Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην περιοχή – Τι είπαν Βαν Χόλεν, Μενέντεζ και Τίτους για το τουρκικό ζήτημα

Νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην περιοχή – Τι είπαν Βαν Χόλεν, Μενέντεζ και Τίτους για το τουρκικό ζήτημα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ένα νέο κεφάλαιο στο στρατηγικό ρόλο των ΗΠΑ για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή αναμένεται να ανοίξει τον Ιανουάριο, με την ανάληψη των καθηκόντων από τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η αλλαγή αυτή συνίσταται σε ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ενεργητικότερο ρόλο στο Κυπριακό, σε πιέσεις προς την τουρκική πλευρά να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και σε νέα φιλοσοφία τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό-στρατιωτικό επίπεδο.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις τοποθετήσεις μελών της Γερουσίας και του Κογκρέσου, αλλά και από τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον σύμβουλο του Πρωθυπουργό σε θέματα ασφαλείας στη «2η Διάσκεψη για τα θέματα της Νοτιονατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου».

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Hellenic American Leadership Council.

Βασικό δόγμα η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου

Ο Γερουσιαστής του Μέριλαντ των ΗΠΑ, Κρις Βαν Χόλεν (Chris Van Hollen), έκανε σαφές ότι η αλλαγή προέδρου των ΗΠΑ αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή.

Όπως εξήγησε, ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, παρακολουθεί και έχει ιδιαίτερη γνώση και εμπειρία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή που δεν περιορίζονται μόνο στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας ή το κυπριακό ζήτημα.

Υπάρχει μια νέα προσέγγιση που παρακολουθεί τις εξελίξεις με Τουρκία, Συρία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ρωσία και το Κουρδικό.

H προσέγγιση στο θέμα των κυρώσεων αναθεωρείται υπό μία νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην περιοχή, όπου το βασικό δόγμα θα είναι η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Γερουσιαστής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Τουρκία, η οποία θα πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις της με τη Ρωσία και την επιρροή της στην περιοχή.

Ιστορικές οι ρίζες των σχέσεων ΗΠΑ – Ελλάδας

Την αναβάθμιση των φιλικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδος επεσήμανε και ο διευθυντής του Hellenic American Leadership Council, κ. Έντι Ζεμενίδης, παραπέμποντας στις ιστορικές ρίζες των σχέσεων ΗΠΑ και Ελλάδος, αλλά και τον εξισορροπιστικό ρόλο που θα παίξουν Κογκρέσο και Γερουσία στην περιοχή.

Όπως εξήγησε, ύστερα από τις εκλογές προκύπτουν νέες ισορροπίες μεταξύ των δύο σωμάτων, δηλαδή Κογκρέσου και Γερουσίας, με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ να έχει βαθιά γνώση των σχέσεων αυτών.

Η Ελλάδα είναι ανοικτή στον διάλογο αλλά όχι υπό απειλές

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, διετύπωσε την εκτίμηση ότι ο χειρισμός των ελληνοτουρκικών σχέσεων βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.

Παρατήρησε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το πρόβλημα και θα ήθελαν πιο ξεκάθαρη στάση απέναντι στην Τουρκία σε σχέση με την Ευρώπη.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, πρέπει να σεβαστούμε τους κανόνες και τον τρόπο που λειτουργεί η Ευρώπη, η οποία προχωρά ένα βήμα τη φορά.

Δεν υποβάθμισε την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, καθώς η απειλή και μόνο για σκληρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας είχαν αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση των εντάσεων από την πλευρά της γειτονικής χώρας.

Τέλος, αναφέρθηκε στον νέο προϋπολογισμό που πέρασε από τη Βουλή για εκσυγχρονισμό και ενίσχυση των οπλικών συστημάτων.

Ο νέος προϋπολογισμός πέραν της κάλυψης αναγκών σε αμυντικές δαπάνες, που είχαν προκύψει από τα προηγούμενα έτη λόγω δημοσιονομικής αδυναμίας, αποτελεί και ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η Ελλάδα είναι ανοικτή στο διάλογο αλλά όχι υπό απειλές ή με παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Η Ευρώπη έπρεπε να είναι πιο τολμηρή σε σχέση με την Τουρκία

Ο Γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ, κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ (Robert Menendez), δήλωσε ότι απογοητεύτηκε από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, καθώς θα περίμενε την Ευρώπη πιο τολμηρή σε σχέση με την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Όπως εξήγησε, σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετική της συμπεριφορά, όχι μόνο προς την Ελλάδα, δεν θα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να εκληφθούν και ως επιβράβευση τέτοιων συμπεριφορών.

Σε ό,τι αφορά στη νέα διακυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Μπάιντεν θεωρεί ότι θα αναβαθμιστούν οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, τονίζοντας τις φιλελληνικές του σχέσεις και τη βαθιά γνώση του στην εξωτερική πολιτική.

Πιο αποτελεσματικός και εξισορροπητικός ο ρόλος του Κογκρέσου

Η κυρία Ντίνα Τίτους (Dina Titus), ελληνικής καταγωγής και μέλος του Αμερικανικού Κογκρέσου, αφού απαρίθμησε σειρά θετικών παρεμβάσεων του Σώματος και των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως η αντίδραση στο σχέδιο της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη σε μουσείο ή σε άλλα ιστορικής σημασίας θέματα που σχετίζονται με το Κυπριακό.

Η κυρία Τίτους πιστεύει ότι ό ρόλος του Κογκρέσου για την περιοχή θα είναι πιο αποτελεσματικός και εξισορροπητικός, κυρίως λόγω του νέου Προέδρου Μπάιντεν και της απομάκρυνσης του απερχόμενου προέδρου Τραμπ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: Συνελήφθη ο υφυπουργός Άμυνας Τιμούρ Ιβανόφ για διαφθορά

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Ουκρανία: Ρωσικός πύραυλος κατέστρεψε τον πύργο της τηλεόρασης στο Χάρκοβο

DW: Ρωσικές βόμβες ολίσθησης συνθλίβουν την ουκρανική άμυνα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...