Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Nέο σχέδιο για την επόμενη μέρα – Διπλωματικό αριστούργημα η Συμφωνία των Πρεσπών

Τσίπρας: Nέο σχέδιο για την επόμενη μέρα – Διπλωματικό αριστούργημα η Συμφωνία των Πρεσπών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Διπλωματικό αριστούργημα» χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Πρεπσών.

«Αποτελεί ευθύνη και χρέος όλων να αποδεχθούν τη νέα πραγματικότητα που γεννά η συνεργασία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μια νέα πραγματικότητα, στην οποία δε χωρούν ούτε λεονταρισμοί, ούτε προκλήσεις, ούτε ανιστόρητες διεκδικήσεις», παρατήρησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: «Όσοι επιλέγουν να μη συμβιβαστούν με τη νέα συνθήκη που γεννιέται μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό στα πλαίσια της ειρηνικής συνύπαρξης και των κανόνων του διεθνούς δικαίου, επιλέγουν οικειοθελώς την απομόνωση και την αυτοπεριθωριοποίηση τους».

Παράλληλα έκανε λόγο για την «νέα προοπτική που αρχίζει να διαγράφεται στην πολύπαθη γειτονιά μας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά στη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι ήταν το απαιτητικότερο εγχείρημα.

«Μια υπόθεση που για σχεδόν 30 χρόνια πλήγωσε και τις δύο χώρες.

»Και η μεγαλύτερη πληγή που άνοιξε ήταν ότι και στις δύο πλευρές των συνόρων κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τη διαιώνιση του ζητήματος για να χτίσουν πολιτικές καριέρες πάνω στον εθνικισμό, την πατριδοκαπηλία, την αλλοίωση και τη στρέβλωση της ιστορίας», είπε και συνέχισε:

«Όσοι λίγοι, τόλμησαν με καλή τη πίστη, να εργαστούν για την επίλυση του ζητήματος, βρήκαν όριο στο τείχος της παραδοξολογίας και του εθνικισμού που έχτισαν από κοινού κάθε λογής λαοπλάνοι και δημαγωγοί στις δύο χώρες».

«Μέρα με τη νύχτα η Ελλάδα του 2014 και αυτή του 2019»

«Σήμερα έχουμε διανύσει πια μεγάλο μέρος της διαδρομής.

»Γνωρίζουμε ότι έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε για να πάρει σάρκα και οστά το όραμα της Ελλάδας που οραματιζόμαστε.

»Όμως, ένα πράγμα είναι δεδομένο: Η Ελλάδα του 2014 με την Ελλάδα του 2019, είναι η νύχτα με τη μέρα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Εξήγησε ότι ο ισχυρισμός αυτός προκύπτει μονάχα από την ίδια την πραγματικότητα και τα δεδομένα, τότε και τώρα, και παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία, όπως:

«- Η Ελλάδα τότε στο χείλος της χρεοκοπίας με την Ελλάδα σήμερα εκτός μνημονίων.

»- Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της περιόδου 2010-2014, με την υπεραπόδοση των τεσσάρων τελευταίων ετών.

»- Το καθοδικό σπιράλ της ύφεσης και της απώλειας ¼ του Εθνικού Πλούτου τότε, με την επιστροφή στην ανάπτυξη την τελευταία τριετία.

»- Ο διαρκής αποκλεισμός της χώρας από της αγορές τότε, με την ανάκτηση της πρόσβασης σε αυτές σήμερα και μάλιστα με τα επιτόκια να διαμορφώνονται στο επίπεδο των αντίστοιχων του 2002-2003.

»- Η δαμόκλειος σπάθη του χρέους και της ανυπαρξίας βιώσιμης λύσης για το μέλλον τότε, με τον καθαρό διάδρομο για την ελάφρυνση και την βιωσιμότητα του, που εξασφαλίσαμε με την σχετική απόφαση του Eurogroup τώρα.

»- Η γενικευμένη αποεπένδυση τότε, με την ανάκτηση της θέσης της χώρας ως πόλο έλξης του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος που αποδεικνύεται από το ρεκόρ δεκαετίας στις ‘Αμεσες Ξένες Επενδύσεις τα δύο τελευταία χρόνια.

»- Η Ελλάδα που είδε την ανεργία να εκτοξεύεται σχεδόν κατά 18 μονάδες και βρισκόταν σε απόγνωση τότε, με την Ελλάδα που είδε την ανεργία να αποκλιμακώνεται κατά 9 μονάδες, με τη δημιουργία πάνω από 350.000 νέων θέσεων εργασίας σήμερα.

»- Η Ελλάδα της πολιτικής αστάθειας και της διαρκούς κοινωνικής αναταραχής εξ αιτίας της σκληρής λιτότητας τότε, με την Ελλάδα της πολιτικής σταθερότητας και της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής σήμερα».

Μιλώντας για την κυβέρνησή του ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε ότι αυτή εργάστηκε «έντιμα και αποφασιστικά και ανέλαβε το τιτάνιο έργο να καταφέρει μέσα σε τέσσερα χρόνια, όχι μόνο να επουλώσει πληγές δεκαετιών αλλά και να συγκροτήσει ένα νέο όραμα, ένα νέο σχέδιο για την επόμενη μέρα».

«Η αποστολή μας ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Πολλοί επιμένουν ή, ορθότερα, επιλέγουν να ξεχνούν την κατάσταση της χώρας το 2014.

»Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ορισμένα μεγέθη τότε», είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε:

«-Συσσωρευτική ύφεση από το 2010, ύψους 25%, δημοσιονομικός εκτροχιασμός, επιθετική λιτότητα με μέτρα 65 δισ. στην πενταετία, ανεργία που έφτασε ακόμα και το 28%.

»-Μια χώρα η οποία πέραν των πολλαπλών πληγών στην οικονομία και την κοινωνική συνοχή, είδε και τη θέση της στο διεθνές πεδίο να υποβαθμίζεται, να απαξιώνεται».

«Το ζητούμενο για την Ελλάδα πλέον είναι να μπορέσει να πορευτεί στο μέλλον, δίχως κάποιους να την οδηγούν στα μονοπάτια που αυτοί επιλέγουν ερήμην του ελληνικού λαού, δίχως, όμως, και αυτούς που θέλουν να την τραβούν διαρκώς προς τα πίσω, στο παρελθόν», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα μπορεί πλέον να κοιτά μπροστά.

»Έχει κάθε λόγο να το κάνει», είπε και συνέχισε:

«Και έχει πια και τη δύναμη για να το κάνει.

»Τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση που της δίνουν τα δικά της επιτεύγματα.

»Τα επιτεύγματα ενός ολόκληρου λαού που έκανε μεγάλες θυσίες και υπέστη τις συνέπειες μιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνεται.

»Ενός λαού που στα κρίσιμα, εμπιστεύτηκε εκείνους που του έδωσαν προοπτική και διέξοδο».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης για Συμφωνία των Πρεσπών: Η κυβέρνηση έπαιξε στα ζάρια ένα εθνικό θέμα

Βόρεια Μακεδονία: Αποδοκιμάζει η ΕΕ τη Σιλιάνοφσκα – Ομόθυμη καταδίκη του πολιτικού κόσμου

Κασσελάκης: «Γιατί εκλιπαρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών;»

Βόρεια Μακεδονία: Το αλβανικό κόμμα DUI κατηγορεί τη Σιλιάνοφσκα ότι παραβίασε το Σύνταγμα

Το ΥΠΕΞ λέει ότι η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα παραβίασε κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών ορκιζόμενη στη «Μακεδονία»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Φωτιά Μάτι: Έτσι στοχοποίησαν την ΑΘΩΑ Ρένα Δούρου και μια προαναγγελθείσα πρωτοφανής έφεση
Η Ρένα Δούρου σεβόμενη το μέγεθος της τραγωδίας και τον πόνο των συγγενών των θυμάτων...