Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δούρου: Η Κυριακή να γίνει η αρχή για να τελειώνουμε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Δούρου: Η Κυριακή να γίνει η αρχή για να τελειώνουμε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Το στοίχημα της Κυριακής είναι να γράψουμε τους τίτλους τέλους της κυβέρνησης Μητσοτάκη», παρατήρησε μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπεύθυνης Κλιματικής Κρίσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στο The Caller, προσθέτοντας ότι «η ερχόμενη Κυριακή θα πρέπει να γίνει η αρχή για να τελειώνουμε με αυτήν την κυβέρνηση που επιδεικνύει έναν πρωτόγνωρο αυταρχισμό».

«Είναι θέμα αντοχής της κοινωνίας και περιθώρια άλλης αντοχής δεν υπάρχουν».

«Η οργή των πολιτών δικαίως ξεχειλίζει.

»Στην αδικία προστίθεται και ο εμπαιγμός από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», είπε η ίδια, αναφερόμενη στις υποσχέσεις μέτρων από τον Κ. Μητσοτάκη για την ακρίβεια των λογαριασμών του ρεύματος.

«Ο πρόεδρος, τα στελέχη, οι βουλευτές, όλοι μας στις περιοδείες, στην αδιαμεσολάβητη επαφή μας με τον κόσμο, αισθανόμαστε, νοιώθουμε την απόγνωση και την οργή των πολιτών.

»Που πλέον καταλαβαίνουν ότι πρέπει ο τόπος άμεσα, εδώ και τώρα, να γυρίσει σελίδα», προσέθεσε η ίδια.

«Η κυβέρνηση αν νοιαζόταν πραγματικά να μειώσει την επιβάρυνση των πολιτών στην ηλεκτρική ενέργεια, και όχι για την εικόνα της και τη διαιώνιση της εξουσίας της, ήδη πριν από τη ρωσική εισβολή, θα χρησιμοποιούσε τα εργαλεία που πρότεινε, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η Κομισιόν», είπε η ίδια, αναφερόμενη στη “μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα».

«Δεν θα πρωτοτυπούσε η κυβέρνηση γιατί αυτό έχουν ήδη κάνει πάνω από 15 χώρες».

«Δεύτερον, θα φορολογούσε τα λεγόμενα “ουρανοκατέβατα” κέρδη των εταιριών ενέργειας, αυτά που μέχρι σήμερα ο κ. Μητσοτάκης τα πάει γύρω, γύρω, και με διαρροές από τη ΡΑΕ, προσπαθεί να περιορίσει το ύψος αυτών που ο ίδιος ονομάζει “υπερέσοδα”, είναι 1,5, είναι 1 δισ;

»Στο μεταξύ οι πολίτες συνεχίζουν να κεραυνοβολούνται από τους λογαριασμούς του ρεύματος».

Η κυβέρνηση επιδότησε την αισχροκέρδεια και τώρα κοροϊδεύει τους πολίτες

«Αν νοιαζόταν η κυβέρνηση θα είχε ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

»Των δύο χωρών που στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, ζήτησαν και πήραν το πράσινο φως από την Κομισιόν για απεξάρτηση της τιμής ρεύματος, στην χονδρεμπορική αγορά, από το φυσικό αέριο, ελαφραίνοντας τους λογαριασμούς των πολιτών τους κατά 30% τουλάχιστον.

»Μια ενέργεια που δεν έγινε αυτόματα.

»Δεν πάτησαν κάποιο κουμπί ο Σάντσεθ και ο Κόστα, διαπραγματεύθηκαν σκληρά για την πατρίδα τους, πίεσαν και τα κατάφεραν.

»Αντιθέτως ο κ. Μητσοτάκης πήγε, ήλθε και γύρισε με άδεια χέρια».

Η ίδια χαρακτήρισε κοροϊδία τις κυβερνητικές υποσχέσεις περί στήριξης με 600 ευρώ, «έχοντας επιδοτήσει τόσους μήνες την αισχροκέρδεια, έρχεται τώρα ο κ. Μητσοτάκης με καθυστέρηση και υπόσχεται ανεπαρκή μέτρα».

«Το ποσό που θα διαθέσει είναι 280 εκατομμύρια και το σύνολο των καταναλωτών είναι 4,2 εκατ. πρώτες κατοικίες που έχουν ήδη υποστεί τη ψυχρολουσία των εξωφρενικών λογαριασμών ρεύματος.

»Στα τέλη Ιουνίου λοιπόν οι πολίτες δεν θα δουν 600άρια αλλά 50 ή 80 ευρώ.

»Αυτά τα ψίχουλα είναι η στήριξη δια χειρός Μητσοτάκη, που στην ουσία ομολόγησε, με την ανακοίνωση των πολύ λίγων και πολύ καθυστερημένων μέτρων, την αδράνειά του».

«Εμείς στηρίζουμε την πρωτοβουλία των Δικηγορικών Συλλόγων, που στέκονται στο πλευρό οργανώσεων καταναλωτών, και στρέφονται κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής και ζητάμε, με τροπολογία που καταθέσαμε στη Βουλή ως ότου αποφανθεί η Δικαιοσύνη, να μην κόβεται το ρεύμα στα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

»Μάλιστα προχθές, στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι αν η κυβέρνηση δεν θέλει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να φέρει παρεμφερή δική της πρόταση. Αλλά η ουσία πρέπει να είναι η ίδια. Η προστασία των πολιτών.

»Όμως οι πολίτες ούτε κουτόχορτο τρώνε ούτε μνήμη χρυσόψαρου έχουνε.

»Θυμούνται για παράδειγμα στη ΔΕΘ τον κ. Μητσοτάκη να υπόσχεται ότι η κυβέρνηση θα καλύψει το 80% των αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος.

»Ήταν η περίοδος που η κυβέρνηση έλεγε ότι οι αυξήσεις στο ρεύμα δεν θα ξεπεράσουν τα 2 με 3 ευρώ».

Η πράσινη μετάβαση είναι το κατεξοχήν πεδίο σύγκρουσης Αριστεράς – Δεξιάς

Τέλος η Ρένα Δούρου μίλησε για το βιβλίο της που μόλις εκδόθηκε, «Κλιματική κρίση, κρίση ανισότητας»:

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας κτυπάει την πόρτα. Και μας λέει ότι ήλθε για μείνει.

»Δεν μιλάμε πια για επιστημονική φαντασία ή μακρινό μέλλον αλλά για καθημερινότητα που τη ζούμε από την Αμερική ως την Ασία, από το βόρειο ως το νότιο πόλο, ως τη γειτονιά μας, τη Μεσόγειο.

«Το κρίσιμο είναι λοιπόν με ποιους όρους θα γίνει η πράσινη μετάβαση στη νέα περίοδο χωρίς ορυκτά καύσιμα.

»Αν δηλαδή θα περάσουμε στη νέα φάση όλοι μαζί, με κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη ή αν η μετάβαση θα γίνει με τους όρους των αγορών, με πρωταγωνιστές λίγες ισχυρές επιχειρήσεις.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με σαφήνεια, όπως άλλωστε το έχουμε διατυπώσει και στις προγραμματικές μας θέσεις, πιστεύει ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας πρέπει να συμβαδίζει με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

»Για αυτό και λέμε ότι η πράσινη μετάβαση αποτελεί το κατ’ εξοχήν πεδίο σύγκρουσης της δεξιάς και της αριστεράς για τις επόμενες δεκαετίες».

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση ακύρωσε το οικολογικό έργο της κυβέρνησης Τσίπρα

Η ίδια στηλίτευσε την απόφαση Μητσοτάκη για βίαιη απολιγνιτοποίηση:

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε κανέναν λόγο να ανακοινώσει απολιγνιτοποίηση νωρίτερα και από την Γερμανία, απολιγνιτοποίηση που τώρα πήρε πίσω, ο στόχος του όμως ήταν να αβαντάρει τα νέα τζάκια του φυσικού αερίου.

»Να αντικαταστήσει τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ με μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών και όχι με ΑΠΕ, όπως υποστηρίζει όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η ίδια η επιστήμη, οι εκθέσεις του ΟΗΕ.

»Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η κυβέρνηση ακύρωσε το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έβαζε τις βάσεις για την κλιματική ουδετερότητα το 2045 αντί του 2050.

»Βάλαμε τις βάσεις η ανάπτυξη των ΑΠΕ να γίνει με Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο.

»Δηλαδή με ξεκάθαρους κανόνες και με συμμετοχή των ενεργειακών κοινοτήτων στην πράσινη μετάβαση».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

ΚΚΕ για παραιτήσεις Παπασταύρου-Μπρατάκου: «Παζάρια της κυβέρνησης με τα μεγάλα αστικά συμφέροντα»

Βελόπουλος για αποπομπή Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...