Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στρατηγική Δένδια: Το Ινστιτούτο Βενετίας συμπράττει στην ανάπτυξη των ελληνο-ινδικών σχέσεων

Στρατηγική Δένδια: Το Ινστιτούτο Βενετίας συμπράττει στην ανάπτυξη των ελληνο-ινδικών σχέσεων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, το ΑΠΘ, το ινδικό πανεπιστήμιο JNU και το Ελληνο-ινδικό Επιμελητήριο Γυναικών συμπράττουν στην ανάπτυξη των ελληνο-ινδικών σχέσεων.

Την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας (το μοναδικό που λειτουργεί με την μορφή ΝΠΔΔ εκτός Ελλάδας), σε συνεργασία με το ΑΠΘ και το ινδικό πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru (JNU), οριστικοποίησαν τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα που συνυπέγραψε στις 22 Μαρτίου στο Νέο Δελχί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που προάγει την πολιτιστική και εκπαιδευτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας την περίοδο 2022-2026.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε το συγκεκριμένο Πρόγραμμα «απτή απόδειξη της αμοιβαίας επιθυμίας μας να ενισχύσουμε τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ευκαιρίες» ανακοινώνοντας στην ινδική πρωτεύουσα κατά την διάρκεια ομιλίας του στην έδρα Ελληνικών Σπουδών «Δ.Γαλανός» του JNU, τέσσερις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες:

– την έναρξη συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών και της ελληνικής έδρας του JNU,

– την ενίσχυση της συγκεκριμένης έδρας Ελληνικών Σπουδών με επισκέπτη καθηγητή από την Ελλάδα,

– τη διοργάνωση διπλού Διεθνούς Συνεδρίου για την Ελλάδα και την Ινδία στο JNU, προσδιορίζοντας μάλιστα το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους την έναρξη των παραπάνω συνεργασιών, χρονική περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα, όπως είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ «σχεδιάζει να αυξήσει την προβολή της στα ινδικά ακαδημαϊκά ιδρύματα μέσω της επίσημης ηλεκτρονικής πλατφόρμας Study in Greece».

Ανταποκρινόμενα άμεσα στο Πρόγραμμα, το Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας, το Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν την από κοινού διοργάνωση του διεθνούς συνεδρίου με τίτλο «Ο Ελληνικός Κόσμος και η Ινδία: Ιστορία, Πολιτισμός και Εμπόριο από την Ελληνιστική περίοδο έως τη Σύγχρονη Εποχή (4ος αι. π.Χ. – 18ος αι.) – The Greek World and India: History, Culture and Trade from the Hellenistic period to Modern Times».

Η όλη δράση θα τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών και τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γγ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης, το μεγάλο αυτό βήμα στις ελληνοϊνδικές πολιτιστικές σχέσεις θα υποστηρίξει και θα ενισχύσει ποικιλότροπα το ελληνο-ινδικό Επιμελητήριο Γυναικών-(WICCI.gr, WOΜΕΝ’ S GREΕK-INDIAN CULTURAL BUSINESS ORGANISATION”).

H οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού και πνεύματος δήλωσε ο κ. Χρυσουλάκης, «αγγίζει κάθε γωνιά του πλανήτη και πάντοτε προκαλεί την αλληλεπίδραση και την ”όσμωση” των πολιτιστικών και πνευματικών προτάσεων που κομίζει.

»Είναι απολύτως φυσικό αυτό να γίνεται διαχρονικά στην πολυεπίπεδη συνάντηση του ελληνικού και ινδικού πολιτισμού».

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι «η παρουσία των Ελλήνων και του ελληνικού πολιτισμού στην Ινδία είχαν και άλλες λιγότερο γνωστές παραμέτρους μεταναστευτικές, οικονομικές και εμπορικές όπως για παράδειγμα την μετανάστευση Ελλήνων στα τέλη του 18ου αιώνα στην Καλκούτα, την ίδρυση της Κοινότητας των Ελλήνων, το κτίσιμο ναού και κοιμητηρίου, τα οποία παρά την παρακμή της Ελληνικής Κοινότητας στέκονται εκεί ως μνημεία της παρουσίας μας».

Είναι η πρώτη φορά που ελληνικά επιστημονικά ιδρύματα συνεργάζονται με αντίστοιχο ινδικό για ένα συνέδριο που θα καλύπτει το σύνολο των ελληνο-ινδικών πολιτιστικών σχέσεων.

Το συνέδριο αποφασίσθηκε να διεξαχθεί σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση θα διεξαχθεί από τις 12 έως τις 16 Δεκεμβρίου 2022 στο Νέο Δελχί, στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου Jawaharlal Nehru (JNU), ενώ η δεύτερη στις 11-15 Σεπτεμβρίου 2023 στην έδρα του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας.

Κατά την πρώτη φάση, θα οργανωθούν στο Νέο Δελχί, δύο σημαντικές Εκθέσεις και με κεντρικά θέματα τον Μ. Αλέξανδρο και την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία, ενώ κατά τη δεύτερη θα οργανωθεί στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας αντίστοιχη έκθεση για τον Ινδικό Πολιτισμό.

«Στόχος του Συνεδρίου» είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εποπτικής Επιτροπής του Ελληνικού Ινστιτούτου καθηγητής ΑΠΘ Χρήστος Αραμπατζής, «είναι να φέρει στο προσκήνιο την πιο πρόσφατη έρευνα για την αλληλεπίδραση, την επικοινωνία και τις επιρροές μεταξύ του Ελληνικού Κόσμου και της Ινδίας από την περίοδο που αυτές βρίσκονταν στο αποκορύφωμά τους, μετά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία, μέχρι τη σύγχρονη εποχή».

Είναι ακλόνητη πεποίθηση των διοργανωτών ότι η διερεύνηση πτυχών του παρελθόντος της 2000 ετών ιστορίας των ινδοελληνικών επαφών θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους για την προώθηση και την ενίσχυση των σημερινών σχέσεων μεταξύ των δύο εθνών.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συνέδριο θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα σε 9 τομείς έρευνας, μέσω διακριτών πάνελ που θα αποτελούνται από εξειδικευμένους μελετητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο και αφορούν τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

«Ιστορία των σχέσεων και επαφές», «Νομισματική», «Τέχνη και Αρχαιολογία», «Επιστήμη και Φιλοσοφία», «Εμπόριο και Οικονομία» «Γεωγραφία», «Ελληνιστική Περίοδος στην Ινδία – Οι Έλληνες Βασιλείς της Ινδίας», «Οι Έλληνες στην Ινδική Λογοτεχνία», «Οι Ινδοί στην Ελληνική Λογοτεχνία (Αρχαία, Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή)».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

Ο Νίκος Δένδιας την Τρίτη στη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία

Γεραπετρίτης: Στον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν τίθενται ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας

Νίκος Δένδιας: Εξαιρετικό επίπεδο διμερούς αμυντικής σχέσης Ελλάδος–Μαυροβουνίου

Νίκος Δένδιας: «Οποιασδήποτε απόπειρα ρεβανσισμού δεν μπορεί να έχει έδαφος στον 21ο αιώνα»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...