Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μητσοτάκης: Δεν θα παραιτηθούμε από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας

Μητσοτάκης: Δεν θα παραιτηθούμε από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παραιτηθούν από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας έστειλε το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν με τις δηλώσεις τους τον κοινό βηματισμός Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, με φόντο τις αποφάσεις για άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Ο κ. Μητσοτάκης άρχισε τη δήλωσή του, σημειώνοντας ότι «η συνάντηση έρχεται στον απόηχο της παράνομης επίσκεψης του τούρκου προέδρου στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και των προκλητικών εξαγγελιών σχετικά με την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων».

«Οι νέες παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο είναι απόλυτα καταδικαστέες» τόνισε, καθώς «παραβιάζουν κατάφωρα τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και περιφρονούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Η καταδίκη των ενεργειών αυτών υπήρξε παγκόσμια» επεσήμανε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε πως οι εξαγγελίες του τούρκου προέδρου ναρκοθετούν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

«Ούτε λίγο ούτε πολύ η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι Αθήνα και Λευκωσία παρασύραμε όλη την υφήλιο, ενώ θα έπρεπε να αναρωτηθεί πώς κατάφερε να θέσει όλη την υφήλιο απέναντί της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα πορεύεται πάντα μαζί με την Κύπρο και στηρίζει έμπρακτα της προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για αναστροφή των όσων ανακοινώθηκαν για τα Βαρώσια.

Στη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, όπως έκανε γνωστό, στη βάση των όσων προβλέπουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ.

«Οι τουρκικές αξιώσεις για αναγνώριση ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και κυριαρχικής ισότητας της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ως προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων καθώς και η λύση δύο χωριστών κρατών είναι απαράδεκτες, αντίθετες ως προς το διεθνές δίκαιο και απορρίπτονται επί της αρχής» διαμήνυσε.

Αναφέρθηκε στην ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι η ιδιότητα αυτή ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία όπως εκπροσωπείται από τη μόνιμη κυβέρνησή της και η ΕΕ δεν πρόκειται να δεχτεί ποτέ την αποσχιστική οντότητα, αν υπάρξει επιμονή στα διχοτομικά σχέδια.

Μάλιστα, ανέφερε ότι το γεγονός αυτό το έχει αντιληφθεί η πλειονότητα των γηγενών Τουρκοκυπρίων «οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνουν κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας και γι’ αυτό διαδηλώνουν και γι’ αυτό αντιδρούν».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Αδιανόητο ξύλο στον αγώνα Τραμπζονσπόρ-Φενέρμπαχτσε μεταξύ ποδοσφαιριστών και οπαδών στο γήπεδο (βίντεο)

ΣΥΡΙΖΑ: Να δώσει εξηγήσεις ο Μητσοτάκης για Τέμπη, υποκλοπές, e-mails αποδήμων και χρήση πρωθυπουργικού αεροσκάφους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...