Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλ. Τσίπρας: Επιπολαιότητα του Μητσοτάκη η αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Αλ. Τσίπρας: Επιπολαιότητα του Μητσοτάκη η αποστολή όπλων στην Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ερωτηθείς ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, αν μπορεί να δούμε να «ανοίγει η όρεξη» του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είπε πως αν και είναι εξαιρετικά ανήσυχος εδώ και καιρό, θα ήθελε να είναι προσεκτικός σε αυτό, τονίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να προκαταλάβουμε κάτι τέτοιο.

Είπε ότι η Τουρκία μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις αναβαθμίζει το ρόλο της στην περιοχή και πως όσοι είχαν σπεύσει να μιλήσουν για απομονωμένη Τουρκία διεθνώς έκαναν λάθος.

«Η Τουρκία σήμερα είναι μια περισσότερο υπολογίσιμη δύναμη στα μάτια των δυτικών συμμάχων», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό προσπαθεί να το αξιοποιήσει ο κ. Ερντογάν, προσπαθώντας να διατηρήσει λογική επιτήδειας ουδετερότητας.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αυτό που χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα είναι να έχει μια ξεκάθαρη θέση, «δεν μπορεί να διατηρήσει στάση ουδετερότητας και για λόγους αρχής και για λόγους που σχετίζονται με το ότι είναι μια χώρα σε ένα ιδιαίτερο γεωγραφικό μήκος και πλάτος του πλανήτη» και πως «όταν έχουμε παραβίαση διεθνούς δικαίου και εισβολή, αν είσαι ουδέτερος είσαι υπέρ του επιτιθέμενου».

Ταυτόχρονα, όμως, σημείωσε, «πιστεύω ότι αποτελεί μέγα λάθος και επιπολαιότητα του πρωθυπουργού ότι έσπευσε με την παροχή πολεμικού υλικού, όχι ανθρωπιστικού, να γίνει η χώρα μας που παραδοσιακά εμπλέκεται για την ειρήνη, χώρα που εμπλέκεται σε έναν πόλεμο».

«Ζητώ να είμαστε σαφώς υπέρ του αμυνόμενου, αλλά ζητώ να σταματήσουν οι επιπολαιότητες», είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης πήρε την απόφαση χωρίς να ρωτήσει κανέναν και σήμερα απάντησε ότι καλώς έκανε και δεν τον ενδιαφέρει να κάνει πολιτικά συμβούλια», κατηγορώντας τον για «πρωτοφανή έκφραση ενός πρωθυπουργικού βοναπαρτισμού».

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα οφείλει να διατηρήσει το παραδοσιακό της δόγμα της εξωτερικής πολιτικής, της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας της περιοχής, ως μέρος της λύσης.

«Τούτη την ώρα η Ελλάδα έχει κάθε δίκιο και υποχρέωση να πάρει μια πολύ ξεκάθαρη θέση απέναντι στον πόλεμο, στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου, να υπερασπιστεί τις κυρώσεις, την ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας στην ΕΕ, να στείλει ανθρωπιστικό υλικό», είπε, τονίζοντας ότι είμαστε μια χώρα στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης σε μια δύσκολη περιοχή με έναν δύσκολο γείτονα.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι μια χώρα που παίζει ρόλο στη Λιβύη, την Αίγυπτο, την Συρία και το Κυπριακό.

«Άρα έχουμε κάθε λόγο να είμαστε απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας, δεν έχουμε κανέναν λόγο τούτη την ώρα να εμπλακούμε στην πολεμική αντιπαράθεση και να την κάνουμε μια χώρα που θα στραφεί εναντίον της Ελλάδας ως εάν η χώρα μας να είναι μέρος της εμπλοκής», είπε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Προελαύνει η Ρωσία σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας του Κρεμλίνου

Τουρκία προς Ισραήλ: «Η αναστολή εμπορικών συναλλαγών θα συνεχιστεί μέχρι να εξασφαλιστεί κατάπαυση πυρός στη Γάζα»

Οι Γάλλοι υπολογίζουν ότι 150.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία

Κασσελάκης: Επί Μητσοτάκη αποφυλακίζεται ο Μιχαλολιάκος – H απάντηση Μαρινάκη

Ο Τούρκος Χασάν Σακλανάν επιτέθηκε με μαχαίρι σε Ισραηλινούς αστυνομικούς στην Ιερουσαλήμ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...