Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εκτός διεθνούς νομιμότητας και λιβυκής εντολής ο Ντμπεϊμπά τοποθετήθηκε υπέρ της έκνομης οριοθέτησης Ερντογάν-Σαράτζ

Εκτός διεθνούς νομιμότητας και λιβυκής εντολής ο Ντμπεϊμπά τοποθετήθηκε υπέρ της έκνομης οριοθέτησης Ερντογάν-Σαράτζ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο μεταβατικός (υπηρεσιακός) πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, σε συνέντευξή του στο καταριανό «Al Jazeera», έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι το εξωφρενικό, έκνομο και άκυρο μνημόνιο οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και καθεστώτος Σαράτζ, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Λιβύων και ότι η Λιβύη δεν θα το εγκαταλείψει. Βεβαίως -και θέλει προσοχή αυτό- δεν είπε ότι ισχύει. Αλλά στο… περίπου.

Ο εργολάβος δημοσίων έργων κ. Ντμπεϊμπά, που έχει κατηγορηθεί για χρηματοδότης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και συνέταιρος του Ερντογάν, από την εντολή που έχει από το Φόρουμ Λιβυκού Πολιτικού Διαλόγου, δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε ό,τι αφορά διεθνείς συνθήκες.

Επίσης, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, που του έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021, έχει αρνηθεί να επικυρώσει αυτή την παράλογη οριοθέτηση και έχει χαιρετήσει τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στην ίδια θαλάσσια περιοχή.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Λιβύης στην Κυρηναϊκή, Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ αλ Κατράνι, στις κοινές δηλώσεις του στα μέσα Απριλίου στη Βεγγάζη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, κατέστησε σαφές ότι πρόκειται περί παράνομης οριοθέτηση, την οποία η Βουλή της Λιβύης έχει αρνηθεί να επικυρώσει. Το ίδιο επανέλαβε και ο πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής, Ακίλα Σάλεχ, στη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια.

Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Κυρηναϊκή, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, πολύ ξεκάθαρα δήλωσε ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Σαράτζ είναι ανυπόστατο και πως «για μας δεν υπάρχει».

Ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά βεβαίως, ως πιστός νεο-οθωμανός, προβαίνει σε δηλώσεις για τη δημιουργία εντυπώσεων και ως αντιστάθμισμα στη σθεναρή στάση της μεταβατικής υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Νάτζλα Μανγκούς, η οποία ζήτησε και ενώπιον του Μεβλούτ Τσαβούσογλου την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Λιβύη, προκαλώντας νέα ταραχή στην Άγκυρα.

Αυτή είναι η κατάσταση και η πραγματικότητα, οπότε, οι ισχυρισμοί του κ. Ντμπεϊμπά στο καταριανό «Al Jazeera» ότι η Τρίπολη δεν θα ακυρώσει τη «θαλάσσια συμφωνία» που υπεγράφη με την Τουρκία, δίχως να έχει εντολή να ομιλεί εκ μέρους της Λιβύης για τέτοια ζητήματα, σημειώνοντας ότι η ψευδο-οριοθέτηση εξυπηρετεί τους Λίβυους, καθώς και ότι η υπηρησιακή και δίχως λαϊκή εντολή κυβέρνησή του διαφωνεί με την «αξιολόγηση της συμφωνίας» από την Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως «διαφωνούμε με την Ελλάδα στην αξιολόγηση της “θαλάσσιας συμφωνίας” Λιβύης-Τουρκίας, η οποία εξυπηρετεί τους Λίβυους και [επομένως] δεν θα την εγκαταλείψουμε», είναι η προσωπική του άποψη και καμίας λιβυκής κυβέρνησης, πόσω μάλλον της Λιβύης, η οποία έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο, τη Βουλή που του έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, τη μερική οριοθέτηση Ελλάδας και Αιγύπτου, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους δυτικούς συμμάχους και μπορεί να ικανοποιεί με αυτά τα λόγια τον «σουλτάνο» και συνέταιρό του Ερντογάν αλλά δυσχεραίνει επικίνδυνα όχι τη θέση της Λιβύης, η οποία απολαμβάνει την αγάπη και την υποστήριξη της Ελλάδας, αλλά τη δική του θέση, αφού επιλέγει να βάζει απέναντί του όχι μόνο την Ελλάδα και την Αίγυπτο αλλά και τη Γαλλία και τις ΗΠΑ και όλη τη Μεσόγειο.

Προφανώς στο κουτοπόνηρο μυαλό του κ. Ντμπεϊμπά, που έκανε εργολαβίες με τον Καντάφι, ίσως η διεθνής κοινότητα να είναι «terra incognita», αλλά εάν θέλει να έχει μέλλον στην περιοχή, ή έστω να έχει κάποιο μέλλον ο ίδιος, δηλαδή για το δικό του καλό, οφείλει να πάρει τις αποστάσεις του από τον υπό κατάρρευση ημιπαράφρονα της Άγκυρας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Παραιτήθηκε ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για Λιβύη: Οι Λίβυοι ηγέτες μοιάζουν «ικανοποιημένοι με το τρέχον αδιέξοδο»

Δένδιας: «Είμαι πολύ περήφανος – Για πρώτη φορά μετά το 1947 η Ελλάδα μεγάλωσε»

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Η Τουρκία απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα ότι θα αρπάξει τα νησιά του Αιγαίου παρά τον «έρωτα» Μητσοτάκη-Ερντογάν

Ο πρώην υπαρχηγός του αλβανικού ΠΝ ρωτάει πώς θα ορίσουν Αλβανία και Ελλάδα ΑΟΖ όταν δεν έχουν καθορισμένα χερσαία σύνορα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...