Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σερβία: Ο πρόεδρος Βούτσις γιόρτασε τη Σλάβα με καλεσμένο τον Νίκο Δένδια στο πατρικό του

Σερβία: Ο πρόεδρος Βούτσις γιόρτασε τη Σλάβα με καλεσμένο τον Νίκο Δένδια στο πατρικό του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη φίλη Σερβία. Στο περιθώριο αυτής ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Νικολάου με το παλαιό ημερολόγιο, κάλεσε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών -ανήμερα (με το παλαιό ημερολόγιο) της ονομαστικής του εορτής- στο σπίτι των γονιών του για το οικογενειακό γεύμα της Σλάβα.

Του Αγίου Νικολάου, εχτές με το παλαιό ημερολόγιο, είναι μία μεγάλη γιορτή, Σλάβα, για τους Σέρβους και ιδιαιτέρως για την οικογένεια Βούτσιτς.

Η Σλάβα είναι χριστιανικό έθιμο, κυρίως των Σέρβων, για τη γιορτή του οικογενειακού προστάτη αγίου.

Εκτός από τη Σερβία, το έθιμο τηρείται και στη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία.

Η Σλάβα είναι η πιο σημαντική γιορτή των Σέρβων και ένα από τα εθνικά σύμβολα της Σερβίας.

Είναι και η ονομαστική γιορτή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.

Η Σλάβα είναι η ετήσια τελετή της οικογένειας και η λατρεία του προστάτη αγίου της.

Είναι ένας φόρος τιμής στον πρώτο πρόγονο της οικογένειας που βαφτίστηκε στο Χριστιανισμό.

Ο προστάτης άγιος της οικογένειας μεταβιβάζεται από πατέρα σε γιο και μόνο οι άνδρες επιτρέπεται να εκτελούν τις τελετουργίες της Σλάβα.

Μετά τον γάμο, οι γυναίκες υιοθετούν συνήθως τον προστάτη άγιο του συζύγου τους, αν και δεν είναι ασυνήθιστο να συνεχίζουν να γιορτάζουν και τον άγιο της οικογένειάς τους (στην περίπτωση αυτή ο δευτερεύων είναι γνωστός ως πρεσλάβα).

Οι στενοί φίλοι και η οικογένεια συγκεντρώνονται στο σπίτι για ένα τελετουργικό γεύμα.

Τιμούμενος ως οικογενειακός και στενός φίλος ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας -και στο πρόσωπό του όλοι οι Έλληνες- καλέστηκε το σπίτι των γονιών του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δηλώνοντας ότι, «η μισή Σερβία γιορτάζει σήμερα.

»Και είμαι τόσο περήφανος και τόσο χαρούμενος που είμαι μέρος αυτού», τόνισε ο κ. Δένδιας, ως Νικόλαος ο ίδιος αλλά κι αναγνωρίζοντας τη μεγάλη τιμή από την οικογένεια Βούτσιτς να συνεορτάσει τη Σλάβα στον οίκο τους.

«Ζήτω η σερβο-ελληνική φιλία!»

Την επίσκεψη γνωστοποίησε ο Σέρβος πρόεδρος με ανάρτησή του στο Instagram, την οποία συνοδεύει με φωτογραφίες.

«Στο σπίτι των γονιών μου, σήμερα, του Αγίου Νικόλαου, φιλοξένησα τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Ίβιτσα Ντάτσιτς.

»Ευχαριστώ που τιμάτε τον οίκο Βούτσιτς!

»Ζήτω η σερβο-ελληνική φιλία!», έγραψε ο κ. Βούτσιτς στην ανάρτησή του.

«Η μισή Σερβία γιορτάζει»

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη χαρά του που επισκέπτεται το Βελιγράδι την ημέρα που γιορτάζει τον Άγιο Νικόλαο, τον προστάτη πολλών σερβικών οικογενειών, καθώς και για το γεγονός ότι θα επισκεφθεί τον Σέρβο πρόεδρο στο σπίτι του την ημέρα του προστάτη Αγίου.

Οι Σέρβοι γιορτάζουν τον Άγιο Νικόλαο στις 19 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το παλαιό, ιουλιανό ημερολόγιο.

«Η μισή Σερβία γιορτάζει σήμερα.

»Και είμαι τόσο περήφανος και τόσο χαρούμενος που είμαι μέρος αυτού», ανέφερε.

«Ο Άγιος Νικόλαος με προστατεύει σε όλη μου τη ζωή.

»Έχει πάντα μια θέση, όχι μόνο στο γραφείο μου αλλά, αν μου επιτρέπετε να πω, στο σπίτι μου με την οικογένειά μου και, κυρίως, στην καρδιά μου», πρόσθεσε.

Ανάρτηση στο Instagram έκανε κι ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος έγραψε:

«Σήμερα, ανήμερα Αγ. Νικολάου, σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, προστάτη πολλών οικογενειών στη Σερβία, τιμήθηκα από τον Σέρβο ομόλογό μου I.Dačić, στο Υπουργείο Εξωτερικών στο Βελιγράδι & έπειτα δέχθηκα τιμητική πρόσκληση από τον Πρόεδρς της Σερβίας, A. Vučić, για εορταστικό ιδιωτικό γεύμα στην οικία του».

Μεγάλη τιμή για τον Έλληνα ΥΠΕΞ και ένδειξη φιλίας κι αγάπης το κάλεσμα σε οικογενειακό περιβάλλον.

Στη Σλάβα, που συμμετείχε και ο Νίκος Δένδιας καλεσμένος στο πατρικό των Βούτσιτς, συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια και γίνεται τραπέζι με παραδοσιακά φαγητά «σλάβσκι κολάτς» και «κόλλυβα (κολγίβο)».

«Σλάβσκι κολάτς» σημαίνει «κέικ της Σλάβα», αν και μοιάζει περισσότερο με ψωμί.

Ανάλογα με το αν ο εορτασμός πέφτει σε περίοδο νηστείας, το σλάβσκι κολάτς φτιάχνεται είτε με είτε χωρίς αβγά, βούτυρο και γάλα.

Οι πιο συχνές ημέρες εορτών είναι του Αγίου Νικολάου (που πέφτει στις 19 Δεκεμβρίου), του Αγίου Γεωργίου (6 Μαΐου), Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή (20 Ιανουαρίου), Αγίου Δημητρίου (8 Νοεμβρίου) και Αγίου Μιχαήλ (21 Νοεμβρίου).

Συνομιλίες με Ντάτσιτς

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας υπουργός μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς και σημείωσε πως θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για να υπερασπιστεί αυτά τα δικαιώματα.

Αναφέρθηκε στον «αναθεωρητισμό που σε συνδυασμό με τις νεοθωμανικές βλέψεις και τις απειλές πολέμου είναι κάτι που η Ελλάδα έχει ν’ αντιμετωπίσει καθημερινά, στην παράλογη αφήγηση της Τουρκίας».

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον κ. Ντάτσιτς για τις δηλώσεις του σχετικά με την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ξεκάθαρη θέση της Σερβίας στο Κυπριακό.

Υπέρ της ένταξης στην ΕΕ

«Η Ελλάδα ήταν και θα είναι πάντα υπέρ της προοπτικής ένταξης της Σερβίας και των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Επισήμανε, επίσης, ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τη συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής, νομικά δεσμευτικής συμφωνίας.

Συζητήθηκε ακόμη η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και δύο τριμερή σχήματα: ένα μεταξύ Ελλάδας, Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας και ένα άλλο μεταξύ Ελλάδας, Σερβίας και Αλβανίας.

Δείτε την ανάρτηση του Νίκου Δένδια στο instagram

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Νίκος Δένδιας τιμά τη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Νίκος Δένδιας: Με εθνική ενότητα και υπευθυνότητα οφείλουμε να περιφρουρήσουμε τη Δημοκρατία μας

Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης ψηφοθήρας με τον Μπελέρη και η Ντόρα βάζει το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Νίκος Δένδιας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος

Γιάννης Χρυσουλάκης: Έλληνες και Ινδοί συγκροτούν δύο έθνη που συναντιούνται, με αδιάλειπτες και γόνιμες επαφές και ανταλλαγές, στα βάθη της Ιστορίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...