Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κώστας Σκρέκας: Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου

Κώστας Σκρέκας: Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας την Τετάρτη στο συνέδριο «Power and Gas Supply Forum», στο πλαίσιο του οποίου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης ανακοίνωσε ότι η νέα υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 θα μετατραπεί ως τα μέσα της δεκαετίας προκειμένου να λειτουργεί με φυσικό αέριο και με αυξημένη ισχύ που θα φτάσει τα 1000 MW.

«Χθες είχα τηλεδιάσκεψη με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου και συζητήσαμε την υπογραφή μνημονίου για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών.

»Είναι ένα φιλόδοξο έργο που δείχνει ωστόσο πώς αντιλαμβανόμαστε τον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειες τις επόμενες δεκαετίες», ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ακόμα ότι το χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δεν αλλάζει, αλλά θα ληφθούν παράλληλα μέτρα για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, και την διατήρηση ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας.

Ανέφερε εξάλλου ότι οι αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας προχωρούν «χωρίς κανένα δισταγμό».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης ανέφερε ότι η μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα φυσικού αερίου υπαγορεύεται από την μεγάλη αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Σημείωσε ακόμη ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να αποζημιώνεται για το γεγονός ότι κρατά σε λειτουργία ζημιογόνες λιγνιτικές μονάδες προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες ευστάθειας του συστήματος, κάτι που όπως είπε πρέπει να αναγνωριστεί από την Ευρωπαΐκή Ένωση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ELPEDISON και πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών Νίκος Ζαχαριάδης σημείωσε ότι πρέπει να λυθούν τρία προβλήματα της αγοράς που είναι: η έλλειψη ευέλικτων μονάδων φυσικού αερίου, οι σοβαρές αδυναμίες του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η αδιαφάνεια στην λειτουργία της αγοράς.

Ο Μίλτος Ασλάνογλου, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας σημείωσε πως με τον μετασχηματισμό της αγοράς ο ρόλος των προμηθευτών αλλάζει από εμπορική δραστηριότητα σε δραστηριότητα διαχείρισης ρίσκου και πρόσθεσε ότι η πολιτεία θα πρέπει να σχεδιάσει μηχανισμούς και κίνητρα προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Κριτική προς την κυβερνητική πολιτική άσκησε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, υποστηρίζοντας ότι από το 2019 έχουμε ντόμινο αρνητικών εξελίξεων με αύξηση των τιμολογίων, δημιουργία ελλείμματος στο λογαριασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποκοπές καταναλωτών, καταγγελίες για χειραγώγηση τιμών.

Δήλωσε επίσης αντίθετος με τις ιδιωτικοποιήσεις του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ υποδομών.

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης ζήτησε ξεκάθαρους κανόνες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σημειώνοντας ότι το νέο μοντέλο δεν προετοιμάστηκε σωστά και ξεκίνησε προβληματικά.

Ανέφερε επίσης ότι ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ θα οδηγήσουν σε ιδιωτικά μονοπώλια χωρίς αναπτυξιακό αντίκρισμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Ηλεκτρικό ρεύμα: Που θα κυμανθούν τα τιμολόγια Απριλίου

Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ στο Κατάρ για συνάντηση με θέμα την απελευθέρωση ομήρων

Φωνή της Αμερικής: 400% αύξηση των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...