Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΥΠΕΞ: «Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με δημαγωγικά κριτήρια»

ΥΠΕΞ: «Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με δημαγωγικά κριτήρια»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στις επικρίσεις που εξαπέλυσε εναντίον της Κυβέρνησης η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, για απουσία πολιτικών πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στον τερματισμό των κρίσεων στην Ουκρανία, την Γάζα, το Ιράκ και την Λιβύη, απάντησε το υπουργείο Οικονομικών.

«Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με κριτήρια δημαγωγικά, επικοινωνιακά, αποσπασματικά ή συγκυριακά», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου και επισημαίνεται πως «οι απαντήσεις στα θέματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν δοθεί εκ προοιμίου με τις δηλώσεις που έκανε στις 15 Αυγούστου, στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, και με τα όσα είχε αναπτύξει κατά την πολύ πρόσφατη ενημέρωση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής στις 6 Αυγούστου».

Σύμφωνα με το υπουργείο, «η Ελλάδα διαμορφώνει την εξωτερική της πολιτική – που είναι στρατηγικά σταθερή τις τελευταίες δεκαετίες – με κριτήριο το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων, ιδίως στα μεγάλα ανοικτά θέματα που την απασχολούν. Με βάση τα κριτήρια αυτά τοποθετείται και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και όλων των άλλων διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει».

Για τα επιμέρους θέματα το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει:

«Ως προς τη Γάζα, η Ελλάδα στηρίζει εξαρχής την αιγυπτιακή πρωτοβουλία με στόχο μια βιώσιμη, σταθερή εκεχειρία που θα επιτρέψει την επανάληψη του διαλόγου και τη συμφωνία σε μια λύση δυο κρατών που περιγράφουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τα σχετικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα έχει ήδη στείλει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 500 χιλιάδων ευρώ μέσω της UNRWA, η οποία διατίθεται για κάλυψη επισιτιστικών αναγκών και την επισκευή του δικτύου ύδρευσης. Η Ελλάδα έχει, επίσης, δηλώσει αρμοδίως την ετοιμότητα της να περιθάλψει τραυματίες και ιδίως παιδιά.

Ως προς το Ιράκ, η Ελλάδα στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες ανθρωπιστικού χαρακτήρα και πολιτικά την παροχή βοήθειας στις κουρδικές δυνάμεις που ανθίστανται στις βιαιότητες του ISIL.

Ως προς την κατάσταση στην Ουκρανία και την κρίση στις σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας, η Ελλάδα στηρίζει όλες τις πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης – όπως η χθεσινή συνάντηση του Βερολίνου – και έχει καταστήσει γνωστή τη διαθεσιμότητα της για διαμεσολάβηση στο πλαίσιο της κοινής ορθόδοξης παράδοσης, σεβόμενη πάντα τη θέση της ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οποία προσδοκά στήριξη σε όλα τα κρίσιμα εθνικά θέματα.

Ως προς τις συνέπειες των ρωσικών αντιμέτρων για την ελληνική αγροτική παραγωγή, η κυβέρνηση έχει, δια του Υπουργείου Εξωτερικών, ευθύς εξ αρχής τονίσει ότι θα υπάρξει κάλυψη σε κοινοτικό και συμπληρωματικά σε εθνικό επίπεδο, με τους ειδικότερους τρόπους που επεξεργάζονται τόσο τα αρμόδια όργανα της ΕΕ όσο και τα συναρμόδια Υπουργεία».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Αντιπαράθεση του Φαραντούρη με τον Πορτοσάλτε στον «αέρα» του ΣΚΑΪ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...