Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς πήγε η πρώτη ημέρα της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό – Ποιοι αποτελούν τη βρετανική αντιπροσωπεία

Πώς πήγε η πρώτη ημέρα της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό – Ποιοι αποτελούν τη βρετανική αντιπροσωπεία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με τις διμερείς συναντήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες με τις δύο αντιπροσωπείες άνοιξε την Τρίτη την αυλαία της η άτυπη πενταμερής της Γενεύης για το Κυπριακό.

Η πρώτη συνάντηση έγινε με τον Τουρκοκύπριο κατοχικό και αποσχιστή ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ενώ ακολούθησε η Κυπριακή Δημοκρατία υπό τον Νίκο Αναστασιάδη.

Αθήνα και Λευκωσία έχουν χαράξει τις κόκκινες γραμμές για λύση που οδηγεί σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, συμβατή με το πλαίσιο του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων και αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής.

Η πλευρά Τσαβούσογλου – Τατάρ επιμένει στην πρόταση για λύση δυο κράτη.

Η τουρκική τορπίλη στις συνομιλίες σύμφωνα με κυπριακές πηγές ενημέρωσης, υποκρύπτει τον στόχο για τη διεξαγωγή μιας νέας διάσκεψης τον προσεχή Ιούνιο.

Η ίδια ανάλυση θέλει την εξασφάλιση της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – Ε.Ε να στρώνει το χαλί των διαπραγματεύσεων.

Τη διάρκειας μίας ώρας και 45 λεπτών συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες ακολούθησε συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας για επίλυση του Κυπριακού επί τη βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ο κ. Δένδιας, ήδη πριν την έναρξη της πενταμερούς, μέσω twitter, έκανε λόγο για «στενό συντονισμό Ελλάδας και Κύπρου και [την] επιβεβαίωση της πλήρους στήριξης για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Μήνυμα υψηλού συμβολισμού εξέπεμψε η αμερικανική διπλωματία με το καλωσόρισμα του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην έναρξη των εργασιών της πενταμερούς να περιλαμβάνει τη διακριτή αναφορά στην υποστήριξη των ΗΠΑ στην επανένωση της Κύπρου ως μιας διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Μετά το δείπνο που παρέθεσε ο Αντόνιο Γκουτέρες στις αντιπροσωπείες που βρίσκονται στη Γενεύη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, προκειμένου να ενημερώσει τις ηγεσίες των κυπριακών κομμάτων για τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα.

Την ώρα που ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων εξηγούσε στον Αντόνιο Γκουτέρες τις θέσεις του περί δημιουργίας δύο κρατών στην Κύπρο, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναλάμβανε, σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου, ότι οι ΗΠΑ χαιρετίζουν «τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ», όπως και ότι «συνεχίζουν να υποστηρίζουν μία κυπριακής ηγεσίας διευθέτησης για επανένωση της νήσου ως μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, όπως και την ευρύτερη περιοχή», πρόσθεσε.

Στη Γενεύη ο Ντόμινικ Ράαμπ

Με την πάγια παρότρυνση για επίδειξη πνεύματος «συμβιβασμού, ευελιξίας και δημιουργικότητας» μετέβη επίσης στη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ.

Όπως μετέφερε στο ΚΥΠΕ κυβερνητικός αξιωματούχος στο Λονδίνο, η βρετανική πλευρά «δεν κάνει προβλέψεις» για την κατάληξη της διάσκεψης, αλλά θεωρεί «καλό σημάδι» την πραγματοποίησή της.

«Δεν πρόκειται να έχουμε λύση αν δε βρεθούν όλοι στον ίδιο χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ράαμπ πλαισιώνεται στη Γενεύη από τον Ύπατο Αρμοστή στη Λευκωσία Στίβεν Λίλι, τον αναπληρωτή πολιτικό διευθυντή του Foreign Office Έιτζεϊ Σάρμα, που πραγματοποίησε πολλές επισκέψεις στην Κύπρο τους τελευταίους μήνες, τον αναπληρωτή μόνιμο αντιπρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου στα Ηνωμένα Έθνη Τζόναθαν Άλεν, που είχε κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις του 2017, την ειδική σύμβουλό του Μπεθ Άρμστρονγκ, τον γραμματέα Τύπου του Υπουργού Εξωτερικών Γκρεγκ Σουίφτ που τον είχε συνοδεύσει στην πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο και έναν ιδιαίτερο γραμματέα του.

Όπως σχολίασε διπλωματική πηγή, η σύνθεση της βρετανικής αποστολής συνιστά «βαρύ πυροβολικό» ως προς τη γνώση του Κυπριακού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Ο Νίκος Δένδιας τιμά τη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Νίκος Δένδιας: Με εθνική ενότητα και υπευθυνότητα οφείλουμε να περιφρουρήσουμε τη Δημοκρατία μας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...