Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Bloomberg για Ερντογάν: Η επίδειξη δύναμης της Τουρκίας στη Μεσόγειο δεν γίνεται μόνο για το φυσικό αέριο

Bloomberg για Ερντογάν: Η επίδειξη δύναμης της Τουρκίας στη Μεσόγειο δεν γίνεται μόνο για το φυσικό αέριο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τις κινήσεις και τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο σχολιάζει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg.

Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, η διεθνής προσοχή έχει επικεντρωθεί στον «αγώνα δρόμου» για την ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και στην προσπάθεια της Τουρκίας να διεκδικήσει δικαιώματα.

Ωστόσο οι ρίζες των εντάσεων στην περιοχή είναι βαθύτερες.

H ναυτική παρουσία του Ερντογάν στην περιοχή και οι προκλητικές κινήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο αποκαλύπτουν σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο την έκταση των φιλοδοξιών του Τούρκου προέδρου να επιβεβαιώσει το στάτους της χώρας του ως μουσουλμανικής περιφερειακής δύναμης, η οποία έχει τη δυνατότητα να σταθεί απέναντι σε Ευρώπη, Ρωσία και ΗΠΑ.

Ενισχυμένο από νέα, εγχώρια παραγόμενα πλοία και υποβρύχια, το ναυτικό έχει ήδη βοηθήσει τον Ερντογάν να προβάλει τη δύναμή του στο εξωτερικό.

Παράλληλα μεγαλύτερες φρεγάτες, αλλά και ένα αεροπλανοφόρο 27.000 τόνων αναμένεται να προστεθούν στον στόλο έως το επόμενο έτος, αναφέρει το Bloomberg.

«Κάτω από την επιφάνεια βρίσκεται η ιδέα ότι η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια» σχολιάζει ο Ryan Gingeras, καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας στη σχολή Naval Postgraduate School της Καλιφόρνια και ειδικός σε τουρκικά ζητήματα.

«Θεωρεί ότι περιτρυγίζεται από αντιπάλους και εχθρούς και θέλει να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της για να επιβεβαιώσει το στάτους της, επειδή μπορεί» συμπληρώνει.

Οι στόχοι του Ερντογάν

Ο Ερντογάν στο όνομα της «στρατηγικής ανεξαρτησίας» από δυτικούς προμηθευτές, έχει θέσει ως στόχο έως το 2023 η Τουρκία να παράγει η ίδια όλο τον αμυντικό εξοπλισμό της.

«Δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Υπάρχουν λόγοι να αμφιβάλει κανείς εάν η δοκιμαζόμενη οικονομία μπορεί να αντέξει τις φιλοδοξίες του για ανάδειξη της χώρας σε μεγάλη δύναμη, ενώ και η Ε.Ε. απειλεί με κυρώσεις για τις τουρκικές δραστηριότητες στην περιοχή» τονίζει το Bloomberg.

Παρόλα αυτά έχει πετύχει να κάνει αισθητή την στρατιωτική παρουσία της στη βόρεια Συρία, εξασφαλίζοντας μία θέση στο τραπέζι των εξελίξεων, ενώ ισχυρή είναι η παρέμβασή της και στη Λιβύη.

«Η Τουρκία θα αποκτήσει το μερίδιο που της αναλογεί στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα» διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία ο Ερντογάν.

»Ωστόσο», όπως σημειώνει το Bloomberg, «η επιθετική της στάση όσο και εάν κερδίζει την προσοχή των δυνάμεων της Μεσογείου, την αφήνει να μοιάζει απομονωμένη».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ιράν κατέρριψε το αμερικανικό F-15 με τουρκικό αντιαεροπορικό

Υπό αμφισβήτηση ο ρόλος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μετά τη νέα έκθεση για τις σχέσεις με τη Χαμάς και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα

Αμπντουλάχ Οτζαλάν: Ο πόλεμος στο Ιράν αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για την ειρηνευτική διαδικασία στην Τουρκία

Η Τουρκία ζητά άδεια από το Ιράν για τη διέλευση πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Τουρκία: Χακάν Φιντάν και Ιμπραήμ Καλίν συναντήθηκαν με τους τζιχαντιστές της Χαμάς στην Άγκυρα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Υδρίτες Μεθανίου: Στην ελληνική ΑΟΖ τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη
​Οι υδρίτες μεθανίου, γνωστοί και ως μεθανυδρίτες ή κλειθρίτες, είναι στερεές κρυσταλλικές δομές που σχηματίζονται...