Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χρυσουλάκης: Στην συλλογική μνήμη του Ελληνισμού εξακολουθεί να υπάρχει η άσβηστη μνήμη των χαμένων πατρίδων

Χρυσουλάκης: Στην συλλογική μνήμη του Ελληνισμού εξακολουθεί να υπάρχει η άσβηστη μνήμη των χαμένων πατρίδων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Χαιρετισμό στο συνέδριο «Η Καθ’ Ημάς Ανατολή Ενθύμησις» που διοργανώθηκε από τον Δήμο Χερσονήσου Κρήτης, το Ίδρυμα «Έλλη Αλεξίου» και το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών & Σπουδών «Ι. Καποδίστριας» επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Η εκδήλωση τέθηκε υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, και υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Ελλάδος Ομίλων και Κέντρων για την UNESCO.

Ο Γενικός Γραμματέας, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης υπογράμμισε την σημασία ανάλογων εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με τον ξεριζωμό μιας μακραίωνης και εμβληματικής κοιτίδας του ελληνικού πολιτισμού.

Σήμερα, τόνισε, στην συλλογική μνήμη του Ελληνισμού εξακολουθεί να υπάρχει η άσβηστη μνήμη των χαμένων πατρίδων και η ανάγκη κινητοποίησης όλου του νοητικού και ψυχικού μας δυναμικού για την κριτική ενατένιση και αποτίμηση του παρελθόντος με μοχλό την γνώση της ιστορίας μας, την προσπέραση της λήθης και την αναζήτηση της αλήθειας, με στόχο την ενίσχυση της συλλογική μας εγρήγορσης και εθνικής μας αυτοσυνειδησίας, και με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για την χώρα και όλους τους Έλληνες.

Ο κ. Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε την ξεχωριστή κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική συνεισφορά του Μικρασιατικού Ελληνισμού και την συμβολή τους γενικότερα στον εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της χώρας.

Η μεγαλύτερη όμως συνεισφορά του ήταν ίσως το γεγονός ότι μετέφερε σε όλους τους Έλληνες, ακόμα και σε όσους εξακολουθούσαν τότε αλλά και τώρα να βρίσκονται εκτός των συνόρων της χώρας, το πνεύμα του Αγώνα.

Ενός Αγώνα βασισμένου σε αξίες όπως η έννοια της προκοπής, του μόχθου και, πρωτίστως, της συλλογικότητας και της εθνικής ενότητας.

Το ’22 η Ελλάδα, έχασε μια από τις πιο δημιουργικές της εστίες αλλά ενδυνάμωσε την εθνική της ομοιογένεια, βρέθηκε στην νικηφόρα πλευρά της ιστορίας, άκμασε μεταπολεμικά και έγινε μια σύγχρονη χώρα.

Χρέος όλων μας, σήμερα, 100 χρόνια από τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, είναι ο αναστοχασμός για τα γεγονότα αυτά.

Το μπόλιασμα της συλλογικής μας συνείδησης και του εθνικού μας εγρηγορός με τις ιδέες και αξίες που οι Μικρασιάτες Έλληνες, της Καθ’ Ημάς Ανατολής, μετέφεραν στην χώρα.

Η γνώση της ιστορίας μας και η κριτική και ειλικρινής ενατένιση των γεγονότων αυτών, καθώς και η συνέχιση των προσπαθειών ιστορικής τεκμηρίωσης και ανάλυσης για τον ξεριζωμό του ‘22, μπορεί να συμβάλλουν στην ενίσχυση και εμπλουτισμό της εθνικής μας αυτοσυνειδησίας, υπογράμμισε ο κ. Γενικός Γραμματέας.

Τούτο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο ενόψει εντεινόμενων προκλήσεων στο σύγχρονο κόσμο, με την ανάδυσή νέων αλλά και παλαιών δυνάμεων αυταρχισμού, εθνικισμού και βίας.

Δυνάμεων που υπονομεύουν και βάλουν ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και τις αξίες των Ηνωμένων Εθνών.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στις ανιστόρητες αξιώσεις και απειλές της Τουρκίας, με ολοένα μεγαλύτερη κλιμάκωση της επιθετικής της ρητορικής και με την διαρκή αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.

Με μια Τουρκία που έχει παραβιάσει την Συνθήκη της Λωζάννης ξεριζώνοντας το ελληνικό στοιχείο της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου, ενώ συνεχίζει να διαδραματίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο.

Αλλά και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την επίκληση εξίσου ανερμάτιστων και έωλων επιχειρημάτων, εξέλιξη που κατέστησε την Ουκρανία τη δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα, μετά την Κύπρο που δέχθηκε μεταπολεμικά εισβολή και καθεστώς κατοχής στα εδάφη της.

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας έθεσε το Συνέδριο υπό την Αιγίδα υπογραμμίζοντας τη στήριξή της σε ανάλογες πρωτοβουλίες που υπηρετούν την διατήρηση της εθνικής ιστορικής μνήμης, καθώς η ενθύμισις της ιστορίας μπορεί να μας εμπνεύσει και να μας χαλυβδώσει για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του σήμερα, κατέληξε ο κ. Γενικός Γραμματέας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

Γεραπετρίτης: Στον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν τίθενται ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία

Διπλωματικές πηγές για καταδίκη Μπελέρη: Οι Αλβανοί παραβίασαν το τεκμήριο της αθωότητας

Οργή ΥΠΕΞ για την απόφαση φυλάκισης Μπελέρη: «Επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...