Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να καταδικάσουν ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» τη «συμφωνία» Άγκυρας-Τρίπολης

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να καταδικάσουν ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» τη «συμφωνία» Άγκυρας-Τρίπολης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την απόρριψη της «συμφωνίας» ΆγκυραςΤρίπολης περιλαμβάνει το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το ευρωπαϊκό προσχέδιο χαρακτηρίζει την πρόσφατη «συμφωνία» ως «παραβίαση του διεθνούς δίκαιου», με τους ηγέτες της Ε.Ε. να στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας.

«Το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας και της Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο Θάλασσα, αντίκειται στα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν ευθυγραμμίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας» αναφέρεται, χαρακτηριστικά.

Και προστίθεται: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο, σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας».

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο κλιμακώθηκε, μετά την υπογραφή «μνημονίου» συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε πολλαπλές αντιδράσεις, με την Ελλάδα να κάνει λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι επίσημες τοποθετήσεις εκ μέρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, αλλά και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει σχεδόν τα 2/3 των εδαφών της Λιβύης.

Μάλιστα, τόσο η Ελλάδα όσο και ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η οποία πρόσκειται στον στρατηγό Χαφτάρ, έχουν ήδη αποστείλει επιστολές διαμαρτυρίες στα αρμόδια όργανα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής, Ακίλα Σάλεχ Άισα, επισκέπτεται την Αθήνα την Πέμπτη, έχοντας συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κώστα Τασούλα, και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...