαίου από τις ΗΠΑ στο Αιγαίο και στην Ανατ Μεσόγειο, καθώς και της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού στη βάση των αποφάσεων ΟΗΕ. Ως προς τα Βαλκάνια, η αμερικανική πλευρά χαιρέτισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως τη σημαντικότερη διπλωματική επιτυχία των τελευταίων δεκαετιών στην περιοχή.

Αναφορικά με την αμυντική συνεργασία, ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ε. Αποστολάκης ανέδειξε τις προοπτικές της περαιτέρω συνεργασίας μας καθώς και την σημασία της Σούδας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Οι Ιρακινοί εξάρθρωσαν μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου

Κάμαλα Χάρις: Κανείς δεν πρέπει να φυλακίζεται επειδή κάπνισε μαριχουάνα

Γεραπετρίτης: Στον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν τίθενται ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...