Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το «Oruc Reis» πάτησε τα 12 ν.μ. στο σύμπλεγμα της Στρογγύλης – Πολεμικά γύρω από το Καστελλόριζο

Το «Oruc Reis» πάτησε τα 12 ν.μ. στο σύμπλεγμα της Στρογγύλης – Πολεμικά γύρω από το Καστελλόριζο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στα 11,5 ναυτικά μίλια νότια του συμπλέγματος της Στρογγύλης πλέει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis», γράφει ο δημοσιογράφος Θανάσης Αργυράκης στην ιστοσελίδα Law and Order.

Είναι η πρώτη φορά που έχει πλησιάσει τόσο πολύ κοντά στο Καστελλόριζο.

Κινείται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Ως γνωστόν, η Ελλάδα έχει δικαίωμα στην επέκταση των χωρικών υδάτων της από 6 ναυτικά μίλια που είναι τώρα στα 12 ν.μ.

Πρόκειται, πλέον, όχι για αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, αλλά για άμεση αμφισβήτηση των ιδίων των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.

Θυμίζουμε ότι η τελευταία Navtex της Τουρκίας «απειλούσε» με προσέγγιση του Oruc Reis στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο, καταλήγει ο Θανάσης Αργυράκης.

Παράλληλα, η ιστοσελίδα pressing.gr γράφει ότι, εντός της ζώνης των 12 ν.μ. στην διακεκαυμένη περιοχή του συμπλέγματος της Μεγίστης κινείται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis», συνοδευμένο από τουλάχιστον 6 τουρκικά πολεμική σκάφη.

Σύμφωνα με τον χάρτη που δημοσιεύει το Aegean Hawk στο Twitter, δορυφορική εικόνα της 16ης Οκτωβρίου, δηλαδή της Παρασκευής, το Καστελλόριζο είναι περικυκλωμένο από πολεμικά πλοία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του marinetraffic το σκάφος βρέθηκε κάτω από το όριο των 12ν.μ. από την νήσο Στρογγύλη και πιο συγκεκριμένα στα 11,6 ν.μ. (κατά προσέγγιση) και τα 13,6 από το Καστελλόριζο, όπου και παραμένει προς το παρόν.

Αυτό σημαίνει, γράφει η ίδια ιστοσελίδα, ότι η Τουρκία καταπάτησε και το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ.

Η Τουρκία έτσι, όχι μόνο αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα (αυτό βέβαια έχει γίνει προ πολλού) αλλά τώρα πλέον και αυτά τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα.

Βέβαια κατά τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, δεν υπάρχει λόγος… πανικού, καθώς υπάρχει χρόνος ακόμη και αυτό διότι οι «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας ξεκινούν ακόμη πιο πίσω στα 6 ν.μ.

Μόλις εχθές πληροφορίες έλεγαν ότι η Γερμανία είχε διαμηνύσει στην Τουρκία, να μείνει εκτός περιοχής Καστελλορίζου, με αντάλλαγμα την μη επιβολή κυρώσεων εν όψει νέας γερμανικής πρωτοβουλίας διαμεσολάβησης.

Προφανώς οι Τούρκοι ανταποκρίθηκαν αμέσως στο γερμανικό αίτημα.

Σύμφωνα με την τουρκική Navtex της προηγούμενης Κυριακής 11 Οκτωβρίου, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και σε απόσταση 6 μιλίων +1 μέτρο από το Καστελλόριζο, διεξάγοντας ερευνητικές εργασίες στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων καθώς η κυβέρνησης δήλωσε ότι τα 6ν.μ. είναι τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα, καταλήγει το pressing.gr.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ιράν ενημέρωσε την Τουρκία εκ των προτέρων για την επίθεση στο Ισραήλ

DW: Ζυγίζει μάλλον ακόμη την κατάσταση η Άγκυρα για τη Μέση Ανατολή

Πρεσβευτής Ισραήλ στην Αθήνα: Η Τουρκία παίζει καταστροφικό ρόλο στον πόλεμο με τη Χαμάς

Τούρκος δημοσιογράφος έχασε το πόδι του από ισραηλινή βόμβα

Η Τουρκία στην «πυρηνική εποχή» – Ενεργοποιείται αντιδραστήρας που κατασκεύασαν Ρώσοι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...