Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλ. Τσίπρας: Οι Έλληνες στα Βαλκάνια έχουμε μια εθνική γραμμή από τον Ρήγα έως σήμερα – Είμαστε η ηγέτιδα δύναμη

Αλ. Τσίπρας: Οι Έλληνες στα Βαλκάνια έχουμε μια εθνική γραμμή από τον Ρήγα έως σήμερα – Είμαστε η ηγέτιδα δύναμη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αναφορά στην πάγια εθνική γραμμή στα Βαλκάνια, από τον Ρήγα Φεραίο έως και στις ημέρες μας, έκανε ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνοντας την ομιλία του στα Σκόπια, σε συνεδρία του Economist με θέμα «Τα επόμενα βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για τα Δυτικά Βαλκάνια – Πώς διαμορφώνεται το βαλκανικό τοπίο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός, ήταν πολύ σαφής αναφερόμενος στην ενότητα της εθνικής γραμμής, όπως θεμελιώθηκε τον 18ο αιώνα από τον Ρήγα Φεραίο και τους Έλληνες Διαφωτιστές και ακολουθήθηκε, προσαρμοζόμενη ανάλογα την εποχή και τις ικανότητες των ανθρώπων, από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις που είχαν τη βούληση άσκησης βαλκανικής πολιτικής.

Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα πάντα είχε, ιστορικά και πολιτισμικά, τον ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια, που τον ανέλαβε ξανά επί της πρωθυπουργίας του, ένα ρόλο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι δεσμευμένη απέναντι στο εθνικό συμφέρον και στο ιστορικό καθήκον να ακολουθήσει.

Ενθυμούμενος μάλιστα για λίγο τον ρόλο του Βαλκανιάρχη, που είχε ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας προέτρεψε όλες τις βαλκανικές κυβερνήσεις να παραμείνουν προσηλωμένες στις οδούς της συνανάπτυξης και της συνεργασίας.

Προφανώς και οι ευθύνες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βαλκανική είναι βαρύτατες ως πρωθυπουργός της ηγέτιδας δύναμης της περιοχής και θα κριθεί διεθνώς από την ικανότητά του να ανταποκριθεί και σε αυτό τον ρόλο που ανέλαβε, του Βαλκανιάρχη, από τη στιγμή που εκλέχτηκε πρωθυπουργός της Ελλάδας, ένα ρόλο που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε εις πέρας με θεαματικά αποτελέσματα στη γεωπολιτική, στην ασφάλεια, στην ειρήνη, στη σταθερότητα, στη συνεργασία, στην πρόοδο και συνεργασία των λαών.

Διαβάστε τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας:

«Πριν λίγες μέρες, ο φίλος Ζόραν τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μα ευκαιρία για την Ελλάδα γιατί της δίνει την δυνατότητα να αναλάβει και πάλι ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια.

»Αυτός πιστεύω ότι πρέπει να είναι ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή, όπως ήταν σε όλες τις δύσκολες στιγμές της Βαλκανικής ιστορίας.

»Όπως τον 18ο αιώνα που ο Ρήγας Φεραίος οραματίστηκε την συνεργασία των λαών της Βαλκανικής. Αλλά και τον αγώνα τους για ανεξαρτησία, που ακολούθησε.

»Όπως έκανε η Ελλάδα στον μεσοπόλεμο, με τη διπλωματία του Ελευθέριου Βενιζέλου και την πρωτοβουλία του Αλέξανδρου Παπαναστασίου για Βαλκανικές Συνδιασκέψεις στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

»Όπως έκανε εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή και κυρίως του Ανδρέα Παπανδρέου.

»Όπως έκανε το 2003 με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης.

»Σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η χώρα μου το επόμενο διάστημα.

»Και γι αυτό πιστεύω, δεσμεύομαι προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουν να εργάζονται παρά τις δυσκολίες και να δουλεύουν οι προοδευτικές δυνάμεις στην περιοχή.

»Κι ας μην ξεχνάμε, αυτή η συμφωνία, αυτό το σημαντικό βήμα επετεύχθη διότι είχαμε την ευτυχή συγκυρία να βρίσκονται δύο προοδευτικές κυβερνήσεις, και στην Ελλάδα και στην Βόρεια Μακεδονία.

»Σε αυτήν την κατεύθυνση πιστεύω ότι πρέπει να κινηθούν όλες οι κυβερνήσεις της περιοχής και το σήμα που πρέπει να δώσει η ΕΕ πρέπει να είναι σαφές και να είναι σήμα αισιοδοξίας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης ψηφοθήρας με τον Μπελέρη και η Ντόρα βάζει το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...