Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για 10 λάθη στο προσφυγικό – Τι απαντά η ΝΔ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για 10 λάθη στο προσφυγικό – Τι απαντά η ΝΔ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό σχολιάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας και τις προτάσεις τους για το θέμα.

Συγκεκριμένα, στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για «δέκα τραγικά λάθη», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς κανένα σχέδιο.

Αναλυτικά τα δέκα σημεία που υπογραμμίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ:

1. Σε επτά μήνες άλλαξε έξι συντονιστές, κατάργησε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη χώρα που δέχεται τις μεγαλύτερες ροές για να το επανασυστήσει μετά από έξι μήνες.

2. Για επτά μήνες αρνείται να εκπονήσει σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών, οδηγώντας τα σε δραματικές συνθήκες, τόσο για τους νησιώτες, όσο και για τους αιτούντες άσυλο. Η Μόρια από 5.000 ανθρώπους τον Ιούλιο έχει φθάσει σήμερα να έχει 25.000.

3. Για να ικανοποιήσει το κομματικό ακροατήριό της, έσπευσε να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για το προφίλ των ευάλωτων ομάδων, περιορίζοντας δραματικά τον αριθμό όσων πλέον πληρούν τα κριτήρια, με αποτέλεσμα και να θέλει πλέον να προχωρήσει σε αποσυμφόρηση των νησιών να δυσκολεύεται.

4. Τους πρώτους μήνες της θητείας του ο κ. Μητσοτάκης συνέδεσε το προσφυγικό με την τουρκική προκλητικότητα, υιοθετώντας μία πολιτική κατευνασμού, η οποία τελικά και την τουρκική προκλητικότητα αύξησε και την κατάσταση στο προσφυγικό επιδείνωσε.

5. Η κυβέρνηση ενώ έχει αντιληφθεί πλέον την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, με μεταφορά πληθυσμών στην ενδοχώρα, δεν τολμά να το πράξει για να μην έρθει αντιμέτωπη με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους της ΝΔ ανά την επικράτεια. Αποφάσισε έτσι να θυσιάσει τα ακριτικά νησιά μας, για να μην έχει εσωκομματικό πρόβλημα.

6. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αντιλήφθηκε καν την εθνική ανευθυνότητα των επιλογών της. Δεν αντιλήφθηκε, δηλαδή, ότι με το να να διχάζεις τους πολίτες, να οδηγείς σε πρωτοφανή κοινωνική έκρηξη τα νησιά μας και να καλλιεργείς συνθήκες εμφυλιοπολεμικής σύρραξης με εικόνες ντροπής να κάνουν τον γύρο του κόσμου, εν τέλει με το να τραυματίζεις τη χώρα ενισχύεις αντί να αποδυναμώνεις την επιλογή της Τουρκίας να κλιμακώνει τις απειλές και να χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως εργαλείο εκβιασμού.

7. Η επιλογή της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης για να εξυπηρετήσει τα γεωπολιτικά της συμφέροντα κάθε άλλο παρά απρόβλεπτη και αιφνιδιαστική είναι, αφού εδώ και μήνες η ίδια απειλεί τόσο την Ελλάδα όσο την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα το πράξει. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση, πέρα από την επικοινωνιακή διαχείριση, τρέχει σπασμωδικά πίσω από τις εξελίξεις, δίχως το παραμικρό σχέδιο, δίχως στρατηγική. Ενώ θα όφειλε από την πρώτη στιγμή να έχει εκπονήσει και να ακολουθεί ένα αξιόπιστο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού και των συναφών προκλήσεων της Τουρκίας.

8. Ενώ η Τουρκία εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες για να προωθήσει τις γεωπολιτικές της μεθοδεύσεις απέναντι στην Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει για τέταρτη μέρα να μην τολμάει να ζητήσει τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επίπεδο ηγετών και την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία. Ανέχεται την Ευρώπη να νίπτει τας χείρας της απέναντι στους εκβιασμούς Ερντογάν. Εξαντλεί τη δήθεν αποφασιστικότητά του, για εσωτερική κατανάλωση, απέναντι στους πρόσφυγες, αλλά δεν τολμά να κάνει κάτι απέναντι στον πυρήνα του προβλήματος, που είναι οι εκβιασμοί της Τουρκίας.

9. Ενώ ο κ. Μητσοτάκης ισχυριζόταν ότι διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Τούρκο Πρόεδρο, εδώ και τέσσερις μέρες δεν έχει υπάρξει επίσημη επικοινωνία, η οποία σε τέτοιες περιπτώσεις πάντοτε οφείλει να υπάρχει σε ανώτατο επίπεδο, όπως έκανε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας που αντιμετωπίζει την ίδια κρίση, αλλά με πολύ διαφορετικούς όρους και όπως έκανε στο παρελθόν ο Αλέξης Τσίπρας στις πιο δύσκολες στιγμές των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

10. Η κυβέρνηση προσκολλημένη στις ιδεοληψίες της, δεν αξιοποιεί το γεγονός ότι απέναντί της έχει μία υπεύθυνη αντιπολίτευση έτοιμη «να βάλει πλάτη», όπως έχουμε επανειλημμένα δηλώσει, αρκεί ο κ. Μητσοτάκης να εγκαταλείψει την επικοινωνιακή διαχείριση, τη μικροκομματική λογική και τον αυταρχισμό που όχι μόνο δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα αλλά επιδεινώνουν διαρκώς τα προβλήματα. Γιατί η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσουμε σε ένα αξιόπιστο εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση; Γιατί αρνείται να αξιοποιήσει την εμπειρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που διαχειρίστηκε πολλαπλάσιες ροές, που πίεσε αποτελεσματικά την ΕΕ και κατάφερε να έχουμε την Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας που παρά τα προβλήματα επέτρεπε αξιόπιστη διαχείριση;

Παράλληλα, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν τις εξής προτάσεις:

1. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει έστω και σήμερα να πιέσει δυναμικά και στο πιο υψηλό επίπεδο για άμεση σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επίπεδο ηγετών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της, αποφασίζοντας:

– κυρώσεις στην Τουρκία αν δεν επανέλθει άμεσα στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας,

– ανάληψη της ευθύνης για την επεξεργασία ενός εναλλακτικού αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης της πιθανότητας ακύρωσης της Κοινής Δήλωσης, βασισμένο στις αρχές της αλληλεγγύης και του διαμοιρασμού της ευθύνης.

– πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στην ΕΕ,

– πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ,

– επιπλέον στήριξη στην Ελλάδα.

Μπροστά στις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας, δεν αρκούν ούτε συμβούλια υπουργών, όπου εκφράζεται συμπαράσταση γενικόλογα, ούτε τεχνοκρατικής φύσης μέτρα.

2. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εγκαταλείψει την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος, τις ιδεοληπτικές εμμονές, τους μικροκομματικούς υπολογισμούς και τον αυταρχισμό και, αντ’ αυτών να εκπονήσει και να εφαρμόσει ένα αξιόπιστο εθνικό σχέδιο που, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει:

– Ακύρωση της ΠΝΠ, των επιτάξεων και του σχεδιασμού για δημιουργία κλειστών κέντρων –φυλακών στα νησιά.

– Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών με μετεγκαστάσεις των ευάλωτων ομάδων στην ενδοχώρα

– Απλοποίηση των διαδικασιών ασύλου με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου

– Ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών που εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού με τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό.

Η Νέα Δημοκρατία αλλά λόγια να αγαπιόμαστε ψάχνει τον Τσίπρα

Δεν πέρασε ασχολίαστη από τη Νέα Δημοκρατία η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό.

«Από όλο αυτό το παραλήρημα κρατάμε το 10ο σημείο, το οποίο μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί», ανέφεραν στη ΝΔ, ενώ έθεσαν το παρακάτω ερώτημα, στο κλίμα της ημέρας:

«Αλήθεια, ο κ. Τσίπρας που έχει εξαφανιστεί αυτές τις κρίσιμες στιγμές; Πετάει χαρταετό;».

Σχόλιο TRIBUNE: Στη Νέα Δημοκρατία έχουν συνειδητοποιήσει ότι κυβερνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Τι αναζητούν τον Αλέξη Τσίπρα; Μήπως θέλουν να αναλάβει τη διαχείριση του προβλήματος για λογαριασμό τους; Με αυτούς τους λαϊκισμούς φθάσαμε εδώ, ώρα να τους κόψουν στη Νέα Δημοκρατία και να αλλάξουν ανθρώπους στο Γραφείο Τύπου, τοποθετώντας λογικούς και ευφυείς, όχι λεζαντογράφους επιπέδου «Espesso».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης κρύβεται πίσω από «κύκλους»

Ο «πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ κύκλων της κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχίστηκε.

Μετά την ανόητη και απολίτικη απάντηση της ΝΔ στις 10 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό που έκανε λόγο για παραλήρημα και αναρωτιόταν για το που βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε με νέα ανακοίνωση λέγοντας χαρακτηριστικά ό,τι «ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να κρύβεται πίσω από τους “κύκλους της ΝΔ” και να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση»

Δείτε αναλυτικά τη νέα ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων, ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να κρύβεται πίσω από τους “κύκλους της ΝΔ” και να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση.

»Ό,τι κι αν κάνει, όμως, η ανικανότητα του, που, δυστυχώς, είναι επικίνδυνη για την ίδια τη χώρα, δεν μπορεί να κρυφτεί.

»Επί επτά μήνες, δεν ζήτησε ούτε μία φορά τη συνδρομή της αντιπολίτευσης για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής στο θέμα του προσφυγικού.

»Ακόμα και τις τελευταίες αυτές κρίσιμες ημέρες, αντί να σηκώσει το τηλέφωνο και να καλέσει σε διάλογο, εξαντλείται σε ύβρεις και χυδαιολογία εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ μέσω “κύκλων” του κόμματος του.

»Ο σοφός λαός μας λέει “όπως έστρωσες, θα κοιμηθείς”.

»Ωστόσο, δεν αξίζει στον λαό και τη χώρα μια κυβέρνηση ανευθυνότητας και αλαζονείας που διαχειρίζεται με τόσο τραγικό τρόπο αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τον τόπο».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αντιπαράθεση του Φαραντούρη με τον Πορτοσάλτε στον «αέρα» του ΣΚΑΪ

Φαραντούρης: «Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί – Η δημοκρατία θα νικήσει»

Κασσελάκης για «μικρό» Καραμανλή: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε» – Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ συνυπεύθυνοι

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη με αίσθημα ευγνωμοσύνης

Ανδρουλάκης σε βουλευτές ΝΔ: Χειροκροτώντας τον κ. Καραμανλή, είστε όλοι συνυπεύθυνοι για τις πράξεις του

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...