Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατρούγκαλος: «Πλειοδοσία πίστης προς την Ουάσιγκτον» ο Μητσοτάκης

Κατρούγκαλος: «Πλειοδοσία πίστης προς την Ουάσιγκτον» ο Μητσοτάκης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για «πλειοδοσία πίστης προς την Ουάσιγκτον» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, αναφορικά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Καλά απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντάς ως απαράδεκτες τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών» περί αντι-ρωσικής πληροφοριακής εκστρατείας στην Ελλάδα», τόνισε, «λέγοντας πως επειδή έχουμε έκτακτες συνθήκες, θα περιμένουμε και πράγματα που συνήθως δεν γίνονται».

«Έχει βέβαια μια αντίφαση η απάντηση, όταν στο τέλος εύχεται να παραμείνουν οι διμερείς σχέσεις στα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

»Ενώ θα έπρεπε να είναι ευχή να παραμείνουν σε καλό επίπεδο οι διμερείς σχέσεις, προφανώς αυτό αντιφάσκει με την πλειοδοσία πίστης προς την Αμερική όχι προς την Ευρώπη που έδειξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι μόνο πρόσφατα αλλά και στο παρελθόν», επισήμανε.

«Η θέση της χώρας θα πρέπει να είναι πάντοτε υπέρ του διεθνούς Δικαίου, υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της κρατικής κυριαρχίας κάθε χώρας, και για αυτό το λόγο πολύ καλά κάναμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις και καταδικάσαμε τη ρωσική εισβολή.

»Από εκεί και πέρα, όμως, ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να βλέπουμε τι γίνεται και την επόμενη μέρα.

»Να θέλουμε να υπάρξει μια Ευρώπη η οποία να είναι αυτοτελής πόλος στη διεθνή σκηνή και να μπορέσει με έναν εξισορροπιστικό ρόλο που θα παίξει να απομακρύνει τον κίνδυνο ενός νέου πολύ επικίνδυνου Ψυχρού Πολέμου», επισήμανε.

«Εάν δεν κάνουμε κάτι προς την αντίθετη κατεύθυνση, εκεί να οδηγηθούμε.

»Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 ορατοί πόλοι στην παγκόσμια σκηνή, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα.

»Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών λέει ότι η φιλία Κίνας-Ρωσίας είναι σαν βράχος.

»Είναι έντονη, επομένως, η πιθανότητα στο μέλλον να έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν νέο διπολισμό, με τη Ρωσία και την Κίνα από την μια πλευρά, και τη Δύση από την άλλη», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Η Ευρώπη θα έπρεπε να δημιουργήσει τη δική της αυτόνομη εξωτερική πολιτική, τη δική της στρατηγικά αυτόνομη άμυνα από το ΝΑΤΟ, ώστε να αναδειχθεί ως ένας ξεχωριστός πόλος στη διεθνή σκηνή, να παίξει έναν εξισορροπιστικό ρόλο.

»Είναι προφανές ότι δεν θα ήταν απέναντι στις ΗΠΑ».

Ερωτηθείς για τη στάση του Πούτιν ο οποίος κατάφερε να ενώσει μια διχασμέμνη Ευρώπη, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι υπάρχουν δυο προτάσεις για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η Ευρώπη.

Η μία είναι «της Γαλλίας, η ΕΕ να εγγυάται τα σύνορα κάθε χώρας σαν να είναι δικά της» και υπάρχει και «η πρόταση της Πολωνίας των Βαλτικών χωρών που θέλουν η ευρωπαϊκή άμυνα να είναι απλώς καθρέφτης του ΝΑΤΟ και να μην απογαλακτιστεί.

»Ο κ. Μητσοτάκης με αυτή την πλειοδοσία πίστης προς την Ουάσιγκτον που έχει επιδείξει πολλές φορές, πηγαίνει με την πλευρά της Πολωνίας και των Βαλτικών χωρών», πρόσθεσε.

«Επί δικής μου υπουργίας εγκαινιάσαμε τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ.

»Προχωρήσαμε στην αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, όχι στη βάση της υποτέλειας.

»Πράξεις όπως η εγκατάλειψη της παραδοσιακής μας πολιτικής να μην στέλνουμε στρατεύματα στο εξωτερικό συνιστά μια πολιτική αλλαγής δόγματος που δεν την ξεκινήσαμε εμείς», πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Αντιπαράθεση του Φαραντούρη με τον Πορτοσάλτε στον «αέρα» του ΣΚΑΪ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...