Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ελλάδα «καταλαμβάνει» οικονομικά και στρατιωτικά τη Βόρεια Μακεδονία

Η Ελλάδα «καταλαμβάνει» οικονομικά και στρατιωτικά τη Βόρεια Μακεδονία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Ελλάδα «καταλαμβάνει» οικονομικά και στρατιωτικά τη Βόρεια Μακεδονία. Παράλληλα, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, απωθεί Τουρκία και Ρωσία από τα Βαλκάνια.

Όπως γράφει η HuffΡost, την Τρίτη, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια, θα υπογραφεί συμφωνία με την οποία η Ελλάδα θα αναλάβει την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας για λογαριασμό του ΝΑΤΟ – θέση που επεδίωκε διακαώς να αναλάβει η Τουρκία.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών που παρακολουθούν την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, που επικαλείται η HuffPost, φέρονται να είπαν ότι «θα είναι η δεύτερη θετική σημαντική μεταβολή το τελευταίο δεκαήμερο».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή συμφωνήθηκε τα σχολικά βιβλία της Βόρειας Μακεδονίας να μην αναφέρουν τον Μέγα Αλέξανδρο ως πρόγονό του λαού της χώρας (όπως έκαναν επί δύο δεκαετίες), αλλά ως μέρος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας.

Ωστόσο, λεπτομέρειες για το θέμα έχει η κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα», που κυκλοφορεί από το μεσημέρι του Σαββάτου στα κεντρικά σημεία διανομής Τύπου στην Αθήνα, η οποία προφανώς και το γνώριζε πολύ πριν τη Huffington Post:

Ο ρόλος του Ε. Αποστολάκη

Την σχετική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας θα υπογράψει ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης με την ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Ραντμίλα Σεκαρίνσκα.

Πριν από περίπου τρεις μήνες ο Ε. Αποστολάκης είχε κάνει την σχετική πρόταση που έγινε δεκτή, καθώς διευκόλυνε την κυβέρνηση Ζάεφ που θέλει και αυτή την απαγκίστρωση από την τουρκική επιρροή. Από τότε υπήρξαν παρασκηνιακές συζητήσεις και ενέργειες τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ που είχαν αίσιο αποτέλεσμα.

Πριν από δύο μήνες συντονισμένα τόσο ο Ε. Αποστολάκης όσο και η Ρ. Σεκαρίνσκα επιβεβαίωσαν σε συνεντεύξεις τους τον σχεδιασμό Ελλάδος και Βόρειας Μακεδονίας, με την τελευταία να είναι επισπεύδουσα.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα γνωρίζει το είδος των συγκεκριμένων αποστολών, καθώς έχει ήδη αναλάβει αποστολή επιτήρησης εναέριους χώρους σε Αλβανία και Μαυροβούνιο.

Με την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας η Ελλάδα ουσιαστικά θα ελέγχει το FIR της Βόρειας Μακεδονίας για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, καθώς ουσιαστικά η γειτονική χώρα δεν έχει πολεμική αεροπορία και η δυναμική της εξαντλείται σε ορισμένα ελικόπτερα.

Έτσι, όταν διαπιστώνεται στα ραντάρ της γείτονος άγνωστο ίχνος, θα «σηκώνονται ελληνικά αεροσκάφη για αναγνώριση και στη συνέχεια θα ενημερώνουν τις αρχές της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Τουρκία εκτός σχεδιασμού

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία εδώ και χρόνια επεδίωκε να αναλάβει αυτή την αποστολή για λογαριασμό του ΝΑΤΟ. Μάλιστα είχε συνδέσει την επιτήρηση του FIR της Βόρειας Μακεδονία ς με την δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης βόρεια του Πολυκάστρου Κιλκίς και με την συνέχιση της εκπαίδευσης των αξιωματικών της Βόρειας Μακεδονία ς από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Το θέμα το έχει αποκαλύψει η ΕΡΤ3

Να σημειωθεί ότι το θέμα το μετάδωσε την Παρασκευή από την εκπομπή «Δεύτερη Ματιά» της ΕΡΤ1 ο Γιώργος Γεωργιάδης της ΕΡΤ3.

Ο Γιώργος Γεωργιάδης το είχε βγάλει πρώτος και πριν ένα μήνα σε συνέντευξή του στη Σκοπιανή υπουργό Άμυνας.

Το TRIBUNE, τηρώντας τη δεοντολογία, αποδίδει την αποκλειστικότητα του ρεπορτάζ σε εκείνους που εδώ και καιρό το έβγαλαν.

Το TRIBUNE έχει αναφερθεί εκτενώς το τελευταίο διάστημα, αλλά και πριν την κύρωση της Συμφωνίας, στο ίδιο θέμα:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νίκος Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Κοζάνη: «Μαϊμού» αστυνομικός έκλεψε 225.000 ευρώ από ηλικιωμένη, με τη γνωστή μέθοδο του «τροχαίου»

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών

Ληστεία με σπρέι πιπεριού σε ψιλικατζίδικο στη Θεσσαλονίκη (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...