Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διακήρυξη της Λευκωσίας: Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος καταδικάζουν την Τουρκία

Διακήρυξη της Λευκωσίας: Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος καταδικάζουν την Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος καταδικάζουν τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε Αμμόχωστο και Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής.

«Η Τουρκία με σειρά έκνομων ενεργειών παραβιάζει τη σταθερότητα στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης τονίζοντας ότι οι τρεις χώρες προχώρησαν σε κοινή καταδίκη της τουρκικής παραβατικότητας στα Βαρώσια και στις παράνομες γεωτρήσεις αλλά και σε παραβιάσεις στο Αιγαίο.

«Η σημερινή μας συνάντηση πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα δυσχερή στιγμή για τη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο.

»Η Τουρκία κλιμακώνει συνεχώς τις εντάσεις και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα» επισήμανε ο Κύπριος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας.

»Και οι τρεις καταδικάζουμε τις ενέργειες στην Αμμόχωστο και το άνοιγμα των Βαρωσίων και την καλούμε να σεβαστεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

«Καταδικάζουμε τις παράνομες ενέργειες και σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου και την απόπειρα ερευνών στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας» επισήμανε ακόμα.

Παράλληλα σημείωσε πως «ανταλλάξαμε απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και τονίσαμε την ανάγκη για μια οριστική διευθέτηση», ενώ υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

«Μας ενδιαφέρει η εμβάθυνση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο που θα είναι επ’ωφελεία και των δύο πλευρών.

»Κοινή είναι η θέση Ελλάδας και Κύπρου πως η Αίγυπτος είναι σταθερός εταίρος της ΕΕ» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ότι αφορά στο Κυπριακό, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως έχει ήδη προγραμματίσει άτυπη συνάντηση με τον «ηγέτη» των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.

«Θέλουμε μια λύση που θα εξασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, μια λύση που θα είναι λειτουργική και βιώσιμη» διεμήνυσε.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως «η σύνοδος καταδεικνύει πως η συνεργασίας μας διέπεται από αλληλοσεβασμό αλλά και από στρατηγική συναντίληψη για τα οφέλη που αποφέρει.

»Οι τριμερείς συνεργασίες μας δεν στρέφονται εναντίον κανενός.

»Στόχος τους η διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας».

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, «Υιοθετήθηκε η διακήρυξη της Λευκωσίας ενώ εξετάσαμε τρόπους περαιτέρω επέκτασης των συμπράξεών μας».

Πρόσθεσε δε ότι χαιρετίζει την απόφαση για εγκαθίδρυση (εντός του 2020) μιας μόνιμης γραμματείας της τριμερούς μας συνεργασίας, με έδρα τη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, «εξετάσαμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μας και την πρόοδο σε μια σειρά τομέων όπως στην ενέργεια.

»Επαναβεβαιώσαμε την πρόθεση μας για συνεργασία για το φυσικό αέριο και τη σημασία δημιουργίας του ηλεκτρικού δικτύου Euro-Africa Interconnector».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Ευρωεκλογές: Αυτοί είναι οι εκλεκτοί του Μητσοτάκη για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...