Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Έλληνες κομάντος εκπαιδεύονται στην ανακατάληψη διυλιστηρίων και πλατφόρμας εξόρυξης

Οι Έλληνες κομάντος εκπαιδεύονται στην ανακατάληψη διυλιστηρίων και πλατφόρμας εξόρυξης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-DAY) της κοινής συνδυασμένης εκπαίδευσης με την επωνυμία «Joint Combined Exchange Training» (JCET) που διεξήχθη στη Νέα Πέραμο Αττικής.

Στο πλαίσιο τακτικής άσκησης την Τετάρτη μετά στρατευμάτων, εκτελέσθηκαν σενάρια άμεσης επιθετικής ενέργειας σε παράκτιο στόχο υψηλής αξίας (σύμφωνα με πληροφορίες για την ανακατάληψη διυλιστηρίων, με την συμμετοχή ζεύγους μαχητικών αεροσκαφών F-4 και επιθετικών ελικοπτέρων, μη συναινετικής νηοψίας, διείσδυσης με τη μέθοδο HELOCASTING και υποβρύχιας πορείας για τον αιφνιδιασμό και την εξουδετέρωση εχθρικών δυνάμεων.

Στην άσκηση συμμετείχε και προσωπικό των χερσαίων και των Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και των Χερσαίων Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

Επίσης συμμετείχαν δύο από τα σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Mark-V που αποκτήθηκαν πρόσφατα από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του αμερικανικού προγράμματός «Excess Defense Articles».

Η συνεκπαίδευση εξελίσσεται στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής έως την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, με σκοπό την επαύξηση του επιπέδου της συνεργασίας, συναντίληψης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και της διαλειτουργικότητας κατά την σχεδίαση και την εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων.

Στον χαιρετισμό του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος αναφέρθηκε στην ισχυρή και διαρκώς ενισχυόμενη στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας, καθώς και στην ενισχυόμενη διμερή συνεργασία δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των δύο χωρών, η οποία διευρύνεται συνεχώς στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Τέλος, επεσήμανε ότι με την διαχρονική αναβάθμιση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ενισχύονται οι επιχειρησιακές ικανότητες, η διαλειτουργικότητα και οι ανταλλαγή τεχνογνωσίας, συμβάλλοντας στην προαγωγή της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, παρατήρησε μεταξύ άλλων ότι οι ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις υπήρξαν βασικοί εταίροι για τη γειτονική Βόρεια Μακεδονία, καθώς η Βόρεια Μακεδονία επιδίωξε να αναπτύξει μια δυναμικότητα Ειδικών Δυνάμεων με πρότυπο το ΝΑΤΟ, αλλά και συνεργαζόμενη με εταίρους εκτός ΝΑΤΟ, όπως η Ουκρανία και η Σερβία.

«Καταδεικνύει τη μοναδική ικανότητα που έχει η Ελλάδα να χτίζει γέφυρες αλλά και να λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής δύναμης προς το ΝΑΤΟ και τη συμμαχία μας στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στις δυνατότητες των ελληνικών ειδικών δυνάμεων, επικαλούμενος την πολυεθνική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ».

Ανακατάληψη πλατφόρμας εξόρυξης

Να υπενθυμίσουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες και στο πλαίσιο της τετραμερούς άσκησης «Μέδουσα 11» οι Ειδικές δυνάμεις Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ασκήθηκαν πάνω σε σενάρια προστασίας μέσω επιθετικών ενεργειών και ανακατάληψης θαλάσσιας πλατφόρμας εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Νίκος Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...