Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δένδιας: Συρία και Λιβύη είναι δύο χώρες που μας ενδιαφέρουν – Να δώσουμε βάρος και στην Υποσαχάρια Αφρική

Δένδιας: Συρία και Λιβύη είναι δύο χώρες που μας ενδιαφέρουν – Να δώσουμε βάρος και στην Υποσαχάρια Αφρική
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι τα σύνορά της δεν προστατεύονται επί των συνόρων της. Πρέπει να αποκτήσουμε μια ευρύτερη γεωπολιτική αντίληψη», τόνισε ο Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του σε Έλληνες δημοσιογράφους μετά το πέρας της Υπουργικής Συνάντησης της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους τη Δευτέρα στη Ρώμη, σημειώνοντας επίσης ότι, «αυτό που είναι σημαντικό για την ελληνική διπλωματία είναι ότι σήμερα κληθήκαμε στη συνάντηση για τη Συρία, στην περιορισμένη συνάντηση κρατών για τη Συρία, την οποία οργάνωσαν οι ΗΠΑ, η Ιταλία και ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Πέντερσεν.

Αναλυτικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να συμμετάσχω στη συνάντηση των κρατών που μετέχουν στον συνασπισμό κατά του ISIS, και επίσης να έχω μία σημαντική σειρά διμερών συναντήσεων.

»Καταρχήν με τον Υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα και την Υπουργό Εξωτερικών της Κένυας, που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και πέραν αυτού με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, την Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου και τον Υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας, καθώς και μία άλλη σειρά συναντήσεων στο περιθώριο της βασικής διάσκεψης.

»Πέραν αυτού, όμως, αυτό που είναι σημαντικό για την ελληνική διπλωματία είναι ότι σήμερα κληθήκαμε στη συνάντηση για τη Συρία, στην περιορισμένη συνάντηση κρατών για τη Συρία, την οποία οργάνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιταλία και ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Pedersen.

»Νομίζω ότι είναι ένα βήμα επανόδου μας στις συναντήσεις για τις δύο χώρες που μας ενδιαφέρουν στην ευρύτερη περιοχή, και είναι πηγή προβλημάτων, στη Συρία και τη Λιβύη».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, παρ’όλα αυτά φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες χώρες που συμμετείχαν και δω, και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην Τουρκία, οι οποίες συνεχίζουν να λειτουργούν υπονομευτικά. Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι έθεσε θέμα των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι είναι βασικοί συνεργάτες στον αγώνα κατά του ISIS, ενώ είναι γνωστός ο ισχυρισμός ότι οι τουρκικές δυνάμεις πρέπει να μείνουν στη Λιβύη γιατί προβλέπονται απ’ το μνημόνιο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: «Η χώρα έχει τοποθετηθεί σαφέστατα και στην τελευταία συνάντηση για τη Λιβύη η Τουρκία απομονώθηκε.

»Η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα, η οποία υποστήριξε ότι δεν πρέπει να φύγουν από τη Λιβύη όλα τα ξένα στρατεύματα.

»Υποστήριξε ότι πρέπει να φύγουν μόνο οι μισθοφόροι.

»Κατά την άποψή μου, αυτό είναι μια τελείως λανθασμένη θέση, όπως επίσης είναι και μια λανθασμένη διπλωματική τακτική να απομονωθεί. Αλλά αυτά τα οποία είπατε αφορούν την Τουρκία.

»Η Ελλάδα έχει μια ξεκάθαρη θέση, έχει μια θέση η οποία είναι απολύτως συμβατή με όσα λέει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

»Είναι μια θέση, η οποία οδηγεί στην δημιουργία δημοκρατικών κρατών, τα οποία λειτουργούν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ιταλία με τον κ. Ντι Μάιο συμπροήδρευσε σήμερα. Ταυτίζονται οι θέσεις μας; Ο κ. Ντι Μάιο επέμεινε πάρα πολύ κατά της τρομοκρατίας του ISIS, ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην Αφρική, άρα και στη Λιβύη.

Ν. ΔΝΕΔΙΑΣ: «Είναι προφανές ότι συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκτά πλέον μια αίσθηση της ανάγκης να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία πέραν των συνόρων της.

»Είναι προφανές ότι πρέπει να δώσουμε βάρος όχι μόνο στη Λιβύη, αλλά και στην Υποσαχάρια Αφρική.

»Ακριβώς γι’ αυτό, πέρα από τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο ασφαλείας, μίλησα με τον Υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα για την κατάσταση στο Σαχέλ.

»Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι τα σύνορά της δεν προστατεύονται επί των συνόρων της. Πρέπει να αποκτήσουμε μια ευρύτερη γεωπολιτική αντίληψη».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Νίκος Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...