Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ψηφίστηκε με 154 «Ναι» ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός – Tι προβλέπει

Ψηφίστηκε με 154 «Ναι» ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός – Tι προβλέπει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με 154 «Ναι» και 143 «Όχι» ψηφίστηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός. Eκτός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, τον προϋπολογισμό υπερψήφισε και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης.

Στο μεταξύ, νωρίτερα, Πρωθυπουργός και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αντάλλαξαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς, σε μία πολιτική αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης.

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2019

Ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 2,5% του ΑΕΠ, πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ, «πακέτο» θετικών μέτρων, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,1% και της δημόσιας κατά 0,6%, αύξηση των επενδύσεων κατά 11,9%, αύξηση των εξαγωγών κατά 5,8% και των εισαγωγών κατά 5,2%, αλλά και μείωση της ανεργίας στο 16,7%.

Τα θετικά μέτρα

Το πακέτο των θετικών μέτρων, με το οποίο η κυβέρνηση οδεύει προς τις κάλπες των ευρωπαϊκών, περιφερειακών και βουλευτικών εκλογών, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 262,5 εκατ. ευρώ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών και τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

Προβλέπει επίσης επίδομα στέγασης και περισσότερες προσλήψεις στην ειδική αγωγή. Το σύνολο των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που προαναφέρθηκαν, «κοστίζει» 910 εκατ. ευρώ και το ποσό αυτό, προστίθεται στα 2,065 δισ. ευρώ που θα στοιχίσει η μη περικοπή των συντάξεων, με τον λογαριασμό να καλύπτεται από το υπερπλεόνασμα.

Τι θυσιάζεται

Ωστόσο, θυσιάζονται αντίμετρα συνολικού ύψους 1,73 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών η επέκταση προγράμματος «Σχολικά Γεύματα», η δημιουργία νέων μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης/νηπιαγωγείων, η επιδότηση ενοικίου, επενδύσεις σε υποδομές ενέργειας (100 εκατ. ευρώ) και υποδομές του πρωτογενή τομέα (100 εκατ. ευρώ).

Θυσιάζονται επίσης, 100 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο, 260 εκατ. ευρώ από προγράμματα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης του ΟΑΕΔ και 240 εκατ. ευρώ από την επιδότηση συμμετοχής ασφαλισμένων για συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

Παπανδρέου προς Ν.Δ.: Υπονομεύετε τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας

Νίκος Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...