Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ahval: H αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Εμιράτων «στριμώχνει» τον Ερντογάν

Ahval: H αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Εμιράτων «στριμώχνει» τον Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σοβαρό «βραχυκύκλωμα» στα σχέδια του Ερντογάν και τα όνειρά του για κυριαρχία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή προκαλεί η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που υπογράφηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη στο Άμπου Ντάμπι του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος ξαφνικά βρίσκεται σε «κλοιό» δύο χωρών που ενισχύουν δραματικά τις αμυντικές τους ικανότητες.

Σύμφωνα με ανάλυση της Ahval, η συμφωνία αυτή προβλέπει σαφώς ότι οι δύο χώρες δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη, σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική τους ακεραιότητα.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα καταγγέλλει τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Τουρκίας για έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ΗΑΕ έχουν εξαιρετικά ψυχρές σχέσεις με την Άγκυρα, η συμφωνία αποκτά ιδιαίτερη διάσταση.

Τι λένε οι αναλυτές

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της STRATFOR, Ράιαν Μπολ, η δημιουργία ενός πολυμέτωπου αντιτουρκικού μπλοκ -ακόμα κι αν αυτό παραμένει ακόμα στη σφαίρα της διπλωματίας-, έχει υψηλή συμβολική σημασία, όσον αφορά στη στάση Ε.Ε. και ΗΠΑ έναντι της Άγκυρας.

«Μπορεί να τους δώσει εναλλακτικές για την αντιμετώπιση της πολιτικής της Τουρκίας, η οποία θεωρείται αποσταθεροποιητική» τόνισε, αν και επισήμανε ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, οπότε αυτό δίνει μικρά περιθώρια στρατιωτικής αξίας.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τζογόπουλος, ερευνητής στο Centre International de Formation Européenne και στο BESA, υπογράμμισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΑΕ έχουν ανθίσει το τελευταίο διάστημα, λόγω της στάσης του Άμπου Ντάμπι για το τουρκολιβυκό σύμφωνο για την κοινή ΑΟΖ.

Φυσικά, και ο κ. Τζογόπουλος υπογράμμισε ότι η πολυδιάστατη διπλωματική τακτική της Ελλάδας δεν πρόκειται αφ’ εαυτής να λύσει τα προβλήματα με την Τουρκία και θεωρεί ότι η Αθήνα θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.

Ανησυχία στην Τουρκία

Όσον αφορά στο πώς βλέπει τα πράγματα η Τουρκία, πάντως, αμυντικοί αναλυτές του BlueMelange θεωρούν ότι η συμφωνία Ελλάδας-ΗΑΕ μπορεί να έχει μείζονες συνέπειες όσον αφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα των δύο χωρών.

Για παράδειγμα, η αναβάθμιση των F-16 σε έκδοση «Viper» θα καταστήσει τα ελληνικά μαχητικά τα πιο εξελιγμένα του είδους τους στην Ευρώπη, ενώ οι ΗΠΑ έχουν από το 2018 μπλοκάρει την αναβάθμιση αυτή για τα τουρκικά F-16.

Επίσης, η Ελλάδα ήδη βρίσκεται στο δρόμο για να αποκτήσει 18 γαλλικά μαχητικά 4,5ης γενιάς Rafale και έχει εκφράσει ενδιαφέρον για να αγοράσει F-35, ζητώντας, μάλιστα, ταχεία παράδοσή τους, αν είναι εφικτό.

Από την πλευρά τους, τα ΗΑΕ ήδη διαθέτουν τα πιο εξελιγμένα F-16 και συμφώνησαν με τις ΗΠΑ να αποκτήσουν 50 F-35 και 18 οπλισμένα drones τύπου Reaper, ενώ διαθέτουν και Mirage 2000-9 τα οποία και εκσυγχρονίζουν και ίσως δώσουν στην Ελλάδα, μόλις αρχίσουν να παραλαμβάνονται τα F-35.

Η BlueMelange αντιπαραβάλλει στα παραπάνω την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, μόλις απέκτησε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, προσθέτοντας ότι το νέο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-ΗΑΕ στηρίζεται σε γαλλική γεωπολιτική, έγκριση από τις ΗΠΑ και αντίθεση στον τουρκικό επεκτατισμό.

«Είναι μια κατάσταση win-win για όλους εκτός από την Τουρκία», σημειώνει η ανάλυση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Νίκος Δένδιας: Πρέπει να ομογενοποιήσουμε τους τύπους των πολεμικών αεροσκαφών μας

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...