Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Πονοκέφαλος» στη ΝΔ για το «ρουά» Τσίπρα με το αφορολόγητο

«Πονοκέφαλος» στη ΝΔ για το «ρουά» Τσίπρα με το αφορολόγητο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Η ΝΔ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και θα διαπραγματευτούμε με τους εταίρους, για να μη μειωθεί το αφορολόγητο» σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη, ερωτηθείσα για τη χθεσινή δέσμευση του Πρωθυπουργού για κατάργηση του μέτρου για τη μείωση του αφορολογήτου που έχει ψηφιστεί για να εφαρμοστεί από 1.1.2020, μετά δηλαδή και τις εθνικές εκλογές.

Στον ΑΝΤ1 ο Πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά πως δεν πρέπει να γίνεται «ούτε λόγος για μείωση του αφορολογήτου με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακυρωθεί νομοθετικά το μέτρο και πριν από τις εθνικές εκλογές.

Η κατηγορηματική δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα για κατάργηση του μέτρου έρχεται σε ευθεία αντιπαραβολή με την ισορροπία που προσπάθησε να διατηρήσει η κα Ζαχαράκη, η οποία κατά γενική ομολογία επέλεξε να μη δεσμευθεί σε καμία περίπτωση για ακύρωση του μέτρου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να επιμένουν στο θέμα του αφορολογήτου, καθώς εκτιμάται ότι φέρνει τη ΝΔ σε δύσκολη θέση, δεδομένης της δέσμευσης του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβρη, πως η μείωση του αφορολογήτου έχει ενσωματωθεί στο πρόγραμμα της ΝΔ.

«Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος. Το αφορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί όσο κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ προσπαθεί με τα μισόλογα της κας Ζαχαράκη να κρύψει ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευθεί στη ΔΕΘ για περικοπή του αφορολογήτου και των συντάξεων, περικοπές τις οποίες είχε ενσωματώσει στο πρόγραμμά της» αναφέρει σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

«Από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να υπερψηφίσει την κατάργηση της μείωσης στο αφορολόγητο, όπως έκανε και με τις συντάξεις, αφού δεν έπιασαν τα παρακάλια του στους θεσμούς» καταλήγει.

Νέα «τρύπα» 1,8 δισ. ευρώ στο γαλάζιο πρόγραμμα

Μετά την ακύρωση της περικοπής στις συντάξεις, τυχόν ακύρωση και της αντίστοιχης για το αφορολόγητο δημιουργεί πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, καθώς αμφότερα τα μέτρα είχαν συνυπολογιστεί στο πρόγραμμά της.

Αυτό εξάλλου είχαν επιβεβαιώσει τόσο ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή ενώπιον του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Πιερ Μοσκοβισί στο γνωστό «θερμό επεισόδιο», όταν ο τελευταίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης του μέτρου, όσο και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Τα δύο μέτρα περιστολής δαπανών, όπως είχαν επιβληθεί από το ΔΝΤ το οποίο θα βρίσκεται σε λίγες μέρες πλήρως εκτός Ελλάδος, αγγίζουν το 2% του ΑΕΠ.

Ήτοι 1% δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ θα κοβόταν από τη συνταξιοδοτική δαπάνη, όπερ ακυρώθηκε και άλλο 1% δηλαδή άλλο 1,8 δισ. ευρώ από το αφορολόγητο.

Ως εκ τούτου, η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται αντιμέτωπη με μία δημοσιονομική «τρύπα» 3,6 δισ. ευρώ στο πρόγραμμά της, το οποίο παρουσιάζει προεκλογικά, με τους ιθύνοντες του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη να καλούνται πλέον να δώσουν απαντήσεις στο φλέγον ερώτημα «πού θα βρεθούν τα λεφτά» για τις φορολογικές μειώσεις για τις οποίες δεσμεύεται απέναντι σε επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Το ερώτημα αυτό, ενισχύει σύμφωνα με το Μαξίμου, τη διαρκή κατηγορία του προς τον κ. Μητσοτάκη, ότι η όποια εξοικονόμηση πόρων για το πρόγραμμά του, θα προέλθει από αιματηρές περικοπές στη Δημόσια Υγεία, την Παιδεία και από απολύσεις στο Δημόσιο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση MEGA: «Τραυματισμένη» πρωτιά για ΝΔ – Εδραίωση στη δεύτερη θέση για ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

ΣΥΡΙΖΑ: Με απειλές περί αστάθειας και χάους ξεκινά η ΝΔ την εκστρατεία φόβου

Δημοσκόπηση: Μειώνεται η ψαλίδα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Καταλληλότερος πρωθυπουργός ξανά ο Κανένας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...