Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρώτη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για Πρόσφυγες ΑΜΕΑ

Πρώτη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για Πρόσφυγες ΑΜΕΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δύο υπουργεία, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία της πρώτης Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για ΑΜΕΑ δικαιούχους διεθνούς προστασίας.

Η κοινή δράση κυρώθηκε με Μνημόνιο Συνεργασίας, που υπογράφηκε παρουσία της υφυπουργού αρμόδιας για την Ένταξη κας Σοφίας Βούλτεψη από τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη και τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γεώργιο Σταμάτη.

Το παρών στην υπογραφή του Μνημονίου έδωσαν και οι Στέργιος Σιούτης, προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικών και Προγραμμάτων Αποϊδρυματοποίησης ΑΜΕΑ, Χρονίως Πασχόντων και Ηλικιωμένων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ο Ιμπραήμ Αλ Χουσεϊν, Σύρος πρόσφυγας και παραολυμπιονίκης κολύμβησης.

Στο εν λόγω Μνημόνιο αποτυπώνεται η βούληση των συναρμόδιων Υπουργείων τόσο για την αναβάθμιση των σχεδιαζόμενων και εφαρμοζόμενων πολιτικών προς όφελος των προσφύγων, με την κατάλληλη υποστήριξή τους, όσο και για την ίδρυση και λειτουργία μεικτών Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, ηλικίας άνω των 18 ετών, προσφύγων και ημεδαπών.

Με σκοπό την υποστήριξη των προσφύγων με αναπηρίες που δεν διαθέτουν οικογενειακό προστατευτικό πλέγμα και χρήζουν μεγαλύτερης προστασίας, το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από την Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτικών Ατόμων με Αναπηρία της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης Φτώχειας.

Έμφαση δίνεται στο καινοτόμο στοιχείο των μικτών δομών, που χωρίς αμφιβολία θα αποτελέσει καλή πρακτική ένταξης της εν λόγω ευάλωτης κατηγορίας του πληθυσμού, ενώ η λειτουργία της πρώτης Στέγης θα αποτελέσει και τον οδηγό για ίδρυση και άλλων τέτοιων δομών σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η διάρκεια της συνεργασίας ορίζεται για όλη την περίοδο υλοποίησης των ενεργειών που θα οδηγήσουν στην ίδρυση και λειτουργία μεικτών Σ.Υ.Δ. ατόμων με αναπηρία και για όλη την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

«Όταν πρόκειται για την προστασία των αδυνάμων, οφείλουμε όχι μόνο να συνεργαζόμαστε, αλλά και να πρωτοπορούμε», δήλωσε η υφυπουργός κ. Σοφία Βούλτεψη.

«Ο αγώνας για την προστασία, αλλά και για την καταπολέμηση των διακρίσεων περιλαμβάνει πολλές μάχες, τις οποίες φιλοδοξούμε να κερδίζουμε μία μία.

»Πιστεύουμε ότι αυτό το πρώτο βήμα θα αποτελέσει παράδειγμα για τις επόμενες κοινές μας δράσεις».

Από την πλευρά του, ο Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, πρόσθεσε:

«Με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας τίθεται για πρώτη φορά ένα υποστηρικτικό πλαίσιο σε ΑΜΕΑ που έχουν λάβει το καθεστώς της διεθνούς προστασίας.

»Οι μικτές Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης θα δώσουν την απαιτούμενη και απαραίτητη στήριξη σε ευάλωτες περιπτώσεις δικαιούχων διεθνούς προστασίας ενώ θεωρούμε ότι θα αποτελέσουν και μία επιτυχημένη πρακτική ένταξης της συγκεκριμένης ομάδας του προσφυγικού πληθυσμού».

Στη δική του δήλωση, ο Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γιώργος Σταμάτης υπογράμμισε:

«Η Ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζει το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην ανεξάρτητη διαβίωση, καθώς και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην κοινωνική ένταξη.

»Στο πλαίσιο αυτό, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχει ως στόχο να επιλύσει το πρόβλημα στέγασης και ένταξης στην ελληνική κοινωνία των ατόμων με αναπηρία, λειτουργώντας ως καλή πρακτική συνέργειας των δύο Υπουργείων.

»Η ίδρυση και λειτουργία της πρώτης μεικτής Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης προσφύγων και ημεδαπών συνάδει με το στόχο της αποφυγής της ιδρυματοποίησης των ατόμων με αναπηρία, όπως έχει συμπεριληφθεί και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ΑμεΑ.

»Ταυτόχρονα, δηλώνει τη βούληση των δύο Υπουργείων για συμπερίληψη των προσφύγων με αναπηρία και των Ελλήνων με αναπηρία κάτω από την ίδια στέγη, δίνοντας μήνυμα αλληλεγγύης και αποδοχής της διαφορετικότητας στην ελληνική κοινωνία».

Δήλωση κ. Στέργιου Σιούτη:

«Με χαρά παρευρέθηκα στην σεμνή τελετή της υπογραφής του Μνημονίου ανάμεσα στα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης και Ασύλου για μεικτές ΣΥΔ προσφύγων και ημεδαπών, αποτέλεσμα γόνιμης συνεργασίας με τους συναδέλφους του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

»Η αναπηρία δεν έχει χρώμα, φυλή ή θρησκεία, γι’αυτό και αυτή η πρωτοβουλία, ως μήνυμα κατά του ρατσισμού στην ελληνική κοινωνία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση γιατί στην εποχή μας, στην επίλυση δύσκολων προβλημάτων μπορούν και πρέπει να μας εμπνέουν οι πανανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης καθώς και η διαχρονική φιλοξενία των Ελλήνων.

»Επίσης, οι δράσεις που θα προκύψουν από το μνημόνιο αυτό, αποτελούν καλή πρακτική συνέργειας υπηρεσιών μεταξύ Υπουργείων, και πολιτικής βούλησης για τέτοιου είδους ενέργειες».

Δήλωση Ιμπραήμ Αλ Χουσεΐν:

«Ήταν ιδιαίτερη τιμή μου να βρεθώ σήμερα στη συνάντηση με την Υφυπουργό κ. Βούλτεψη, και τους Γενικούς Γραμματείς κ. Σταμάτη και κ. Γεωργιάδη.

»Όντας ο ίδιος ανάπηρος αθλητής και πρόσφυγας, μόνο θετικά μπορώ να δω αυτήν την πρωτοβουλία, που δείχνει στην πράξη τη θέληση της ελληνικής πολιτείας να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρία και τους πρόσφυγες, δίνοντάς τους ελπίδα για μία καλύτερη ζωή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιμπραήμ είναι ο πρώτος πρόσφυγας που κράτησε την Ολυμπιακή Φλόγα στη διαδρομή της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, όπου ήταν και ο σημαιοφόρος της ομάδας προσφύγων στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Ιωάννης Κεφαλογιάννης: «Ο κ. Κασσελάκης υπηρετεί τη θητεία του χωρίς να έχει το παραμικρό προνόμιο»

Σύροι κι Αφγανοί σχεδίαζαν χτυπήματα σε Εβραϊκούς και Ισραηλινούς στόχους στην Ευρώπη

Εξάρχεια: Ο ένας λήστευε γυναίκα κι ο άλλος προσπάθησε να τη βιάσει

Γερμανία: Μεγάλη ζήτηση για Έλληνες οδηγούς λεωφορείων – Ελκυστικά «πακέτα»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...