Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ για τη συνάντηση του Τσίπρα με τον Ερντογάν

Τι γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ για τη συνάντηση του Τσίπρα με τον Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και οι επίσκεψή του στην Αγία Σοφία και τη Χάλκη απασχολούν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Τα γερμανικά Μέσα αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ και αναλύσεις στο θέμα, με έμφαση στα «δύσκολα» θέματα των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

«Ο Ερντογάν και ο Τσίπρας θέλουν να υπερβούν τις κρίσεις» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Tagesspiegel», η οποία παραθέτει εκτενή αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Κατά την συνάντησή τους στην Άγκυρα εκφράζουν βούληση για συνεργασία.

»Ο Ερντογάν όμως απαιτεί την έκδοση των υποτιθέμενων πραξικοπηματιών», αναφέρει η εφημερίδα και αναδεικνύει την δήλωση από τη μία πλευρά του κ. Ερντογάν περί εξεύρεσης τρόπων αποκατάστασης των διμερών σχέσεων, ακόμη και σε δύσκολες περιόδους και του κ. Τσίπρα περί «αποτελεσματικής και ειλικρινούς συνάντησης».

«Και οι δύο πλευρές ξεκαθάρισαν ότι θέλουν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο των κρίσεων», γράφει η Tagesspiegel, επισημαίνοντας τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και οργανώσεων όπως το ΡΚΚ και το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά και για το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Ελλάδα και η Άγκυρα ζητά την έκδοσή τους.

«Προφανώς σε αυτό το θέμα δεν σημειώθηκε πρόοδος.

»Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη έλαβε αποφάσεις τις οποίες πρέπει να σεβαστεί κάθε κράτος Δικαίου», σημειώνεται στο άρθρο, στο οποίο υπάρχει αναφορά στην επικήρυξη των «οκτώ» από την Τουρκία, αλλά και στην προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία και στην συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

«Η Άγκυρα και η Αθήνα έρχονται πιο κοντά», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, στην οποία αναδημοσιεύεται τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa).

«Η σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι ξανά και ξανά σε κρίση. Τώρα συναντήθηκαν ο Τούρκος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός».

«Ο Τσίπρας δεν θα δώσει στον Ερντογάν αυτά που θέλει», είναι ο τίτλος ανάλυσης που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της «Handelsblatt», στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «αν κάποιος ήθελε να περιγράψει τις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών, θα μιλούσε για πληθώρα “εύφλεκτου υλικού” και αντικειμένων διαμάχης και για λίγη κινητικότητα».

Σε ό,τι αφορά τους δύο εταίρους στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, «δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα μια επιτυχής εξέλιξη ανάλογη με αυτήν που πέτυχε ο κ. Τσίπρας την περασμένη χρονιά στις σχέσεις της χώρας του με τη Μακεδονία (sic), με τη συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας», συνεχίζει ο αρθρογράφος και παραθέτει την πορεία των σχέσεων των δύο χωρών από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στο άρθρο επισημαίνεται το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτών που βρίσκονται στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, αλλά και των χιλιάδων Τούρκων που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, φοβούμενοι ότι θα υποστούν διώξεις στην πατρίδα τους.

«Δεν αναμένεται να προκύψει κάτι ως προς αυτό το θέμα, με δεδομένο ότι οι δύο πολιτικοί, παρά τα όποια λαϊκιστικά αντανακλαστικά, διέπονται από πολιτικό ρεαλισμό.

»Ερντογάν και Τσίπρας έχουν περιορισμένα περιθώρια παραχωρήσεων», τονίζεται στο δημοσίευμα και γίνεται αναφορά στις κρίσιμες δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, στην Τουρκία, αλλά και στο γεγονός ότι, ενόψει εκλογών εντός του έτους και στην Ελλάδα, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι δημοφιλής στο εσωτερικό, αν και ο Έλληνας πρωθυπουργός λαμβάνει για αυτή επαίνους από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ιράν ενημέρωσε την Τουρκία εκ των προτέρων για την επίθεση στο Ισραήλ

DW: Ζυγίζει μάλλον ακόμη την κατάσταση η Άγκυρα για τη Μέση Ανατολή

ΥΠΕΞ: Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ

Πρεσβευτής Ισραήλ στην Αθήνα: Η Τουρκία παίζει καταστροφικό ρόλο στον πόλεμο με τη Χαμάς

Χρυσουλάκης: Οι κοινότητες της ελληνικής Διασποράς συνιστούν διακριτή μορφή «ήπιας ισχύος»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...