Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ικανοποιημένη η Αθήνα από την επίσκεψη Λαβρόφ: Ο Ρώσος ΥΠΕΞ δεν ενστερνίστηκε τουρκικές θέσεις

Ικανοποιημένη η Αθήνα από την επίσκεψη Λαβρόφ: Ο Ρώσος ΥΠΕΞ δεν ενστερνίστηκε τουρκικές θέσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ικανοποιημένη είναι η Αθήνα από την επίσκεψη που πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επίσκεψη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επέφερε θετικά αποτελέσματα, τόσον όσον αφορά το διμερές κομμάτι όσον και τις δηλώσεις αναφορικά με τα δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Καταρχήν, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, συγκρατείται ο συμβολισμός της επίσκεψης, η πρώτη του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Αθήνα εδώ και τέσσερα χρόνια, η οποία ουσιαστικά σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Επίσης, είναι η τρίτη συνάντηση Δένδια – Λαβρόφ σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους.

Παράλληλα ο Ρώσος ΥΠΕΞ προσκάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του να επισκεφθεί εκ νέου τη Ρωσία, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, κατά την διάρκεια των συζητήσεων τους τόνισαν τη διαχρονική σχέση των δύο χωρών.

Ιδιαίτερο συμβολισμό είχε το γεγονός ότι η συνάντηση έγινε στην αίθουσα «Καποδίστριας», μακρινού προκατόχου του κ. Λαβρόφ και πρώτου κυβερνήτη του ελληνικού κράτους.

Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε από τη Ρωσία να εκπροσωπηθεί στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια του αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας μας σε υψηλό επίπεδο, πρόταση που αντιμετωπίστηκε από τη ρωσική πλευρά θετικά.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν την προοπτική επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης εκκρεμών συμφωνιών σε διάφορους τομείς και αναφέρθηκαν στην προσεχή Μικτή Διυπουργική Επιτροπή που αποσκοπεί στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Η ρωσική πλευρά αναγνωρίζει πλήρως τις υποχρεώσεις της Ελλάδας ως Κράτος-Μέλος της ΕΕ και στο πλαίσιο αυτό έδειξε κατανόηση όσον αφορά το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας.

Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά υπογράμμισε τη σημασία της Ρωσίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Ασφαλείας.

Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι σημαντική η ξεκάθαρη δήλωση του Ρώσου Υπουργού αναφορικά με το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, στη βάση της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο κ. Λαβρόφ μίλησε επίσης για την ανάγκη τήρησης της κοινής λογικής, επαναλαμβάνοντας τις σχετικές προβλέψεις για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σε αντίθεση με όσα υπονοήθηκαν σε διάφορους κύκλους, οι διπλωματικές πηγές αποσαφηνίζουν ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ δεν ενστερνίστηκε επ’ουδενί τις τουρκικές θέσεις όσον αφορά το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ως γνωστόν, η Τουρκία δεν αποδέχεται τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ακόμα και αν οι τελευταίες αποτελούν μέρος του εθιμικού δικαίου.

Παράλληλα η Τουρκία έχει διαμηνύσει ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας αποτελεί αιτία πολέμου.

Η Ρωσική στάση απέχει έτη φωτός από τις τουρκικές θέσεις και ουσιαστικά καταρρίπτει το μύθο που θέλει τη Ρωσία να μην υποστηρίζει την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην χρονική συγκυρία κατά την οποία ο κ. Λαβρόφ επέλεξε να επισκεφθεί την Αθήνα.

Η παρουσία του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, μιας χώρας, που όπως είπε και ο ίδιος είναι φίλη της Τουρκίας, στην παρούσα στιγμή έχει από μόνη της τη συμβολική της σημασία καθώς στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Ελλάδα, αλλά και στη γείτονα χώρα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Νίκος Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...