Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χουλουσί Ακάρ: Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει FIR Αθηνών, χωρικά ύδατα, ΑΟΖ, τίποτα – Θέλουν το Αιγαίο και το λένε

Χουλουσί Ακάρ: Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει FIR Αθηνών, χωρικά ύδατα, ΑΟΖ, τίποτα – Θέλουν το Αιγαίο και το λένε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κλιμάκωση στις σχέσεις με την Ελλάδα από τον Χουλουσί Ακάρ. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας εξέφρασε ανοιχτά τον τουρκικό επεκτατισμό στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας σε εκδήλωση για «Τη Θάλασσα των Νήσων» (σ.σ. όπως επιχειρούν να μετονομάσουν τοι Τούρκοι το Αιγαίο) στη Σμύρνη επεσήμανε ότι η Τουρκία έχει κάποια προβλήματα με τον γείτονα και σύμμαχο του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα.

«Βιώνουμε μία αντιπαράθεση με την Ελλάδα για την υφαλοκρηπίδα, το πλάτος των χωρικών υδάτων, τον εναέριο χώρο, τη γραμμή FIR, την περιοχή έρευνας και διάσωσης, την παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών, την κυριαρχία νησιών και βραχονησίδων, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί προς την Ελλάδα βάσει συμφωνιών και προβλήματα, που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της “ΤΔΒΚ” (σ.σ. τουρκικό ψευδοκράτος), προκλητικές απόπειρες εξοπλισμού και άλλες προκλητικές δραστηριότητες και πρακτικές που περιορίζουν τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, καθώς και υποστήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις (σ.σ. μάλλον εννοεί τους Κούρδους).

»Σε αυτές τις διαφορές προστίθενται επίσης και προβλήματα που προκύπτουν από την παράτυπη μετανάστευση και τη δράση της FRONTEX», υποστήριξε.

Χουλουσί Ακάρ: Η Ελλάδα συνεχίζει την εμμονή να εξοπλιστεί

«Κανένα σχέδιο δεν έχει πιθανότητα να υλοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο από τη στιγμή που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και τον τουρκικό λαό.

»Παρόλα αυτά, ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί –μεταμορφωμένοι σε πρόβατα– εμφανίζονται σε διάφορα μέρη, κάθε μέρα σε διαφορετικό μέρος, και προσπαθούν να δημιουργήσουν μία τεχνητή ατζέντα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

»Η Ελλάδα συνεχίζει τις ψεύτικες απειλές και την εμμονή της να εξοπλιστεί», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Ο Χουλουσί Ακάρ σημείωσε ότι η Τουρκία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να βρει λύσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την κοινή λογική και την ψυχραιμία, καθώς και τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά «δυστυχώς, οι Έλληνες συνομιλητές μας επιμένουν να προβαίνουν σε κάθε είδους επιθετικές ενέργειες και ρητορικές που συχνά κλιμακώνουν τις εντάσεις προκειμένου να εκμηδενίσουν αυτές οι προσπάθειες».

Χουλουσί Ακάρ για Αιγαίο: «Παράνομες ελληνικές αξιώσεις»

Περιγράφοντας τα προβλήματα της υφαλοκρηπίδας, των χωρικών υδάτων, του εναέριου χώρου και της γραμμής FIR ως ξεχωριστά αλλά και αλληλένδετα προβλήματα, ο Χουλουσί Ακάρ είπε:

«Ισχυρίζονται ότι τα σύνορα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας φτάνουν μέσω των νησιών στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι την ηπειρωτική Τουρκία και προβάλλουν παράνομες αξιώσεις για σχεδόν ολόκληρο το Αιγαίο Πέλαγος.

»Νομίζουμε ότι το Αιγαίο πρέπει να ληφθεί υπόψη συνολικά κατά τον καθορισμό των ορίων της υφαλοκρηπίδας και τα σύνορα πρέπει να σχεδιαστούν κατόπιν συμφωνίας και με βάση την αρχή της ευθυδικίας και σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Η Τουρκία δεν θα δεχτεί επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας

Αναφερόμενος στη βούληση της Ελλάδας να επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, ο Ακάρ είπε:

«Εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, μόνο το ένα πέμπτο του Αιγαίου θα παραμείνει ως ανοικτή θαλάσσια περιοχή και περίπου τα δύο τρίτα αυτής θα γίνουν ελληνικά χωρικά ύδατα.

»Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει μία ελληνική λίμνη.

»Σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι σχεδόν αδύνατο για το πολεμικό μας ναυτικό να φτάσει στη Μεσόγειο μέσω διεθνών υδάτων.

»Η Τουρκία θα υποστεί σημαντικές απώλειες όσον αφορά τη ναυτιλία, την ασφάλεια και τους πόρους στο Αιγαίο.

»Ταυτόχρονα, ακόμη και οι τρίτες χώρες θα πρέπει να παίρνουν άδεια από την Ελλάδα για να περάσουν από το Αιγαίο.

»Η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να το δεχτεί ποτέ αυτό».

Χουλουσί Ακάρ – εναέριος χώρος: «Φρούδα όνειρα της Ελλάδας…»

Ο Χουλουσί Ακάρ επεσήμανε ότι ένα από τα προβλήματα που προκάλεσαν σημαντική ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι ο εναέριος χώρος πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος και η γραμμή FIR.

«Τα όρια του εναέριου χώρου δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα όρια των χωρικών υδάτων.

»Ωστόσο, η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι έχει 10 μίλια εναέριου χώρου παρότι το πλάτος των χωρικών υδάτων της είναι 6 μίλια.

»Δηλαδή, ένα πλοίο στα διεθνή ύδατα δεν παραβιάζει τα χωρικά ύδατα, αλλά από τη στιγμή που ένα ελικόπτερο απογειώνεται από αυτό το πλοίο, τότε παραβιάζει τον εναέριο χώρο.

»Μόνο η Ελλάδα υποστηρίζει αυτόν τον περίεργο, παράλογο και παράνομο ισχυρισμό.

»Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο μία τέτοια πρακτική ούτε στο παρελθόν ούτε σήμερα.

»Παρόλο που δεν το αποδεχόμαστε, η Ελλάδα με τα όνειρά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12 μίλια, αγνοώντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις αρχές της λογικής, θέλει να επεκτείνει και τον εναέριο χώρο της.

»Πρέπει να αντιληφθεί ότι αυτά είναι φρούδα όνειρα.

»Η Ελλάδα δείχνει επίσης τη γραμμή FIR, η οποία αποτελεί μία τεχνική γραμμή, ως περιοχή κυριαρχίας της.

»Παραβιάζοντας τη Σύμβαση του ICAO του Σικάγου του 1944, ζητά από στρατιωτικά αεροσκάφη που εισέρχονται στο FIR Αθηνών να υποβάλουν σχέδιο πτήσης και δέχεται το αντίθετο ως παραβίαση του εναέριου χώρου.

»Επίσης, θέλει να πραγματοποιεί έρευνα και διάσωση σε έδαφος της Τουρκίας, αποδεχόμενος ταυτόχρονα το όριο της γραμμής FIR ως όριο “Περιοχής Αναζήτησης και Διάσωσης”.

»Δεν υπάρχει τέτοια πρακτική στο διεθνές δίκαιο στον κόσμο».

Χουλουσί Ακάρ: «Η Αθήνα παραβιάζει τη Λωζάννη»

Αναφερόμενος στον εξοπλισμό της Ελλάδας ο Ακάρ είπε:

«Η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς τουλάχιστον σε 16 από τα 23 Νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς, διατηρώντας εκεί στρατιωτικές μονάδες και όπλα και σε κάθε ευκαιρία επιδιώκει να ακυρώσει τις διεθνείς συμφωνίες, ειδικά τη Συνθήκη της Λωζάνης».

Όπως σημείωσε, «η Ελλάδα προσπαθεί να συμπεριλάβει αυτά τα νησιά σε διάφορες ασκήσεις και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ και τις τρίτες χώρες ως εργαλείο για τις δικές της αξιώσεις.

»Η Ελλάδα συνεχίζει την προκλητική της στάση ανακοινώνοντας περιττές NAVTEX/NOTMAR/NOTAM.

»Με αυτές τις δραστηριότητες παραβιάζεται το Τουρκο-Ελληνικό Μνημόνιο Κατανόησης του 1988 και το Μορατόριουμ που καθορίζεται στη Συμφωνία της Βέρνης του 1976.

»Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας, συνεχίζει την παράνομη στάση της».

Ο Χουλουσί Ακάρ αμφισβήτησε παράλληλα την κυριαρχία πολλών νησιών του Αιγαίου.

«Η Ελλάδα διεκδικεί κυριαρχία σε αυτά και μάλιστα τα βάζει προς πώληση.

»Εκμεταλλεύεται επίσης διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως περιβαλλοντικά και ενεργειακά προγράμματα της ΕΕ, αρχαιολογικές και κτηματολογικές μελέτες.

»Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε μονομερή και de facto βήματα.

»Όλες αυτές οι προσπάθειες αποκαλύπτουν με μεγαλύτερη σαφήνεια την επεκτατική αντίληψη της Ελλάδας, η οποία καθιερώθηκε επίσημα το 1832.

»Τότε είχε έκταση 47 χιλιάδες 517 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσα και γύρω από την Πελοπόννησο και έφτασε να έχει σχεδόν 3 φορές το μέγεθός της Πελοποννήσου μέχρι σήμερα μετά από 7 στάδια».

Για την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο

«Στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου προσπαθούν να επιβάλουν τις επεκτατικές αξιώσεις τους και να φυλακίσουν την Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο με περίπου 1900 χιλιόμετρα, στον κόλπο της Αττάλειας».

Ο Ακάρ επεσήμανε ότι η Ελλάδα ζητά θαλάσσια δικαιοδοσία 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων για το Καστελόριζο, που είναι 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το οποίο απέχει μόλις 1950 μέτρα από την Τουρκία και 600 χιλιόμετρα από την Ελλάδα.

«Όταν εξετάζουμε την ιστορία των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η βάση των παράνομων ενεργειών της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, που αγνοεί τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” και της Τουρκίας είναι η λεγόμενη ΑΟΖ, που η “ΤΔΒΚ” και η Τουρκία έχουν ήδη κατοχυρώσει.

»Είναι απαραίτητο για όλους να καταλάβουν πολύ καλά ότι η Τουρκία είναι μέτοχος και δικαιούχος του φυσικού πλούτου και να ενεργήσουν ανάλογα.

»Η Ελλάδα, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, στοχεύει επωφελείται από πόρους όπως το φυσικό αέριο και την αλιεία, συνάπτοντας διμερείς συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με άλλα παράχθια κράτη και εφαρμόζοντας πρακτικές, προσπαθώντας με τετελεσμένα να εκθέσει την Τουρκία στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.

»Σε απάντηση, εμείς επιμένουμε στην προστασία των ίσων κυριαρχικών δικαιωμάτων και την δίκαιη κατανομή των πόρων στις θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο και οι δραστηριότητές μας στις περιοχές εντός των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας θα συνεχιστούν».

Ο Ακάρ αντέδρασε επίσης στην οδηγία που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με το βιβλίο που περιείχε αναφορές στον Ατατούρκ:

«Είναι ένα παράδειγμα στρεβλής και εχθρικής νοοτροπίας. Το απορρίπτουμε και το καταδικάζουμε σθεναρά».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Ο Ερντογάν απείλησε να στείλει στον Αλλάχ τον Νετανιάχου: «Ο Κύριός μας να τον κάνει να υποφέρει»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...