Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι είπε ο Στέλιος Πέτσας για τις κυρώσεις στην Τουρκία και την επίσκεψη Πομπέο

Τι είπε ο Στέλιος Πέτσας για τις κυρώσεις στην Τουρκία και την επίσκεψη Πομπέο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στο ζήτημα της επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία, σαν να μην υπάρχει Κύπρος της οποίας η κυριαρχία αυτή τη στιγμή παραβιάζεται, αναφέρθηκε ο Στέλιος Πέτσας, ενώ απάντησε και στο τι περιμένει η Ελλάδα από την επίσκεψη Πομπέο.

«Αναμένουμε να επιβεβαιωθεί αυτό που πολλές φορές έχει ειπωθεί από αμερικανικής πλευράς όλο το τελευταίο διάστημα, δηλαδή μια έμπρακτη στήριξη των ελληνικών θέσεων σε όλα τα επίπεδα, ιδίως δε απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε ερώτηση για την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στη χώρα μας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια σειρά από θέματα που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών τα οποία θα αποτυπωθούν στην επίσκεψη στην Αθήνα και την Κρήτη.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Πέτσας επανέλαβε το μήνυμα «σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» τονίζοντας για άλλη μία φορά πως «η απόσυρση του “Oruc Reis” και των τουρκικών πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα αποτέλεσε θετικό σήμα».

Πρόσθεσε επίσης ότι «εκδηλώθηκε από την Άγκυρα πρόθεση επιστροφής στις διερευνητικές επαφές».

«Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική προκλητικότητα -η οποία, άλλωστε, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα- θα τεθεί στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

»Και μαζί με την πρόθεση όλων των κρατών-μελών για συνεργασία και πρόοδο στις ευρωτουρκικές σχέσεις, υπάρχει στο τραπέζι ένα σαφές πλαίσιο κυρώσεων.

»Είναι στο χέρι της Τουρκίας ποιο δρόμο θα ακολουθήσει: Έμπρακτη, ειλικρινή, αποκλιμάκωση ή κυρώσεις», ανέφερε.

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση για το θέμα των κυρώσεων και αν παραμένουν στο τραπέζι ή όχι, λόγω της αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι το Συμβούλιο των Εξωτερικών Υποθέσεων έχει εγκρίνει ένα πλαίσιο κυρώσεων- το οποίο παρουσίασε ο κ. Μπορέλ.

»Αυτό το πλαίσιο αναμένεται να υιοθετηθεί, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έρχεται αυτή την εβδομάδα.

»Το ζητούμενο, ωστόσο, που θα πρέπει να εξετάσουν οι ηγέτες, για τον κ. Πέτσα, είναι ο τρόπος με τον οποίο ενεργοποιούνται πιθανές κυρώσεις εάν η Τουρκία δεν συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά που δείχνει τις τελευταίες εβδομάδες για αποκλιμάκωση».

Ο κ. Πέτσας όταν αναφέρεται σε «αποκλιμάκωση» ξεχνάει ότι οι κυρώσεις αφορούν και την Κύπρο, της οποίας η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα συνεχίζουν να παραβιάζονται, αυτή τη στιγμή, με τις παράνομες δραστηριότητες των «Μπαρμπαρός» και «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε ποια λοιπόν «αποκλιμάκωση» αναφέρεται; Σε μια φανταστική κατάσταση, αφού επιτράπηκε στο «Ορούτς Ρέις» να αλωνίζει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το καλοκαίρι;

Ξεχνά φαίνεται ο κ. Πέτσας ότι και η Κύπρος είναι μέλος κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισότιμο, και ότι η Ελλάδα είναι η «μητέρα» της Κύπρου.

Ξεχνά ότι δεν υπάρχει καμία «αποκλιμάκωση» για το έθνος όσο η Τουρκία παραβιάζει και βιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της.

Που είναι το αρραγές εθνικό μέτωπο Ελλάδας – Κύπρου, στο οποίο αναφέρθηκε νωρίτερα η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατ. Σακελλαροπούλου, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο;

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα πραγματοποιείται το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν τρέχοντα θέματα επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ενώ για αύριο έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη του προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, εν όψει της Συνόδου Κορυφής όπως αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Οι Τούρκοι «σάλταραν» με τη δημιουργία αντι-drone ομπρέλας πάνω από το Αιγαίο – «Οι Μπαρμπαρόσα της Γαλάζιας Πατρίδας»

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...